Към началната страница
EUIPO
Защита на вашите марки и дизайни в Европейския съюз

Защита на Вашата интелектуална собственост в Европейския съюз

Orphan Works database

 

Базата данни за осиротели произведения е единна обществено достъпна база данни, която предоставя на обществеността информация във връзка с осиротели произведения от фондовете на обществено достъпни библиотеки, учебни заведения и музеи, както и от архиви, институции за съхраняване на филмово или звукозаписно наследство и обществени радио- и телевизионни организации, установени в държавите членки.

Допълнителна информация за базата данни за осиротели произведения можете да намерите, като кликнете върху тази хипервръзка. Предлагаме ви брошура на вашия език, която можете да използвате за справка.

Бърз достъп до базата данни за осиротели произведения можете да получите, като кликнете върху следната хипервръзка.

Да, Ръководството за базата данни за осиротели произведения е достъпно в учебния портал на EUIPO чрез следната хипервръзка: Ръководство за базата данни за осиротели произведения (основно ниво). Ако все още нямате потребителски профил, създайте го тук. Повече информация за създаване на профил:  “За първи път сте тук?” (имайте предвид, че информацията на тази страница е само на английски език)

На екрана Влизане в системата кликнете върху Забравено потребителско име?. Въведете адреса на електронна поща, който сте посочили в профила си в EUIPO, и кликнете върху „Изпращане на електронно писмо“. Ще получите писмо с потребителското си име.

На екрана Влизане в системата кликнете върху Забравена парола?. Въведете потребителското си име и кликнете върху „Изпращане на електронно писмо“. Ще бъде изпратено електронно писмо на адреса, свързан с вашия профил в EUIPO, с инструкции как да промените паролата си и да активирате профила си в EUIPO.

Можете да ни пишете на: information@euipo.europa.eu. За да ни помогнете да разрешим проблема, съветваме ви настоятелно да посочите потребителското си име и, ако е възможно, да прикачите снимка на екрана, показваща проблема или съобщението за грешка, което сте получили от системата.

Да. Базата данни за осиротели произведения е достъпна на 24 езика (23 езика на ЕС и исландски). Можете да изберете вашия език от горния ляв ъгъл на началната страница на базата данни за осиротели произведения.

На началната страница на базата данни за осиротели произведения, кликнете върху Регистрация на организация бенефициер. Когато подадете формуляра, ще бъде изпратено електронно писмо до компетентния национален орган на вашата държава. Те ще валидират информацията в базата данни за осиротели произведения. Имайте предвид също така, че една организация бенефициер може да регистрира множество потребители.

Да. На началната страница на базата данни за осиротели произведения, можете да използвате опцията „Разширено търсене“. В раздел „Информация за организацията бенефициер“ можете да намерите варианти за търсене по име и държава на бенефициера.

Можете да направите това като влезете в съответния запис и актуализирате (редактирате) раздел „Информация за носител на права“. За да намерите записите, подлежащи на актуализиране ви препоръчваме опцията „Разширено търсене“ на началната страница на базата данни. След като откриете записа(ите), кликнете върху „Редактиране на осиротяло произведение“ за искания запис и отидете в раздел „Информация за носителя на права“ (под „Подробна информация за осиротели произведения“ за основни произведения или „Вградени или включени произведения“ за вградени произведения). Актуализирайте името на носителя на права като кликнете върху „Редактиране“ и поставите отметка в „Идентифициран и открит“. След актуализиране на записа компетентният национален орган ще бъде информиран, че има актуализиран запис, които трябва да се препрати. За повече подробности вж. раздел „Претенция за промяна на статуса“ от Ръководството за базата данни за осиротели произведения.

На уебсайта ни се използват бисквитки за подсилване на технически характеристики, които увеличават удовлетвореността на потребителите. Освен това използваме механизми за анализ на данни. Кликнете тук за повече информация