Μετάβαση στην αρχική σελίδα
EUIPO
Προστατεύστε τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και τα υποδείγματά σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προστατεύστε τη διανοητική σας ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το έντυπο αίτησης σε 5 βήματα

Το έντυπο αίτησης σε 5 βήματα έχει σχεδιαστεί για την εύκολη κατάθεση αίτησης σήματος της ΕΕ σε μία από τις 23 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

έντυπο αίτησης σε 5 βήματα
 

Τα πεδία που επισημαίνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Μπορείτε να βρείτε το έντυπο αίτησης σε 5 βήματα στην ενότητα Σήματα > Πριν από την κατάθεση αίτησης καταχώρισης > Υποβάλετε αίτηση τώρα του δικτυακού τόπου και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στο πλήκτρο Ξεκινήστε την αίτηση.

Ξεκινήστε την αίτηση
 
 • Προσχέδια (αποθήκευση αίτησης)

  Μπορείτε να σταματήσετε τη συμπλήρωση της αίτησής σας ανά πάσα στιγμή, να την αποθηκεύσετε σε μορφή προσχεδίου και να συνεχίσετε αργότερα. Κάντε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση εντύπου, στη δεξιά στήλη της αίτησης. Η πρόσβαση στο προσχέδιο είναι εφικτή μέσω της ενότητας Προσχέδια στη User Area.

 

Βήμα 1: Στοιχεία σήματος

 • Γλώσσες και αριθμός αναφοράς
  Πρώτη γλώσσα

  Η πρώτη γλώσσα επιλέγεται από τη σελίδα Υποβάλετε αίτηση τώρα. και είναι μία από τις 23 γλώσσες της ΕΕ.

  Δεύτερη γλώσσα

  Πρέπει να δηλώσετε μια δεύτερη γλώσσα από τις πέντε επίσημες γλώσσες του EUIPO (DE, EN, ES, FR, IT). Η δεύτερη γλώσσα πρέπει να είναι διαφορετική από την πρώτη γλώσσα. Λάβετε υπόψη ότι το σήμα σας μπορεί να προσβληθεί στη δεύτερη γλώσσα.

  Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την επίσημη αλληλογραφία σας στη δεύτερη γλώσσα που έχετε επιλέξει, επιλέξτε αυτό το τετραγωνίδιο.

  Σημείωση: Εάν η πρώτη γλώσσα που επιλέξατε είναι μία από τις πέντε επίσημες γλώσσες του EUIPO, δεν μπορείτε να επιλέξετε να λαμβάνετε την επίσημη αλληλογραφία σας στη δεύτερη γλώσσα. Κατά συνέπεια, δεν θα εμφανίζεται αυτό το τετραγωνίδιο.

  Προσωπικός αριθμός αναφοράς

  Ο αριθμός αναφοράς πρέπει να αποτελείται το μέγιστο από 30 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες του λατινικού αλφαβήτου: a-z, A-Z, 0-9. Μην χρησιμοποιείτε διαστήματα. Στο εξής, για τυχόν απορίες σχετικά με το σήμα σας, χρησιμοποιήστε τον επίσημο αριθμό αναφοράς EUIPO.

  Σημείωση: για τυχόν απορίες προς το EUIPO σχετικά με το σήμα σας, σας συνιστούμε θερμά να χρησιμοποιείτε τον επίσημο αριθμό αναφοράς EUIPO.

 • Κατηγορίες σημάτων

  Πρέπει να επιλέξετε την κατηγορία στην οποία επιθυμείτε να καταχωρίσετε το σήμα σας. Στη συνέχεια παρατίθεται κατάλογος των διαθέσιμων κατηγοριών:

  Κατηγορία Μορφότυποι συνημμένων (αν απαιτούνται)
  Λεκτικό σήμα Α/Α
  Εικονιστικό σήμα JPEG
  Εικονιστικό σήμα με λεκτικά στοιχεία * JPEG
  Σήμα τρισδιάστατου σχήματος JPEG, OBJ, STL, X3D
  Σήμα τρισδιάστατου σχήματος με λεκτικά στοιχεία * JPEG, OBJ, STL, X3D
  Ηχητικό σήμα JPEG, MP3

  *Σημείωση: αυτές οι κατηγορίες σημάτων δεν αποτελούν χωριστές κατηγορίες στο πλαίσιο του εκτελεστικού κανονισμού για το σήμα της ΕΕ. Ωστόσο, στο έντυπο αίτησης σε 5 βήματα διαφοροποιούνται για πρακτικούς και τεχνικούς λόγους.

  Διαβάστε περισσότερα για τις κατηγορίες σημάτων στην ενότητα ορισμός σήματος.

  Η σελίδα με τις τεχνικές πληροφορίες περιέχει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τους αποδεκτούς μορφότυπους των συνημμένων αρχείων.

  Απαιτούμενα στοιχεία
  Θα σας ζητηθεί να υποβάλετε διάφορες πληροφορίες, ανάλογα με την κατηγορία σήματος που επιλέγετε να προστατεύσετε.

  Αναπαράσταση σήματος
  Είναι σημαντικό να αναφορτώνετε την αναπαράσταση του σήματος στην ακριβή μορφή στην οποία επιθυμείτε να γίνει η καταχώριση και να προσδιορίζετε με σαφήνεια την επιδιωκόμενη προστασία. Η αναπαράσταση μπορεί να συμπληρώνεται με αναφορά της κατηγορίας του σχετικού σήματος και, ενίοτε, με περιγραφή. Εντούτοις, τόσο η περιγραφή, εάν είναι διαθέσιμη, όσο και η αναφορά της κατηγορίας του σήματος πρέπει να συμφωνούν με την αναπαράσταση.

  Όταν αναφορτωθεί η αναπαράσταση του σήματος, εμφανίζεται η παρακάτω ειδοποίηση:

    «Το EUIPO θα δημοσιεύσει το σήμα σας όπως φαίνεται στην παρούσα προβολή. Εάν η αναπαράσταση του σήματος αποκλίνει από τη μορφή με την οποία θέλετε να το προστατεύετε, προβείτε στις συναφείς διορθώσεις προτού υποβάλετε την αίτηση.»

    «Η εικόνα υποβλήθηκε σε επεξεργασία προκειμένου να πληροί τα τεχνικά κριτήρια».

  Λεκτικό(ά) στοιχείο(α)
  Αναφέρονται μόνο τα ορατά λεκτικά στοιχεία του λογότυπου. Εάν τα λεκτικά στοιχεία δεν είναι σωστά, το EUIPO θα τα αλλάξει απευθείας χωρίς να στείλει σχετική κοινοποίηση.

 

Βήμα 2: Προϊόντα και υπηρεσίες

 • Προσθήκη προϊόντων και υπηρεσιών στην αίτησή σας

  Για να προσθέσετε προϊόντα και υπηρεσίες στην αίτησή σας, κάντε κλικ στο πλήκτρο Αναζήτηση.

  Θα ανοίξει ένα νέο αναδυόμενο παράθυρο. Πληκτρολογήστε τις λέξεις-κλειδιά των προϊόντων και υπηρεσιών που επιθυμείτε να επιλέξετε (θα εμφανιστεί ένα αναπτυσσόμενο μενού με προτάσεις αυτόματης συμπλήρωσης) ή κάντε κλικ στον σύνδεσμο Πλοηγηθείτε σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

  Για να δείτε το πλήρες φάσμα μιας κλάσης κατά την πλοήγηση σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, κάντε κλικ στο εικονίδιο «+» Εικονίδιο «+», ενώ για να ελαχιστοποιήσετε τον κατάλογο κάντε κλικ στο εικονίδιο «-» Εικονίδιο «-»

  Κάντε κλικ στο εικονίδιο «φάκελος» Εικονίδιο «φάκελος» για να δείτε όλους τους όρους της επιλεγμένης κλάσης. Για να προσθέσετε κάποιον όρο στον κατάλογό σας, επιλέξτε το προεπιλεγμένο τετραγωνίδιο στην αριστερή πλευρά της σειράς στον πίνακα Εικονίδιο «προεπιλεγμένο τετραγωνίδιο»

  Για να δείτε τους όρους και τις κλάσεις που έχετε επιλέξει, κάντε κλικ στο πλήκτρο Προβολή επιλογής χρήστη.

  Όταν επιλέξετε όλα τα απαιτούμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες, κάντε κλικ στο πλήκτρο Συνέχεια που εμφανίζεται στη σελίδα Προβολή επιλογής χρήστη. Θα ανακατευθυνθείτε στην αίτησή σας, όπου θα εμφανίζεται η επιλογή σας.

  Έχετε υπόψη ότι αν θέλετε να υποβάλετε τον δικό σας κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το έντυπο αίτησης για επαγγελματίες.

 

Βήμα 3: Παρόμοια σήματα

 • Έκθεση ομοιότητας

  Το EUIPO προσφέρει μια έκθεση ομοιότητας, η οποία περιέχει κατάλογο των σημάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αίτησή σας. Η ύπαρξη προγενέστερων σημάτων θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την αίτησή σας. Ο κατάλογος λαμβάνει υπόψη τόσο τις ονομασίες των σημάτων όσο και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για τα οποία υποβάλλεται η αίτηση.

  Επισημαίνεται ότι αυτός ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός. Το σήμα σας θα μπορούσε να προσβληθεί ακόμα και αν δεν έχουν εντοπισθεί συναφή αποτελέσματα.

  Προβολή αποτελεσμάτων
  Εμφανίζεται ένας πίνακας με κατάλογο παρόμοιων σημάτων. Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μεγεθυντικού φακού στη δεξιά πλευρά της επιλογής Προβολή πίνακα . Θα ανοίξει νέο παράθυρο το οποίο εμφανίζει πληροφορίες στην εφαρμογή TMview.

  Μπορείτε να μεταφορτώσετε και να αποθηκεύσετε ένα αρχείο PDF με τις σχετικές πληροφορίες κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Μεταφόρτωση PDF που εμφανίζεται κάτω από τον πίνακα των αποτελεσμάτων.

  Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την καταχώριση του σήματος ή των σημάτων σας, παρακαλούμε αναζητήστε τις νομικές συμβουλές ειδικού σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

 • Διεκδικήσεις

  Διεκδίκηση προτεραιότητας
  Θα ερωτηθείτε εάν έχετε υποβάλει αίτηση για το ίδιο σήμα τους τελευταίους έξι μήνες. Εάν η απάντησή σας είναι αρνητική, για να συνεχίσετε κάντε κλικ στο πλήκτρο Επόμενο.

  Εάν η απάντησή σας είναι καταφατική, πρέπει να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Επιλέξτε τη Χώρα πρώτης κατάθεσης από τον αναπτυσσόμενο κατάλογο
  • Πληκτρολογήστε την ονομασία του σήματος (εάν τα στοιχεία του σήματος είναι διαθέσιμα στο TMview, το πεδίο θα συμπληρωθεί αυτόματα) και κάντε κλικ στην επιλογή Εισαγωγή ή
  • Πληκτρολογήστε τα στοιχεία με μη αυτόματο τρόπο κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Μη αυτόματη δημιουργία
  • Το EUIPO δεν εξετάζει πλέον διεκδικήσεις προτεραιότητας επί της ουσίας, αλλά περιορίζει αυτήν την εξέταση στις τυπικές απαιτήσεις.
  • Προσθέστε την ημερομηνία κατάθεσης, τον αριθμό κατάθεσης και τη χώρα της προηγουμένης κατάθεσης
  • Οι διεκδικήσεις προτεραιότητες πρέπει εφεξής να κατατίθενται μαζί με την αίτηση για σήμα της ΕΕ και όχι σε μεταγενέστερο στάδιο
  • Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα της διεκδίκησης πρέπει να κατατίθενται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της κατάθεσης

  Σημείωση: εάν τα δικαιολογητικά έγγραφα (πρώτη κατάθεση) δεν έχουν συνταχθεί σε κάποια από τις γλώσσες του EUIPO, μπορεί να σας ζητηθεί να τα μεταφράσετε.

  Διεκδίκηση αρχαιότητας
  Θα ερωτηθείτε εάν έχετε καταχωρίσει ήδη το ίδιο σήμα σε εθνικό επίπεδο εντός της ΕΕ. Εάν η απάντησή σας είναι αρνητική, για να συνεχίσετε κάντε κλικ στο πλήκτρο Επόμενο.

  Εάν η απάντησή σας είναι καταφατική, πρέπει να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Επιλέξτε από τον αναπτυσσόμενο κατάλογο το κράτος μέλος της ΕΕ στο οποίο πραγματοποιήθηκε η καταχώριση του σήματος

  • Πληκτρολογήστε την ονομασία του σήματος (το πεδίο θα συμπληρωθεί αυτόματα) και κάντε κλικ στην επιλογή Εισαγωγή ή

  • Πληκτρολογήστε τα στοιχεία με μη αυτόματο τρόπο κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Μη αυτόματη δημιουργία.

  • Μεταβείτε στην αντίστοιχη επιλογή από το πεδίο Είδος καταχώρισης

  • Προσθέστε την ημερομηνία κατάθεσης, τον αριθμό κατάθεσης, την ημερομηνία και τον αριθμό καταχώρισης και, στη συνέχεια, επιλέξτε επισύναψη των απαιτούμενων εγγράφων

 

Βήμα 4: Τα στοιχεία σας

 • Δημιουργία λογαριασμού / Σύνδεση

  Σε αυτό το στάδιο, έχετε δύο επιλογές:

  • Εάν δεν έχετε δημιουργήσει λογαριασμό στο EUIPO, πρέπει να εγγραφείτε κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Δημιουργία λογαριασμού.
  • Εάν έχετε δημιουργήσει λογαριασμό στο EUIPO, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και κάντε κλικ στο πλήκτρο Σύνδεση.

  Τα στοιχεία σας θα εισαχθούν στο έντυπο. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε τις πληροφορίες που λείπουν (στοιχεία καταθέτη και/ή αντιπροσώπου).

  Αιτήσεις καταχώρισης σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διαμένοντες/επιχειρήσεις με έδρα εκτός της ΕΕ
  Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για σήμα της ΕΕ εάν ζείτε εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), αρκεί να ορίσετε αντιπρόσωπο.

 • Καταθέτης και αντιπρόσωπος

  Η προσθήκη καταθέτη και/ή αντιπροσώπου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

  Προσθήκη υφιστάμενου καταθέτη/αντιπροσώπου

  Πληκτρολογήστε το όνομα του καταθέτη/αντιπροσώπου και θα εμφανιστεί ένας κατάλογος με όλα τα καταχωρισμένα ονόματα. Επιλέξτε το όνομα που επιθυμείτε και κάντε κλικ στο πεδίο Εισαγωγή. Θα εμφανιστούν τα στοιχεία του καταθέτη/αντιπροσώπου. Για να συνεχίσετε κάντε κλικ στο πλήκτρο Προσθήκη. Αυτός ο τρόπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη εισαχθεί στο παρελθόν.

  Προσθήκη νέου καταθέτη/αντιπροσώπου
  1. Πληκτρολογήστε τα στοιχεία κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Δημιουργία νέου
  2. Επιλέξτε κατηγορία καταθέτη/αντιπροσώπου από το αναπτυσσόμενο μενού
  3. Συμπληρώστε το υπόλοιπο έντυπο (τα πεδία που επισημαίνονται με αστερίσκο [*] είναι υποχρεωτικά)
  4. Για να συνεχίσετε κάντε κλικ στο πλήκτρο Προσθήκη

  *Δεν μπορείτε να προσθέσετε αντιπρόσωπο εάν συμπληρώνετε το έντυπο ως καταθέτης

  Σημείωση: εάν επιλέξετε το πεδίο «Οικονομικές σχέσεις», θα πρέπει να συμπληρώσετε δύο πρόσθετα πεδία: το είδος των οικονομικών σχέσεων που διατηρείτε με τον καταθέτη (π.χ. υπάλληλος ή εμπορικός εταίρος) και το όνομα του εργοδότη σας.

  Οργανώσεις

  Σε περίπτωση που καταθέτετε αίτηση εξ ονόματος κάποιας οργάνωσης, συμπληρώστε μόνο τον αναγνωριστικό αριθμό της οργάνωσης.

 

Βήμα 5: Επιβεβαίωση και πληρωμή

Σε αυτό το στάδιο θα δείτε το προσχέδιο της αίτησης την οποία ετοιμάζεστε να υποβάλετε. Μπορείτε ακόμη να τροποποιήσετε τα δεδομένα προτού την υποβάλετε.

Το επόμενο βήμα είναι το παράθυρο πληρωμής, όπου θα πρέπει να επιλέξετε τη μέθοδο πληρωμής. Εάν πληρώσετε με τραπεζικό έμβασμα, συνιστάται να σημειώσετε τον κωδικό της πράξης πληρωμής για διευκόλυνση της ταυτοποίησης της πληρωμής

 • Μετά την υποβολή του εντύπου της αίτησης

  Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρισης, θα λάβετε επιβεβαίωση ότι η αίτησή σας έχει υποβληθεί επιτυχώς και θα σας γνωστοποιηθεί ο επίσημος αριθμός της αίτησης.

  Έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να καταχωρίσετε το όνομα τομέα «.eu» μέσω διαπιστευμένων καταχωρητών (ο κατάλογος είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο του Μητρώου ).

  Θα πρέπει επίσης να μεταφορτώσετε το επίσημο αποδεικτικό σας. Επισημαίνεται ότι το EUIPO δεν εκδίδει αντίγραφα του αποδεικτικού.

  Για σκοπούς ενημέρωσης, το EUIPO χρησιμοποιεί στο τέλος της ηλεκτρονικής καταχώρισης τη βάση δεδομένων WHOIS, για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα των ονομάτων τομέα «.eu» που είναι ταυτόσημα με το σήμα για το οποίο έχει κατατεθεί αίτηση. Οι χρήστες μπορούν επίσης να δημιουργούν προειδοποιητικά μηνύματα στην user area και στο eSearch για να διασφαλίζουν ότι θα ενημερωθούν όταν καταχωριστεί όνομα τομέα «.eu» ταυτόσημο με το σήμα τους.

Στον δικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να υποστηρίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν την εμπειρία του χρήστη. Επιπλέον, συλλέγουμε δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ