Προσφυγή
Επισημαίνεται επίσης ότι το δικόγραφο της προσφυγής θα πρέπει να κατατεθεί στη γλώσσα της διαδικασίας (δηλ. στη γλώσσα της προσβαλλόμενης απόφασης).
Η προσφυγή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα «υπόμνημα που εκθέτει τους λόγους προσφυγής», στο οποίο παρουσιάζονται οι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε ότι η αρχική απόφαση ήταν εσφαλμένη. Αυτό δεν χρειάζεται να κατατεθεί μαζί με το δικόγραφο της προσφυγής, αλλά πρέπει να κατατεθεί εντός 4 μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης της προσβαλλόμενης απόφασης.
Μπορείτε αν θέλετε να δοκιμάσετε το νέο εργαλείο eAppeal που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να καταθέτουν το δικόγραφο της προσφυγής ηλεκτρονικά. Το νέο εργαλείο παρέχει στους χρήστες σαφή καθοδήγηση, βελτιωμένο περιβάλλον εργασίας φιλικό προς τον χρήστη και μειώνει τον κίνδυνο λαθών.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο άσκησης προσφυγής.
Για περισσότερες πληροφορίες, εισέλθετε στην περιοχή χρήστη (User Area).
Για συμπληρωματικές πληροφορίες, ανατρέξτε στις σημειώσεις σχετικά με το έντυπο προσφυγής.
Η μοναδική εναλλακτική επιλογή είναι να υποβληθεί στο Γραφείο αίτηση restitutio in integrum (λατινικός όρος για την «επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση»), η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που έχετε απολέσει. Οι προϋποθέσεις είναι αρκετά αυστηρές —για παράδειγμα, πρέπει να αποδείξετε ότι επιδείξατε τη δέουσα επιμέλεια για την τήρηση των νομίμων προθεσμιών. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις (βλ. Κατευθυντήριες γραμμές, Μέρος Α, Γενικοί Κανόνες, Τμήμα 8, Επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση (restitutio in integrum), μεταξύ των οποίων και η καταβολή τέλους.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο άρθρο 104 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, για το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κωδικοποίηση) καθώς και στον δικτυακό τόπο του Γραφείου, στην ενότητα Law & practice, Νέος κανονισμός για το σήμα της ΕΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 6/2002 του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2001, για τα κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα.
Εάν ο καθ' ου η προσφυγή υποβάλει σχετικές παρατηρήσεις, ο προσφεύγων μπορεί, σε εξαιρετική περίπτωση κατόπιν αιτήματος του τμήματος προσφυγών, να υποβάλει αιτιολογημένο αίτημα για να απαντήσει σε αυτές. Μετά την υποβολή αυτής της απάντησης, ο καθ' ου η προσφυγή μπορεί με τη σειρά του να υποβάλει υπόμνημα ανταπάντησης.
Αντιθέτως, μπορούν να παραταθούν οι προθεσμίες που καθορίζονται από το τμήμα προσφυγών και εκείνες που προβλέπονται στον κανονισμό και για τις οποίες παρέχεται κάποια διακριτική ευχέρεια (για παράδειγμα, χρονική παράταση για την κατάθεση αιτήσεων, εγγράφων ή παρατηρήσεων).
Ωστόσο, ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις. Παράταση μπορεί να χορηγηθεί μόνον εφόσον το σχετικό αίτημα υποβληθεί και παραληφθεί πριν από την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας. Οι διάδικοι πρέπει να αιτιολογήσουν και να τεκμηριώσουν κάθε αίτημα παράτασης. Ελλείψει οποιασδήποτε αιτιολόγησης ή τεκμηρίωσης της αιτούμενης παράτασης, το αίτημα θα απορρίπτεται. Εάν το αίτημα υποβάλλεται από κοινού από τους διαδίκους, θα πρέπει να υπογράφεται και από τους δύο.
Γενικά, αιτήματα πολλαπλών παρατάσεων της ίδιας προθεσμίας θα απορρίπτονται, εκτός εάν συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις που τεκμηριώνονται με αποδεικτικά στοιχεία και δικαιολογούν την περαιτέρω παράταση.
Εάν ο καθ' ου η προσφυγή υποβάλει σχετικές παρατηρήσεις, ο προσφεύγων μπορεί, σε εξαιρετική περίπτωση, να κληθεί να απαντήσει (και πάλι εντός 2 μηνών από την κοινοποίηση της απάντησης). Ο καθ' ου η προσφυγή μπορεί να υποβάλει υπόμνημα ανταπάντησης.
Περαιτέρω πληροφορίες παρέχονται στην ενότητα Προστατεύστε τα δικαιώματά σας.
Εάν ένας διάδικος επιθυμεί να ζητήσει ταχεία εξέταση, θα πρέπει να το πράξει καταθέτοντας το αίτημα με χωριστό έγγραφο. Το αίτημα πρέπει να περιέχει τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να αιτιολογούν τον επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις ακυρότητας μπορείτε να βρείτε στις κατευθυντήριες γραμμές για την εξέταση αιτήσεων ακυρότητας σχεδίων ή υποδειγμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ενότητα που αφορά τα Τμήματα Προσφυγών.
Οι ερωτήσεις και απαντήσεις που παρέχονται σε αυτή τη σελίδα εξυπηρετούν αμιγώς ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν νομικό σημείο αναφοράς. Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμβουλευθείτε τον κανονισμό για το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον κανονισμό για τα κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα ή τις κατευθυντήριες γραμμές για τα Σήματα / Σχέδια και υποδείγματα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν από το Γραφείο, συμβουλευθείτε τη Δήλωση προστασίας δεδομένων.