Kansainvälinen rekisteröinti
Madridin pöytäkirjan ansiosta tavaramerkin haltija voi suojata tavaramerkkinsä useissa maissa täyttämällä pelkästään yhden hakemuksen ja toimittamalla sen suoraan kotimaansa tavaramerkkivirastoon tai alueelliseen tavaramerkkivirastoon.
Lisätietoja Madridin pöytäkirjasta on EUIPO:n verkkosivuston strategiaa koskevan osion ”Kehittäminen”-välilehdessä.
Lisätietoa tavaramerkeistä Euroopan unionissa.
Kansainvälinen toimisto ei tutki, voidaanko merkille myöntää sellaisenaan suoja tai onko sama tai samankaltainen merkki jo rekisteröity. Se on hakemuksessa nimettyjen maiden virastojen tehtävä.
Jos kansainvälisen rekisteröinnin haltijan kotipaikka ei ole Euroopan talousalueella (ETA), häntä pyydetään nimeämään ETA-edustaja. Ellei edustajaa nimetä, hylkääminen vahvistetaan väliaikaisessa hylkäyksessä mainitussa laajuudessa.
Lisätietoja on ohjeiden osassa M (kansainväliset merkit).
Jos hylkäämiselle on perusteita, EUIPO:n on lähetettävä väliaikaista hylkäämistä koskeva ilmoitus WIPO:lle kuuden kuukauden kuluessa uudelleenjulkaisemisesta. Jos väliaikainen hylkääminen koskee vain osaa tavaroista ja palveluista eikä haltija käsittele asiaa, vain kyseiset tavarat ja palvelut hylätään ja jäljellä olevat tavarat ja palvelut hyväksytään.
EUIPO:n on ilmoitettava WIPO:lle kaikista mahdollisista EU:n nimeämisen hylkäämisen perusteista 18 kuukauden kuluessa. Kyseinen 18 kuukauden ajanjakso alkaa siitä päivästä, jona EUIPO:lle ilmoitetaan nimeämisestä. Ellei vastustusta kumota, lopullinen päätös lähetetään haltijalle. Lopullisesta päätöksestä voidaan valittaa valituslautakuntiin. Kun valitusmenettely on viety päätökseen ja päätös on lopullinen, hylkäämisilmoitus lähetetään WIPO:hon.
Jos perusteita hylkäämiselle ei ole, virasto antaa väliaikaisen statuksen WIPO:lle tiedoksi. Tämä tiedonanto toimitetaan haltijalle, julkaistaan kansainvälisessä virallisessa lehdessä (International Gazette) ja viedään kansainväliseen rekisteriin.
Aiemmuuden tutkiminen perustuu vain hakijan toimittamiin asiakirjoihin. Aikaisemmin tehdylle rekisteröinnille voidaan vaatia aiemmuutta erillisellä virallisella lomakkeella (MM17), joka liitetään kansainväliseen rekisteröintiin.
Ennen tätä ajanjaksoa tehdyt väitteet katsotaan toimitetuiksi väiteajan ensimmäisenä päivänä.
Kun väite on toimitettu, EUIPO tarkistaa, voidaanko se ottaa käsiteltäväksi. Sen jälkeen se ilmoittaa WIPO:lle väliaikaisesta väitemenettelyyn perustuvasta hylkäämisestä. Jos väite hyväksytään, EUIPO ilmoittaa WIPO:lle kansainvälisen rekisteröinnin hylkäämisestä.
- EU:n jäsenvaltioiden kansalliseksi tavaramerkkihakemukseksi
- Madridin pöytäkirjan sopimuspuolena olevan jäsenvaltion nimeämiseksi (ns. opting back).
Vaihtoehtoisesti voit käyttää jompaakumpaa seuraavista lomakkeista:
- WIPO:n MM2-lomake on saatavissa englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi (WIPO:n verkkosivustolla) tai
- EUIPO:n EM2-lomake on saatavissa 23 virallisella kielellä kahtena eri versiona. EUIPO:n lomakkeen ensimmäinen versio on jollakin Madridin pöytäkirjan kolmesta kielestä (englanti, ranska tai espanja) tehtäviä hakemuksia varten. Toinen versio on 20 muulla kielellä tehtäviä hakemuksia varten (molemmat lomakeversiot ovat saatavissa EUIPO:n verkkosivustolla).
Ks. lisätietoja maksuista ja maksamistavoista.
Further information concerning representatives can be found in the Guidelines, Part A, General Rules, Section 5, Professional Representation.
Jos kansainvälinen hakemus tehdään Euroopan unionin virallisella kielellä, joka ei ole Madridin pöytäkirjan kieli, on ilmoitettava Madridin pöytäkirjan kieli (englanti, ranska tai espanja), jota käytetään kansainvälisen hakemuksen kielenä. Jos hakija ei toimita käännöstä tavaroista ja palveluista, hänen on valtuutettava EUIPO hankkimaan käännökset.
EUIPO tarkistaa kansainvälisen hakemuksen sisällön ja täydellisyyden (etenkin tavaramerkit, haltijan sekä tavaroiden ja palvelujen luettelon laajuuden).
Kansainvälinen hakemus toimitetaan sen jälkeen sähköisesti WIPO:n kansainväliselle toimistolle.
Lisätietoja edustajista on ohjeiden osassa M (kansainväliset merkit).
Hakulomakkeen kanssa on toimitettava lisäsivu, jossa on luettelo tavaroista/palveluista, joiden on määrä pysyä alkuperäisessä kansainvälisessä rekisteröinnissä (IR).
Hakulomake on lähetettävä virallisten viestintäkanavien kautta, joko verkossa (eComm), faksitse tai postitse / lähetin välityksellä. Jakamista koskeva hakemus lähetetään verkossa kirjautumalla User Area -käyttäjäalueelle, siirtymällä eSearch Plus -tietokantaan, antamalla kansainvälisen rekisteröinnin numero ja valitsemalla kohdassa ”Actions and communications” vaihtoehto ”send communication”.
Tutustu viestintävälineitä koskeviin ohjeisiimme sekä viraston pääjohtajan 16. elokuuta 2017 verkkoviestinnästä tekemään päätökseen EX‑17‑4.
Jakamishakemusta koskevassa menettelyssä on seuraavat vaiheet:
- käyttäjä esittää virastolle pyynnön lähettämällä lomakkeen MM22 kansainvälisen rekisteröinnin kielellä
- EUIPO tutkii pyynnön ja toimittaa sen WIPO:hon (jos se voidaan ottaa sääntöjen mukaan käsiteltäväksi)
- jos pyyntö täyttää Madridin sopimuksen ja pöytäkirjan yhteisten määräysten 27 a säännön vaatimukset, myös kansainvälisen maksun maksamisen, WIPO rekisteröi jaon ja luo kansainväliseen rekisteriin jaetun kansainvälisen rekisteröinnin
- sen jälkeen WIPO ilmoittaa EUIPO:lle, joka luo tietokantaansa jaetun hakemuksen.
Tällä sivulla annetut kysymykset ja vastaukset on tarkoitettu vain tiedoksi. Ne eivät siis ole oikeudellisia viitteitä. Katso lisätietoja EU-tavaramerkkiä ja yhteisömallia koskevista asetuksista tai tavaramerkkiä/mallia koskevista ohjeista.
Lisätietoja siitä, miten EUIPO käsittelee henkilötietojasi, saat tietosuojalausekkeesta.