Siirry kotisivulle
EUIPO
Suojaa tavaramerkkisi ja mallisi Euroopan unionissa.

Suojaa henkinen omaisuutesi Euroopan unionissa

Huolehdi oikeuksistasi

"Rekisteröity yhteisömalli antaa haltijalleen yksinoikeuden käyttää mallia. Haltijalla on oikeus estää muita käyttämästä sitä kaupankäynnissä ilman hänen suostumustaan."

Yhteisömallista annetun asetuksen 19 artikla

 
 

Mallin valvonta on yhtä tärkeää kuin sen rekisteröinti.

Rekisteröidyn yhteisömallin valvonta on sinun vastuullasi. Tehokasta valvontaa varten sinun on oltava valppaana. Rekisteröity yhteisömalli kertoo kilpailijoille sinun oikeudestasi, mutta jos joku käyttää malliasi tai jotain sen kaltaista ilman lupaa, sinun on itse ryhdyttävä toimiin hänen pysäyttämisekseen.

 

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) vastaa yhteisön tavaramerkkien ja yhteisömallien rekisteröinnistä.

EUIPO ei ole täytäntöönpanovirasto, joten emme voi tarjota oikeudellista neuvontaa tavaramerkkien ja mallien valvonnan alalla.

 

Rekisterit

Varmista, ettei kukaan yritä hakea suojaa samanlaiselle tai samankaltaiselle mallille.

Hae mallirekistereistä malleja, jotka ovat samanlaisia tai samankaltaisia kuin sinun mallisi.

Tarjoamme hakutyökalun rekisteröityjä malleja varten. Rekisteröidyt käyttäjät voivat asettaa automaattisia hälytyksiä ja saada ilmoituksen aina, kun EUIPOon saapuu mahdollisesti heidän mallinsa kanssa ristiriidassa oleva yhteisömallihakemus.

DesignView on hakuohjelma, joka hakee sekä yhteisömalleja että kansallisia hakemuksia ja rekisteröintejä EU:n jäsenvaltioissa.

Ammattilaiset tarjoavat ammattimaisia henkisen omaisuuden valvontapalveluja niille, jotka eivät voi tehdä itse omia hakujaan.

Jos huomaat, että kilpailija on rekisteröinyt mallin, joka on samanlainen tai samankaltainen kuin sinun mallisi, voit vedota aiempaan oikeuteesi ja vaatia uudemman rekisteröinnin mitätöintiä.

Sinun on itse ryhdyttävä toimiin.

Markkinat

Varmista, ettei kukaan käytä malliasi markkinoilla.

Seuraa markkinoita ja tarkista lehdistä, alan julkaisuista ja verkosta, käyttääkö jokin yritys malliasi ilman lupaa.

Muista, että malliasi voidaan käyttää laittomasti sekä fyysisissä tuotteissa että mainosvälineissä, kuten verkkosivuilla myynnin edistämiseksi.

Harkitse tullivalvontaa koskevan hakemuksen tekemistä kansalliselle tulliviranomaiselle. Jos tulliviranomaiset epäilevät tavaroiden loukkaavan teollis- ja tekijänoikeuksia, ne voivat tarkistaa mahdolliset loukkaukset tietokannoista, joihin on koottu kaikki hakemukset, ja tarvittaessa takavarikoida väärennetyt tavarat.

Voit myös syöttää tietoja tuotteistasi ja merkeistäsi IP Enforcement Portal Tietokannan tarkoituksena on auttaa lainvalvontaviranomaisia tunnistamaan väärennetyt tavarat. Sen käyttö on ilmaista ja siihen voidaan syöttää sellaisia tietoja kuin pakkaus, päällysmerkinnät tai yhteystiedot. Lainvalvontaviranomaiset käyttävät tietoja väärennettyjen tavaroiden erottamiseen aidoista tavaroista.

EUIPOssa

Hae samanlaisten tai samankaltaisten rekisteröityjen mallien mitätöintiä.

 

Tuomioistuimet ja Iiike-elämä

Ryhdy toimiin oikeudenloukkaajaa vastaan

Suosittelemme, että otat yhteyttä oikeusalan ammattilaiseen, ennen kuin ryhdyt toimiin riita-asiassa.

 

Ilmoita asiasta oletetulle oikeudenloukkaajalle – lopettamispyyntö

Kun huomaat, että malliasi on loukattu, harkitse ristiriidasta kertovan lopettamispyynnön lähettämistä kilpailijalle. Näin kilpailijasi saa virallisesti tietää oikeuksistasi ja siitä, että jos hän jatkaa oikeuksiesi loukkaamista, häneen voidaan kohdistaa jatkotoimia.

 

Neuvottele

Joissakin tapauksissa riita voidaan sopia neuvottelemalla ja sovittelemalla. Tällaiset palvelut toimivat laillisten yritysten välisissä kiistoissa, joissa kustannustehokas ja käytännöllinen ratkaisu on kummankin osapuolen edun mukainen.

 

Siviilioikeudelliset toimenpiteet

Jos varoitukset tai neuvottelut eivät tuota tulosta oletetun oikeudenloukkaajan kanssa, mallien loukkausten käsittelemiseen on muitakin oikeudellisia keinoja, kuten väliaikaiset kieltomääräykset ja turvatoimenpiteenä toteutettavat takavarikot, joilla estetään mallin laiton käyttö. Siviilioikeudelliset kanteet on joka tapauksessa nostettava kansallisella tasolla asianomaisen EU-maan tuomioistuimessa. Yhteisömallin etuna on kuitenkin, että tuomioistuimilla on valta määrätä edellä mainittuja toimia toteutettavaksi kaikissa jäsenvaltioissa.

 

Rikosoikeudelliset toimenpiteet

Rikosoikeudellisia toimenpiteitä sovelletaan väärennösten ja piratismin yhteydessä. Niitä käsittelevät asianomaisen EU-maan kansalliset lainvalvonta- ja syyttäjäviranomaiset.

Huomaa, että rikosoikeudellisia lainvalvontasääntöjä ei ole yhtenäistetty EU:ssa henkisen omaisuuden alalla. Rikosoikeudelliset kanteet nostetaan kansallisella tasolla asiaa koskevan lain nojalla. Näin ollen Euroopan tasolla rikoslain valvontaan käytössä olevat välineet vaihtelevat merkittävästi, eikä rikosoikeudellisia toimenpiteitä voida aina soveltaa samalla tavalla kaikissa maissa.

Jos sinun on todistettava yhteisömallisi olemassaolo tuomioistuimessa, voit saada oikeaksi todistetun tai todistamattoman jäljennöksen rekisteröinnistäsi käyttäjäalueen kautta.

Käytämme sivustollamme evästeitä sellaisten teknisten ominaisuuksien tukena, jotka parantavat käyttäjäkokemustasi. Käytämme myös analytiikkaa. Näpäytä saadaksesi lisätietoja