Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Pristojbe i njihovo plaćanje

 

Za registraciju žiga EU-a mora se podnijeti prijava. Za svaku prijavu plaća se jedinstvena pristojba.
Iznos pristojbe ovisi o sljedećemu:
  • je li prijava podnesena elektroničkim putem,
  • je li riječ o pojedinačnom, zajedničkom ili certifikacijskom žigu EU-a,
  • broju razreda proizvoda i/ili usluga obuhvaćenih prijavom (uglavnom treba imati na umu dvije pristojbe: osnovnu pristojbu i pristojbu za klasifikaciju).
Više informacija o tarifama pristojbi dostupno je u odjeljku Pristojbe i plaćanja na našem mrežnom mjestu. Točan iznos pristojbe, koji ovisi o broju razreda i načinu podnošenja prijave, možete izračunati i koristeći se kalkulatorom pristojbe.
Osnovnu pristojbu i, po potrebi, pristojbu za klasifikaciju, potrebno je platiti u roku od jednog mjeseca od podnošenja prijave kako bi privremeni datum podnošenja ostao nepromijenjen. Ako pristojba nije plaćena u roku od jednog mjeseca, privremeni datum podnošenja više ne vrijedi.


Datum podnošenja dodjeljuje se ako prijava ispunjava sljedeće zahtjeve:
  • pristojba za prijavu je plaćena,
  • prijava je zahtjev za registraciju žiga EU-a,
  • prijava sadrži podatke kojima se prepoznaje podnositelj prijave,
  • prijava sadrži prikaz žiga,
  • prijava sadrži popis proizvoda i usluga.
Ako nisu zadovoljeni prethodno navedeni zahtjevi, šalje se pismo o nedostatku kojim se od podnositelja prijave zahtijeva da u roku od dva mjeseca od obavijesti o pismu o nedostatku nadopuni ono što nedostaje. Taj se rok ne može produljiti. Datum prijave mijenja se u datum na koji su dostavljeni svi obavezni podaci, uključujući uplatu.

Za dodatna objašnjenja pogledajte Smjernice, dio A, Opća pravila, 3. odjeljak, Plaćanje pristojbi, troškova i naknada.


Prihvatljivi su načini plaćanja, u većini slučajeva, prijenosi s transakcijskog računa, terećenja tekućih računa pri Uredu i (samo u slučaju određenih internetskih usluga) debitnih ili kreditnih kartica.
Ako prijavu podnosite elektroničkim putem, plaćanje kreditnom ili debitnom karticom preporučeni je način plaćanja za većinu korisnika ako nisu redoviti ili česti korisnici sustava žigova EU-a. U tom se slučaju preporučuje otvaranje tekućeg računa.
Ako odaberete plaćanje prijenosom s transakcijskog računa, koristite se bankovnom oznakom transakcije navedenom na potvrdi. Inače se možete koristiti pripremljenim obrascem, koji se dostavlja vašoj banci.
Više informacija o načinima plaćanja možete pronaći u odjeljku Pristojbe i plaćanja na našem mrežnom mjestu.


Tekući račun može se otvoriti putem interneta ili preuzimanjem i ispunjavanjem obrasca.

Minimalni depozit iznosi 1000 eura. Provjerite prednosti registracije za Program ključnih korisnika i proučite dio o korisničkom sučelju User Area za više pojedinosti o daljnjim koracima.
 
Pogledajte i Odluku br. EX-17-7 izvršnog direktora Ureda od 18. rujna 2017. o metodama plaćanja pristojbi i naknada te o određivanju neznatnog iznosa pristojbi i naknada.


Glavna prednost sustava tekućih računa jest mogućnost podnošenja prijava i zahtjeva koji podliježu vremenskim rokovima, kao što su prigovori ili žalbe, na dan isteka roka. Stoga, pod uvjetom da na tekućem računu ima dovoljno sredstava, smatrat će se da je plaćanje obavljeno toga dana.
Opće je pravilo da će se datumom plaćanja smatrati datum zaprimanja zahtjeva za terećenje, čak i ako se tekući račun tereti kasnije.
Ured čestim korisnicima preporučuje da svakako otvore račun pri EUIPO-u.

Provjerite prednosti registracije za Program ključnih korisnika.


U skladu sa zadanim postavkama, ako ste korisnik tekućeg računa, vaš će račun biti trenutačno terećen putem mogućnosti „Terećenje odmah”. Ako biste radije platili na kraju dopuštenog jednomjesečnog razdoblja, označite „Terećenje kasnije”. Ako ste prijavu već podnijeli, najbolje je da odaberete opciju „Zahtjev za terećenje odmah” (samo za vlasnike tekućeg računa) u e-poruci, u kojoj trebate navesti broj prijave i zahtjev za trenutačno terećenje tekućeg računa.


One month from the date you filed the application.

However, the examiners will deal with the applications and their related communications only when the fee has been paid. If the basic fee is not paid within 1 month from the date the Office received the application, the provisional filing date will be lost.

For more information, see the Guidelines Part A, General Rules, Section 1, Means of Communication, Time Limits.
Further information regarding time limits and deadlines.


Ne, ali datumom podnošenja prijave više se neće smatrati datum primitka prijave, nego datum primitka uplate.


Ne, spis će biti zaključen i morate ponovo poslati novu prijavu.


Pristojba za žig EU-a naplaćuje se uz prijavu, a nijedna pristojba dospjela na naplatu neće biti vraćena.
Za više informacija o vraćanju pristojbi vidjeti Smjernice, dio A, Opća pravila, 3. odjeljak, Plaćanje pristojbi, troškova i naknada.


Ako svojoj prijavi dodate dodatni popis, bilo da je riječ o privitku internetskoj prijavi ili dopisu telefaksom poslanom istog dana, poslat ćemo vam obavijest o dospijeću pristojbe za papirnate obrasce (+150 EUR). Dodatni popis proizvoda i usluga stoga se neće smatrati podnesenim sve dok nije plaćena pristojba za papirnati obrazac. To je posebice važno za one podnositelje prijave koji ne odaberu ili ne uključe proizvode i usluge u svoju internetsku prijavu s obzirom na to da bi u takvim slučajevima mogli izgubiti datum prijave žiga.
Ako je pristojba za papirnati obrazac (+150 EUR) plaćena u roku od jednog mjeseca od podnošenja prijave, prvotni će datum prijave biti zadržan. Međutim, ako je to plaćanje izvršeno kasnije, ali još uvijek u roku od dva mjeseca zadanom u poslanoj obavijesti, datum prijave promijenit će se u datum kada je pristojba u potpunosti plaćena.
EUIPO preporučuje podnositeljima prijave da svoje proizvode i usluge svakako navedu u odgovarajućem polju obrasca za internetsku prijavu. U protivnom će nastati dodatni troškovi kao i nedostatak koji će usporiti obradu vašeg žiga. U krajnjem slučaju to može značiti i promjenu datuma podnošenja vaše prijave. The Goods and Services builder (alat za izradu popisa proizvoda i usluga) može vam pomoći u izradi vašeg popisa.

Za više informacija o pristojbama za žigove pogledajte odjeljak o pristojbama i plaćanjima.


Pitanja i odgovori na ovoj stranici služe samo u informativne svrhe i ne mogu se upotrijebiti kao pravna referenca. Za više informacija pročitajte Uredbu o žigu Europske unije i Uredbu o žigu Zajednice ili Smjernice o žigu/dizajnu.

Više informacija o tome kako Ured postupa s vašim osobnim podatcima možete pronaći u izjavi o zaštiti podataka.
 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.