Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Usklađena baza podataka

Usklađena baza podataka

Usklađena baza podataka sadrži više od 70 000 pojmova među kojima naši korisnici mogu odabrati proizvode i usluge koje žele zaštititi svojim žigom. Baza podataka upotrebljava se u Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) u internetskim obrascima za prijavu žiga, u obrascu u pet koraka i u stručnom obrascu, a sastoji se od pojmova koje su već odobrili nacionalni uredi za intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji (EU).

Ako za popis proizvoda ili usluga odaberete pojam iz usklađene baze podataka, naše će ga osoblje prihvatiti prilikom ispitivanja vaše prijave. To također znači da je pojam već preveden na sve druge jezike EU-a (osim irskog). Obrada vaše prijave stoga će biti lakša jer EUIPO neće morati prevoditi pojmove koje ste odabrali za popis svojih proizvoda i usluga.


Usklađenoj bazi podataka moguće je pristupiti na različite načine

 1. Ako se koristite obrascem u pet koraka, bazu podataka možete pregledati ili pretraživati u 2. koraku svoje prijave, u dijelu „Proizvodi i usluge“.

 1. U stručnom obrascu samo trebate kliknuti na gumb za pretraživanje u dijelu „Proizvodi i usluge“.
Stručni obrazac, dio „Proizvodi i usluge“

 1. Ako odabir svojih proizvoda i usluga želite pripremiti unaprijed, možete se koristiti i našim alatom za izradu popisa proizvoda i usluga Goods and Services Builder. Taj alat sadrži pojmove iz usklađene baze podataka i omogućava vam pohranjivanje popisa za buduće prijave.
Goods and services builder

 1. Usklađenoj bazi podataka možete pristupiti i putem aplikacije TMclass. TMclass je međunarodna baza podataka koja sadrži pojmove iz usklađene baze podataka kao i pojmove koje su prihvatile druge zemlje svijeta te Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo. Provjera te baze podataka može vam biti korisna kad pripremate prijavu; ona vam omogućava brz pregled sličnih žigova koji već postoje na tržištu na kojem želite poslovati.

Ispravan način klasifikacije vaših proizvoda i usluga

TMclass 


 

Objašnjenje prednosti usklađene baze podataka

Podnositelji prijave žiga također mogu imati velike koristi od primjene usklađene baze podataka. Ovo su neki od najvažnijih razloga za primjenu usklađene baze podataka:

 1. Zajamčeno prihvaćanje pojmova
  Stručnjaci za klasifikaciju iz svake države članice EU-a provjerili su svaki pojam u usklađenoj bazi podataka. To znači da ako se koristite pojmom iz usklađene baze podataka, ne postoji rizik od prigovora na klasifikaciju za prijavu vašeg žiga EU-a ili nacionalnog žiga u EU-u.

 2. Pojmovi na tržištu
  Usklađena baza podataka puni se popisima proizvoda i usluga koji su podneseni u stvarnim prijavama, što znači da je baza podataka usklađena sa stvarnim tržištem. Osim što novi pojmovi odražavaju najnovija poslovna kretanja, baza se kontinuirano revidira ažuriranom verzijom Nicanske klasifikacije. Korisnici mogu stupiti u kontakt s EUIPO-om, nacionalnim ili regionalnim uredima te mogu predložiti nove pojmove koji će se dodati u bazu podataka, kao i pojmove koje bi željeli ukloniti.

 3. Ušteda vremena i resursa
  Svi pojmovi iz usklađene baze podataka prethodno su odobreni, što znači da ih automatski prihvaća svaki nacionalni i regionalni ured u EU-u za intelektualno vlasništvo, kao i EUIPO. Korisnici mogu spriječiti kašnjenja i uštediti novac za prijevod kada žele geografski proširiti svoju zaštitu jer se popisi proizvoda i usluga u usklađenoj bazi podataka automatski prevode. Prijave korisnika koji ispune određene uvjete, primjerice onih koje plate unaprijed, mogu se i brže objaviti s pomoću naše usluge Fast Track za žigove kada upotrebljavaju pojmove iz usklađene baze podataka.

 4. Veća sigurnost i predvidljivost
  Struktura taksonomije koja se primjenjuje u usklađenoj bazi podataka omogućuje korisnicima potpuno razumijevanje opsega zaštite koju nude opći pojmovi. Taksonomija se temelji na sustavu Nicanske klasifikacije i osmišljena je tako da bude jednostavna i dostupna te da omogućuje korisnicima bez bilo kakvog prethodnog poznavanja sustava klasifikacije da se snađu u hijerarhijskoj strukturi kako bi pronašli potrebne proizvode i usluge. Opći pojmovi pojavljuju se na vrhu, a detaljniji pojmovi (obuhvaćeni općim opisom) ispod njih. Korisnicima se jamči da će imati isti opseg zaštite kada upotrebljavaju prijevode iz usklađene baze podataka za potrebe geografskog širenja.

 5. Nadopunjuje smjernice prije odobrenja
  Korisnici koji žele provjeriti postoje li sukobi u odnosu na postojeće žigove mogu se odlučiti za uporabu alata Similarity (Sličnost) za proizvode i usluge, koji omogućuje uključenim uredima za intelektualno vlasništvo da daju svoje mišljenje o stupnju sličnosti između proizvoda i/ili usluga. Budući da se u alatu Similarity upotrebljavaju samo pojmovi iz usklađene baze podataka, korisnici mogu dobiti točnije informacije o mogućim sukobima prije nego što se odluče određeni proizvod ili uslugu staviti na tržište.

 

Mogu li predložiti nove pojmove za usklađenu bazu podataka?

Usklađena baza podataka dinamična je zbirka pojmova koju na otvoren i transparentan način ažuriraju svi uredi koji sudjeluju u tom sustavu. Ako ne pronađete željene proizvode i usluge, možete nam predložiti nove pojmove koristeći obrazac za kontakt.


Što misle naši korisnici?

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.