Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Kako kreirati i uređivati pojmove na mojem popisu, te kako njima upravljati

Ovaj je odjeljak osmišljen kako biste mogli jednostavno uređivati pojmove na svojem popisu i upravljati njima.

Na lijevoj strani ekrana vidjet ćete kartice Radnje i Dodaj pojmove, koji vam mogu poslužiti za stvaranje vlastitog popisa pojmova i pristup opciji Fast Track.

 • Radnje

  Novo
  Kliknite na „Novo” da biste kreirali nov popis pojmova. Prvo trebate odabrati željeni jezik svojeg popisa, koji može biti jedan od 23 jezika EU-a, i dati mu željeni naziv.

  Preuzmi
  Kliknite na „Preuzmi” da biste preuzeli svoj popis u vanjski dokument na računalu. U skočnom okviru odaberite željeni format (.txt ili .csv) za preuzeti sadržaj i mjesto gdje ga želite kasnije pregledati na računalu.

  Spremi
  Kliknite na „Spremi” kako bi odabrani popisi proizvoda i usluga bili dostupni u vašem korisničkom prostoru za izmjene. Napominjemo da se podatci automatski spremaju svakih 10 minuta.

  Zašto se morate prijaviti?
  Budući da se vaš popis sprema samo u vašem sučelju User Area, morate se prijaviti kako biste mogli spremiti ili kopirati svoj popis.

  Sustav će vas upozoriti na mogućnosti koje nisu dostupne neprijavljenim korisnicima sljedećom skočnom porukom: „Ova mogućnost dostupna je samo prijavljenim korisnicima. Prijavite se da biste nastavili.”

  Osim toga, sustav će vas upozoriti na opasnost gubitka podataka: „Imajte na umu da ćete izgubiti sve informacije iz svojeg prethodnog popisa. Kako biste sačuvali svoje unose, preporučujemo da preuzmete postojeći popis na svoje računalo i potom ga ponovno uvezete kako biste vratili svoje podatke.”

  Kopiraj
  Za izradu kopije svojeg popisa odaberite „Kopiraj”. U skočni okvir unesite nov naziv u polju „Novi naziv popisa”. Imajte na umu da morate spremiti svoj prvi popis kako biste mogli napraviti kopiju.

  Prevedi
  Svoj popis možete prevesti na jedan od 23 jezika EU-a-. Prvo trebate iz padajućeg popisa odabrati jezik koji želite upotrijebiti; potom odredite želite li prijevod spremiti na svoje računalo

  Izvezi u e-prijavu
  Ovu mogućnost odaberite ako želite izvesti popis proizvoda i usluga u e-prijavu. Sustav će prikazati dostupne mogućnosti. Nakon što odaberete željenu mogućnost, vaš popis će se uvesti u e-prijavu.

  Uvezi datoteku s popisom proizvoda i usluga
  Datoteka koju prenesete mora biti na istom jeziku na kojem je i vaš popis. Dopušteni su formati datoteka TXT, CSV i XLS.

 • Dodaj pojmove

  Ručno
  Ova kartica omogućuje vam da određeni pojam ručno dodate na svoj popis. Možete odabrati razred i vrstu u popisu proizvoda, odvojene točkom sa zarezom (;) ili možete dodati vlastiti popis proizvod i usluga tako da odaberete razred i zalijepite popis u sljedeće polje.

  Nakon što dodate svoje pojmove na popis ili sami dodate popis, kliknite na „U redu” i krenut će potvrđivanje.

  Pretraži
  Ova opcija omogućuje vam da unesete svoje pojmove u polje za pretraživanje, pretražite sve postojeće proizvode i usluge u usklađenoj bazi podataka (HDB) i odaberete željene mogućnosti.

  Dodaj
  Ako ste već napravili popis proizvoda i usluga i želite ga uvesti, prvo trebate odabrati datoteku na svojem računalu i zatim kliknuti na „U redu” => Pokreni potvrdu => Prikaži (potvrđeni) popis.

  Prilikom učitavanja datoteke u vašu aplikaciju Builder trebate uzeti u obzir dva važna detalja:

  1. datoteka koju želite učitati mora biti na istom jeziku kao i jezik koji ste prvotno odabrali za stvaranje vašeg popisa.
  2. Prihvaćeni formati za vaš popis su txt. ili csv. Ako odaberete neki drugi format, pokazat će vam se niz poruka o pogrešci u kojima piše da vaše datoteke nisu u odgovarajućem formatu.

  Pomoćnik za razrede 35. i 37.
  Možete pokrenuti automatsko generiranje vlastitih razreda 35. i 37. na jednostavan način, na temelju vaših prethodno odabranih pojmova.

  Ako trebate povezati svoj pojam s jednom od ovih usluga – maloprodaja, održavanje i popravci, ugradnja ili veleprodaja, ovaj će vam alat pomoći u automatskom generiranju novih pojmova koji su u skladu i s razredom 35. i s razredom 37.

  1. Prvo odaberite novi razred za koji želite pokrenuti automatsko generiranje i potom odaberite uslugu.
  2. Odaberite upotrijebljeni razred za koji želite započeti automatsko generiranje ili pretražite usklađenu bazu podataka.
   Sustav će vas obavijestiti o tome jesu li vaši razredi u skladu s razredima 35. i 37.
  3. Kliknite na „U redu” za prikaz generiranog popisa.
 • Značajke alata Builder

  Uredi pojam
  Kada prijeđete mišem preko pojma pojavi se ikona Uredi, što onda možete učiniti ručno.

  Premjesti pojam
  Klikom na prazni dio pojma i povlačenjem na željeno mjesto možete izmijeniti redoslijed pojmova na svojem popisu.

  Pogledaj put pojma u usklađenoj bazi podataka
  Ova vam značajka omogućuje pregled puta odabranih proizvoda i usluga na temelju taksonomije u usklađenoj bazi podataka.

  Usporedi s drugim bazama podataka
  Poslužite se ovom mogućnošću ako želite provjeriti postoji li vaš pojam već na drugim dostupnim popisima ili u bazama podataka. Upamtite da su rezultati ove provjere samo informativne naravi te da ne možemo jamčiti točnost drugih izvora budući da njima ne upravljamo.

  Automatsko otkrivanje naslova razreda
  Za vrijeme unosa pojmova na vaš popis sustav automatski otkriva koristite li se naslovima razreda i ponudit će vam zamjenske jednakovrijedne pojmove bez gubitka obuhvata. Sami odlučujete o tome hoćete li prihvatiti ili odbiti te izmjene.


  Filtriraj preglede
  Ova opcija pomaže vam da doradite svoj popis filtriranjem pojmova ovisno o potvrdi (zelena, narančasta, crna i crvena).

 • Valjani znakovi
  Naziv Znak Primjer
  Slova a – z A – Z Dijelovi i oprema za vozila
  Brojevi 0 – 9 MP3 čitači
  Spojnica - (ascii oznaka 045) e-pošta
  Šiljaste zagrade < > Zračne puške > 0,5 džula
  Kosa crta / Video čitači/snimači
  Zvjezdica * Odjeća*
  Oble zagrade ( ) Udžbenici (priručnici)
  Vitičaste zagrade { } Ručice {dijelovi strojeva}
  Uglate zagrade [ ] Emajli [lakovi]
  Dvotočka : (ascii oznaka 058) Usluge u vezi s: električnim i elektroničkim krugovima, komponentama
  Zarez , Kukuruzno brašno, maltoza
  Apostrof ' (ascii oznaka 039) Painters' brushes
  Točka sa zarezom (nije prihvaćeno u grčkom) ; (ascii oznaka 059) Nuklearni reaktori; proizvodi za lijevanje
  Točka na sredini retka (prihvaćeno samo u grčkom) · (ascii oznaka 250) Καρυκεύματα· Μαγειρικά βότανα
Na našem mrežnom mjestu služimo se kolačićima za podršku tehničkim elementima koji vam omogućavaju bolje korištenje stranica. Također upotrebljavamo analitiku. Kliknite za više informacija