Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Nicanska klasifikacija (žigovi)

Nicanska klasifikacija sustav je razvrstavanja proizvoda i usluga za potrebe prijave žigova Europske unije (EU). Sastoji se od 45 razreda.

U Nicanskoj klasifikaciji proizvodi su razvrstani u razrede od 1. do 34., a usluge u razrede od 35. do 45. Svaki je razred označen nazivom razreda koji daje općenite informacije o vrsti proizvoda ili usluga koji su njime obuhvaćeni. Na primjer, naziv razreda 25. glasi „Odjeća, obuća, pokrivala za glavu", a naziv razreda 15. „Glazbala".

Svaki razred sadrži skup termina unutar tog razreda kako bi se bolje definirali proizvodi ili usluge koje treba zaštititi prijavom žiga EU-a. Prilikom navođenja proizvoda i usluga u prijavi žiga EU-a, podnositeljima prijave preporučuje se uporaba termina iz Nicanske klasifikacije kako bi se izbjegla kašnjenja s postupkom registracije zbog potrebe prevođenja podnesenih termina. Korištenje ovih općih termina također povećava mogućnosti pretraživanja baza podataka o žigovima EU-a, što u konačnici donosi veću transparentnost.

Nicansku klasifikaciju moguće je pretraživati korištenjem interaktivnog alata za pretraživanje TMclass koji je dostupan na svim službenim jezicima EU-a, te na kineskom, japanskom, korejskom, ruskom i turskom.

Potrebno je napomenuti da je prvotni popis proizvoda i usluga obuhvaćenih prijavom žiga EU-a moguće samo ograničiti, ali ne i proširiti. Drugim riječima, prvotno podnesenoj prijavi ne možete dodavati proizvode, usluge niti razrede.

U vrijeme podnošenja prijave možete navesti neograničen broj razreda, no pristojba za prijavu pokriva samo jedan razred (850EUR). Odaberete li više razreda, za svaki se dodatni razred naplaćuje pristojba.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.