Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Upravljanje

Registrirani dizajni Zajednice mogu se prodavati, licencirati ili produljiti. Izmjene registriranih dizajna Zajednice objavljuju se u Glasniku dizajna Zajednice.

 

Kako ostati zaštićen

Registracija dizajna Zajednice traje pet godina, ali se može produljiti četiri puta (što je ukupno maksimalno 25 godina zaštite). Svakih pet godina suočit ćete se s pitanjem: želim li produljiti registraciju svog dizajna? Odgovor ovisi o vašoj strategiji intelektualnog vlasništva.

Želite li ostati zaštićeni?

Produljite registraciju 

Imate dvije opcije:

 

U slučaju višestruke prijave možete odlučiti produljiti samo neke od registracija dizajna.

 1. Produljite registraciju. Ako želite ostati zaštićeni, možete produljiti registraciju online.

  Sijede pristojbe za produljenje registracije dizajna, bilo da je obuhvaćen višestrukom registracijom ili ne:

  • Nakon 5 godina – 90 eura
  • Nakon 10 godina – 120 eura
  • Nakon 15 godina – 150 eura
  • Nakon 20 godina – 180 eura

 2. Ne produljiti registraciju. Ako odlučite ne produljiti registraciju svog dizajna u Europskoj uniji, isteći će prava povezana s njim.

Kada produljiti registraciju

Vaša je odgovornost poštovati rok za produljenjem. Međutim, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) općenito će vas ili vašeg predstavnika obavijestiti šest mjeseci prije isteka da vaš registrirani dizajn Zajednice treba produljiti. EUIPO će također obavijestiti i sve ostale osobe koje imaju prava na vaš registrirani dizajn Zajednice, npr. stjecatelje licencije.

Obrazac za produljenje mora biti poslan i pristojba za produljenje mora biti uplaćena u roku od šest mjeseci prije datuma isteka vašeg registriranog dizajna Zajednice. Taj se obrazac može poslati sve do zadnjeg dana mjeseca u kojemu završava zaštita.

Ako ne uspijete ispoštovati rok, ali još uvijek želite produljiti registraciju svog dizajna, to možete učiniti još šest mjeseci nakon datuma isteka, ali uz dodatnu naknadu od 25 %.

Svako razdoblje s prvog popisa počinje i završava korakom iz sljedećeg popisa.

 • Registracijsko razdoblje
 • Online produljenje registracije
  Redovna pristojba
 • Online produljenje registracije nakon roka isteka
  Dodatna pristojba
  (dodatna naknada u iznosu od 25 %)
 • 1. 1. 2009.

  Datum podnošenja
 • 1. 8. 2013.

  Razdoblje produljenja počinje
 • 31. 1. 2014.

  Posljednji dan za produljenje uz redovnu pristojbu
 • 31. 7. 2014.

  Posljednja mogućnost produljenja
 

Kako produljiti registraciju

Svoj registrirani dizajn Zajednice trebate produljiti online. Imajte na umu da prilikom produljenja ne možete mijenjati svoj dizajn.

Obavijestite nas o promjeni podataka

npr. vaše ime ili naziv vaše tvrtke, adresa ili podaci za kontakt.

Izmijenite svoje osobne podatke

User Area 

Zašto?

Ako niste imenovali zastupnika, morat ćemo vam se izravno obratiti. Stoga je presudno da nas obavijestite o svakoj promjeni svojih osobnih podataka. Čak i ako ste imenovali zastupnika, u vašem je interesu održavati ažurnima podatke koji se odnose na vaše poslovanje. Možda ćemo vam se mi ili neka treća strana morati obratiti.

 

Kada?

Nema službenog roka. Što nas prije obavijestite o svakoj promjeni, to bolje.

 

Kako?

Ako imate zastupnika, obavijestite ga i on će učiniti ostalo. To možete jednostavno učiniti i sami putem vašeg online korisničkog profila. Samo se prijavite u svoj korisnički profil unutar User Area pa odaberite izbornik s opcijama kako biste izvršili odgovarajuće promjene svojih osobnih podataka.

Promjene osobnih podataka ne moraju utjecati na identitet podnositelja prijave/identitet nositelja. Promjena identiteta podnositelja prijave naziva se prijenos prava.

Pravne osobe mogu imati samo jednu službenu adresu. U slučaju dvojbi EUIPO može uputiti zahtjev za dokazom pravnog oblika ili adrese.

Pri naznačivanju svojeg EUIPO broja ne morate navoditi i sva prava koja vam pripadaju. Promjena će se automatski primijeniti na sva prava.

Mogu li prodati ili iznajmiti svoj registrirani dizajn Zajednice?

Vaš registrirani dizajn Zajednice je imovina. Vlasništvo se može licencirati ili prodavati. Osnovna razlika između ovih opcija jest ta da ako prodate nekome svoj registrirani dizajn Zajednice, vi trajno prenosite vlasništvo na tu drugu stranu, ali ako ga licencirate, zadržavate vlasništvo nad njim. To je poput prodavanja ili iznajmljivanja kuće. Čim postignete dogovor, trebali biste nas o tome obavijestiti.

Pošaljite nam prijavu za upis promjene brzo i jednostavno online

Podnesite prijavu online 

Licenciranje i prijenos vlasništva – pojedinosti

Na vama je da odlučite hoćete li ili nećete licencirati ili prenijeti prava iz svojeg registriranog dizajna Zajednice. Mi samo moramo biti sigurni da smo ispravno zabilježili rezultat. Evo nekih pitanja za razmatranje:

Licencirati ili prenijeti prava?

S pojedinim dizajnima sadržanima u višestrukoj prijavi postupat će se kao da su neovisni jedni o drugima. Drugim riječima, svaki se dizajn sadržan u višestrukoj prijavi može prenositi ili licencirati zasebno od ostalih.

Licencirati ili prenijeti prava?

 
  Prijenos Licencija
Pristojba Upravna pristojba – 200 eura po dizajnu
Maksimalna pristojba u iznosu od 1.000 eura (uz uvjet da sve uključene strane ostaju nepromijenjene)
Upravna pristojba – 200 eura po dizajnu
Maksimalna pristojba u iznosu od 1.000 eura (uz uvjet da sve uključene strane ostaju nepromijenjene)
Zemljopisno područje zaštite Vaše će se pravo prenijeti u cijeloj Europskoj uniji Vaša se prava mogu licencirati za određene države u Europskoj uniji
Vrijeme Vaše će se pravo prenijeti bez ikakvog vremenskog roka Možete licencirati svoje pravo na određeno razdoblje
 

Kada?

Čim vi i druga strana postignete dogovor, obavijestite nas o tome.

 

Kako?

Sve što trebate učiniti jest zatražiti da se u registru zabilježi prijenos ili licencija prava: takav se zahtjev naziva prijava za upis promjene. Podnesite prijavu za upis promjene brzo i jednostavno online.

Ako ste za obje strane imenovali jednog ovlaštenog zastupnika (a isti je zastupnik i sadašnjeg nositelja), taj zastupnik može potpisati prijavu u vaše ime. U takvim slučajevima ne morate dostavljati prijepis ugovora o prijenosu ili licenciranju prava.

Što još možete učiniti sa svojim pravom?

Postoje i druge, manje uobičajene, stvari koje možete činiti sa svojim pravom. Sve mogućnosti naći ćete u našem online obrascu, a osnove su navedene u nastavku:

 • Stvarna prava: ovo vam omogućuje primjenu vašeg dizajna kao instrumenta osiguranja.

 • Predaja: ovo vam omogućuje da se odreknete prava stečenog registracijom.

 • Ispravak vašeg registriranog dizajna Zajednice: greške u formulaciji uslijed kopiranja ili očite pogreške mogu se ispraviti. Ako pronađete takvu grešku, javite nam. Ako se greška može pripisati EUIPO-u, izdat ćemo vam novu ispravu. Ispravke izgleda dizajna ćemo, u načelu, odbiti osim ako se greška ne može pripisati EUIPO-u.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.