Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Menu

Strategija

Ako ste dospjeli do ove točke, znate da registriranje dizajna Zajednice nije poput oporezivanja automobila. Dizajn štiti vašu kreativnost i naglašava vašu prisutnost na tržištu. Međutim, vrijednost vašeg dizajna nije fiksna – morate spoznati njegove potencijale. Što više u njega uložite, više će vam se i vratiti.

Strategija koju u tu svrhu usvojite bit će jedinstvena za vaš slučaj. Ona će odražavati šire interese vaše tvrtke i vaš portfelj intelektualnog vlasništva.

 

Objavite svoj dizajn

Ako ste odlučili odgoditi objavu svog dizajna zato što ga želite čuvati u tajnosti od svojih konkurenata, ne zaboravite da ćete ga kad-tad ipak morati objaviti ako želite uživati u svim prednostima registracije. Ako ne objavite svoj dizajn, kao da nikad nije ni postojao.

Najkasnije po isteku 30-mjesečnog razdoblja (tj. zadnji dan u 27. mjesecu nakon datuma prijave ili datuma prvenstva, što je primjerenije) morate tražiti od Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavu vašeg dizajna. Naravno da to možete učiniti i bilo kada prije isteka tog 27-mjesečnog razdoblja. Pri podnošenju zahtjeva za objavu navedite i to želite li da EUIPO objavi vaš dizajn što je moguće prije ili tek nakon završetka razdoblja odgode. Ako u vrijeme podnošenja prijave niste platili pristojbu za objavu, pobrinite se za to da i nju platite pri podnošenju zahtjeva za objavu.

EUIPO ne šalje podsjetnike o datumu isteka 27-mjesečnog razdoblja. Na vama je da poštujete taj rok.

Proširite svoju zaštitu

Vaša strategija intelektualnog vlasništva razvijat će se tijekom godina, a s njome i vaša želja za širenjem. Možda želite zatražiti zaštitu svog dizajna izvan Europske unije (EU).

Ako ste već podnijeli prijavu za registrirani dizajn Zajednice, možete iskoristiti pogodnosti prava prvenstva. Možete iskoristiti svoju prijavu dizajna kao osnovu za novu registraciju dizajna izvan EU-a. Da biste to učinili, morate se prijaviti za zaštitu u nekoj drugoj nadležnosti najkasnije šest mjeseci od prijave svog dizajna. Ako je vaš zahtjev za pravo prvenstva prihvaćen, vaša registracija ima pravo prvenstva pred drugim registracijama za koje je podnesena prijava tijekom tog šestomjesečnog razdoblja.

No da bi vaš zahtjev za pravo prvenstva bio prihvaćen, vaša registracija dizajna mora biti vaša prva prijava dizajna.

Pri traženju prava prvenstva u nekim ćete državama morati dokazati da ste dizajn prijavili pri EUIPO-u. Određeni nadležni sudovi prihvatit će upućivanje na našu bazu podataka, dok bi drugi možda mogli zahtijevati službenu ispravu koju možete podići podnesete li zahtjev za uvid u predmet. Imajte na umu da se u nekim državama traži utvrđivanje vjerodostojnosti ili legalizacija ovjerenih prijepisa kod sudskog tumača prije no što ih se u njima prihvati kao osnova za podnošenje zahtjeva za pravo prvenstva.

U nekim državama zahtijeva se utvrđivanje vjerodostojnosti ili legalizacija ovjerenih prijepisa kod sudskog tumača prije nego što ih se u njima prihvati kao osnova za podnošenje zahtjeva za pravo prvenstva pred njihovim nacionalnim uredom ili prije nego što ih se prihvati kao osnovu za podnošenje bilo kojeg drugog zahtjeva pred njihovim tijelima.

Posljednji put ažurirano 27-06-2016
Na našem mrežnom mjestu služimo se kolačićima za podršku tehničkim elementima koji vam omogućavaju bolje korištenje stranica. Također upotrebljavamo analitiku. Kliknite za više informacija