Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Összetett űrlap

Az összetett űrlap az összetettebb bejelentésekhez készült. Ezt az űrlapot akkor kell használnia, ha saját árujegyzéket kíván benyújtani, együttes védjegyet kíván bejelenteni, nemzetközi védjegy átalakítását szeretné kérni, vagy a megjelölés többnyelvű elemeit a bejelentés két nyelvén adja meg.

Ne feledje, hogy az Árujegyzék összeállítása funkció használatával ellenőrizheti, hogy az Ön árujegyzékében szereplő megnevezések elfogadhatóak-e a Fast Track ügyintézéshez.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.

Az Összetett űrlap a „Védjegyek” > „A lajstrombavétel módja” > „Bejelentés benyújtása” elemek kiválasztását követően az „Új bejelentés” elemre kattintva nyitható meg.

Új bejelentés

Ezt az eszközt csak regisztrált felhasználók használhatják védjegybejelentésre. Ha Ön még nem regisztrált felhasználó, a Feliratkozás elemre kattintva hozzon létre új fiókot.

Európai uniós védjegybejelentés nem uniós lakosok számára
Akkor is bejelenthet EU védjegyet, ha nem uniós tagállamban él, de ebben az esetben képviselőt kell kineveznie.

 
 • Nyelvek és hivatkozások

  Első nyelv
  Válassza ki a bejelentés során használni kívánt nyelvet (első nyelv) a legördülő listából. Ez az Unió 23 hivatalos nyelve közül bármelyik lehet.

  Második nyelv
  Az EUIPO öt hivatalos nyelve (DE, EN, ES, FR, IT) közül ki kell választania egy második nyelvet. Az első és a második nyelvnek különböznie kell egymástól. Ne feledje, hogy az Ön védjegye ezen a második nyelven megtámadható.

  Személyes hivatkozás

  A hivatkozási szám legfeljebb 30 alfanumerikus karakterből (latin betűk) állhat: a–z, A–Z, 0–9. Ne használjon szóközöket. A védjegyével kapcsolatos jövőbeli lekérdezésekhez használja az EUIPO hivatalos hivatkozási számát.

 • Meglévő EU védjegy adatainak felhasználása sablonként

  Írja be a védjegy teljes nevét vagy számát, illetve annak egy részét a mezőbe – a megfelelő védjegyek listája megjelenik –, majd válassza ki a keresett védjegyet, és kattintson az „Importálás” elemre. A védjegy a „Megtekintés” hivatkozásra kattintva megtekinthető az eSearch plus adatbázisban.

  A védjegy sablonként történő importálásával az űrlap kitöltése lényegesen gyorsabb, mivel ilyen esetben az adatbázisban tárolt adatok automatikusan megjelennek az űrlapon. A kitöltött mezők igény szerint módosíthatók.

 • Elsőbbségi igény

  Elsőbbség hozzáadása
  Elsőbbségi igény hozzáadásához kattintson az „Elsőbbség hozzáadása” elemre. A képernyőn új mező jelenik meg.

  • Válassza ki a megfelelő országot az „Első benyújtás szerinti ország” legördülő listából.

  • Írja be a védjegy nevét a mezőbe (a mezőben automatikusan megjelennek a védjegy adatai, ha azok szerepelnek a TMview alkalmazásban), majd kattintson az „Importálás” elemre; vagy

  • Adja meg az adatokat manuálisan a „Manuális létrehozás” gombra kattintva;

  • Adja meg a benyújtás időpontját és számát. A Hozzáadás elemre kattintva a bejelentéssel egy időben vagy később (az elsőbbségi igény benyújtásától számítva 3 hónapon belül) mellékelheti a szükséges dokumentumokat.

  Megjegyzés: Ha az első bejelentés nem az Unió valamelyik hivatalos nyelvén készült, mellékelni kell a hivatalos nyelven készült fordítást.

  Elsőbbségi igény megadása később
  Jelölje be az „Elsőbbség hozzáadása” elem mellett található jelölőnégyzetet, ha később szeretne elsőbbségi igényt megadni (erre a bejelentés időpontjától számítva legfeljebb két hónapig van lehetősége).

 • Szenioritási igény

  Ha bejelentéséhez szenioritási igényt szeretne hozzáadni, kattintson a „Szenioritás hozzáadása” gombra. A képernyőn új mező jelenik meg.

  • Válassza ki a lajstromozás helye szerinti uniós tagállamot a legördülő listából.

  • Írja be a védjegy nevét vagy számát a mezőbe (a mezőben automatikusan megjelennek az adatok), majd kattintson az „Importálás” elemre; vagy

  • Adja meg az adatokat manuálisan a „Manuális létrehozás” gombra kattintva;

  • Válassza ki a megfelelő lehetőséget a „Lajstromozás típusa” mezőben.

  • Adja meg a benyújtás időpontját, a benyújtás számát, a lajstromozás dátumát és a lajstromszámot, majd a bejelentéssel egy időben vagy később (a szenioritási igény benyújtásától számítva 3 hónapon belül) mellékelje a szükséges dokumentumokat.

 • Kiállítási igény

  Bejelentésre vonatkozó kiállítási igény
  Ha bejelentéséhez kiállítási igényt szeretne hozzáadni, kattintson a „Kiállítás hozzáadása” gombra. A képernyőn új mező jelenik meg.

  1. Válassza ki a kiállítás nevét a legördülő listából.

  2. Adja meg az első nyilvánosságra hozatal dátumát.

  3. Válassza ki, hogy a bejelentéssel egy időben vagy később (a benyújtás időpontjától számítva 3 hónapon belül) mellékeli a szükséges dokumentumokat.

  4. Kattintson a „+ Hozzáadás” gombra.

  Kiállítási igény benyújtása később
  Jelölje be a „Kiállítás hozzáadása” elem mellett található jelölőnégyzetet, ha később szeretne kiállítási elsőbbséget igényelni (erre a bejelentés időpontjától számítva legfeljebb két hónapig van lehetősége).

 • Nemzetközi lajstromozás (IR) átalakítása

  Ha bejelentéséhez IR-átalakítást szeretne hozzáadni, kattintson az „IR szám átalakításának hozzáadása” gombra. A képernyőn új mező jelenik meg.

  • Adja meg a nemzetközi védjegyszámot (az IR szám) *

  • A korábban végrehajtott IR-átalakítás a nemzetközi védjegyszám vagy név IR-re vonatkozó mezőben történő megadását követően importálható. *

  • Az adatok manuális megadásához kattintson a „Manuális létrehozás” gombra.

  • Adja meg a törlés, a nemzetközi lajstromozás és az elsőbbség/szenioritás dátumát.

  • Kattintson a „+ Hozzáadás” gombra.

  * Megjegyzés: Az automatikus mezőkitöltés nem használható ebben a részben. A teljes védjegyszámot meg kell adnia!

 • Képviselő

  Képviselő kétféle módon adható az űrlaphoz:

  Meglévő képviselő hozzáadása

  Írja be a képviselő nevét a mezőbe – megjelenik a meglévő képviselők listája –, majd válassza ki a keresett képviselőt, és kattintson az „Importálás” elemre. Ezt követően megjelennek a kiválasztott képviselő adatai. Folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás” elemre.

  Új képviselő hozzáadása
  1. Az adatok manuális megadásához kattintson az „Új létrehozása” gombra.

  2. Válassza ki a képviselő jogállását a legördülő listából.

  3. Töltse ki a bejelentőre vonatkozó további mezőket. A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.

  4. Folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás” gombra.

  Megjegyzés: Ha a „Munkavállalói képviselő” lehetőséget választotta ki, a képernyőn megjelenik a „Gazdasági kapcsolatok” jelölőnégyzet. Ha bejelöli ezt a jelölőnégyzetet, két további mezőt is ki kell töltenie. Fel kell tüntetnie, milyen jellegű gazdasági kapcsolatok fűzik a bejelentőhöz (például alkalmazott, üzleti partner stb.), valamint meg kell adnia a munkáltatója nevét is.

  Egyesületek

  Ha egyesület nevében nyújt be bejelentést, csak az egyesület azonosítóját adja meg.

 • Bejelentő

  Bejelentő kétféle módon adható az űrlaphoz:

  Meglévő bejelentő hozzáadása
  Írja be a bejelentő nevét a mezőbe – megjelenik a meglévő bejelentők listája –, majd válassza ki a keresett bejelentőt, és kattintson az „Importálás” elemre. Ezt követően megjelennek a kiválasztott bejelentő adatai. Folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás” gombra.

  Új bejelentő hozzáadása

  1. Az adatok manuális megadásához kattintson az „Új létrehozása” gombra.

  2. Válassza ki a bejelentő jogállását a legördülő listából.

  3. Töltse ki a bejelentőre vonatkozó további mezőket. A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.

  4. Folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás” gombra.

 • Védjegytípusok

  Ki kell választania a lajstromba jegyeztetni kívánt védjegy típusát. A következő típusok közül választhat:

  • Szóvédjegy

  • Ábrás védjegy

  • Szóelemeket tartalmazó ábrás védjegy

  • Térbeli védjegy

  • Szóelemeket tartalmazó térbeli védjegy

  • Színvédjegy

  • Hangvédjegy

  • Egyéb

  A védjegytípusokkal kapcsolatban további információkat a védjegyek meghatározásáról szóló részben olvashat.

  Szükséges adatok
  Az oltalom alá helyezendő védjegytípustól függően különböző adatokat kell megadnia.

  Színek
  Ha a védjegy tartalmaz színeket, a színnevek beírásával meghatározhatja őket. A rendszer automatikusan különféle lehetőségeket ajánl fel. Ajánlott a felkínált színek közül kiválasztani egyet, mivel ezzel felgyorsítható a lajstromozás folyamata. Az „Adjon meg egyedi színt” lehetőség kiválasztásával az űrlap kitöltése hosszabb ideig tarthat.

  Fordítások
  Ha második nyelvre fordított változatot szeretne megadni, vegye figyelembe, hogy a védjegy minden elemét le kell fordítania, így az áruk és szolgáltatások listáját, a jogi nyilatkozatokat, a védjegy vagy szín leírását.

  Védjegy megjelenítése
  Fontos, hogy a feltöltendő védjegy megjelenítése pontos mása legyen a lajstromoztatni kívánt védjegynek. A védjegy megjelenítésének feltöltésekor a következő figyelmeztető üzenet jelenik meg:

   „Az EUIPO úgy teszi közzé a védjegyét, ahogy az jelenleg látható. Ha ez nem fedi le pontosan a védeni kívánt árukat és szolgáltatásokat, helyesbítse a bejelentés benyújtása előtt.”

    „A képet a műszaki követelményeknek megfelelően dolgoztuk fel.”

  Szöveges elemek
  Csak a logóban látható szöveges elemeket kell megadni. Ha a szöveges elemek nem helyesek, az EUIPO erre vonatkozó értesítés küldése nélkül, közvetlenül megváltoztatja azokat.

 • Hasonlósági jelentés

  Igény szerint hasonlósági jelentést tölthet le. A lekérdezés a TMview adatbázis használatán alapul, és a bejelentés tényleges benyújtása előtt is elvégezhető.

  Eredmények megtekintése
  Ekkor a hasonló védjegyeket tartalmazó táblázat jelenik meg. Az eredményekkel kapcsolatos további információk megjelenítéséhez a lista jobb oldalánál található nagyítóüveg ikonra kattintva a TMview alkalmazáshoz léphet.

  Az információkat tartalmazó PDF-dokumentum az eredmények alatt található „PDF letöltése” gombra kattintva tölthető le és menthető el.

 • Mellékletekre vonatkozó technikai követelmények

  Az összetett űrlapon keresztül feltöltött mellékletekre vonatkozóan a következő követelményeknek kell teljesülniük:

  JPEG
  Szabványos fájltípus a bejelentett védjegy(ek) ábrázolásához. A maximális egyedi fájlméret legfeljebb 2 MB lehet, és az alábbi követelményeknek kell megfelelnie:
  • Maximális képméret: 2835 x 2010 pixel
  • Nyomtatási felbontás: legalább 96, legfeljebb 300 DPI
  • Színmód: RGB (vörös/zöld/kék), szürkeskála, fekete-fehér, CMYK (cián/bíbor/sárga/fekete)

  A képek automatikusan 250x250 pixelre méreteződnek. Egy kép feltöltésekor az alkalmazás úgy jeleníti meg a képet, ahogy az később a lajstromozási okiratban látszik.

  PDF
  PDF-fájlok csak kiegészítő információként használhatók, nem alkalmazhatók a bejelentés tárgyát képező védjegy(ek) megjelenítéseként. Az egyes fájlok mérete nem haladhatja meg a 2 MB-t. A fájlok megnyitása Adobe Acrobat X (10.0-s verzió) alkalmazással történik.

  MP3
  MP3-fájlok csak hangvédjegyek bejelentésekor használhatók kiegészítő információként. Az egyedi fájlméret nem lehet 2 MB-nál nagyobb, és meg kell felelnie a Technikai adatok oldal mellékleteiben feltüntetett szabványoknak.

 • Áruk és szolgáltatások

  FIGYELMEZTETÉS: Minden árut és/vagy szolgáltatást ebben a részben kell feltüntetni. Amennyiben az áruk és/vagy szolgáltatások egy különálló, csatolt dokumentumban szerepelnek, a bejelentés nem tekinthető elektronikusan benyújtottnak, így az elektronikus úton benyújtott bejelentések csökkentett díja helyett a bejelentés szokásos alapdíja kerül felszámításra.

  Keresés előre meghatározott értékek alapján (ajánlott)
  Ez a TMclass adatbázisból választja ki az árukat és szolgáltatásokat.

  Kattintson a „Keresés” gombra.

  Új felugró ablak nyílik meg. Gépelje be a kiválasztani kívánt áruk és szolgáltatások kulcsszavait (legördülő menü jelenik meg automatikus kitöltési javaslatokkal), vagy böngésszen az áruk és szolgáltatások jegyzékében.

  A kezdő képernyőhöz a „Navigáció az áruk és szolgáltatások között” hivatkozásra kattintva térhet vissza.

  A böngészés során az árukhoz és szolgáltatásokhoz tartozó osztály teljes terjedelmének megtekintéséhez kattintson a „+” ikonra Plusz ikon, a terjedelem csökkentéséhez a „-” ikonra Mínusz ikon.

  A kiválasztott osztályban található összes megnevezés megtekintéséhez kattintson a „Mappa” ikonra Mappa ikon. Megnevezés jegyzékhez történő hozzáadásához jelölje be a táblázat sorának bal oldalán található jelölőnégyzetet Bejelölt jelölőnégyzet ikonja.

  A kiválasztott megnevezések és osztályok megtekintéséhez kattintson a képernyő jobb felső sarkában található „Kijelölés megtekintése” gombra.

  Az összes szükséges áru és szolgáltatás kiválasztása után kattintson a „Kijelölés megtekintése” oldalon található „Folytatás” gombra. Ekkor vissza fog térni a bejelentéséhez, ahol megjelennek a kiválasztott elemek.

  Saját áru- és szolgáltatáslista megadása
  Saját áru- és szolgáltatáslista megadásához kattintson a „Saját listát szeretnék megadni” hivatkozásra.

  Új felugró ablak nyílik meg.

  Válassza ki azt az osztályt, amelyhez a kívánt megnevezés tartozik, írja be a mezőbe a megnevezést, majd kattintson a „Kész” gombra.

  Addig ismételje ezt a lépést, amíg a bejelentéshez szükséges minden megnevezést és osztályt meg nem adott.

  Ne feledje, hogy ha saját áru- és szolgáltatásjegyzéket ad meg, akkor a védjegybejelentési folyamat hosszabb időbe telhet.

  Érvényes karakterek (az árukra és szolgáltatásokra vonatkozó szintaktikai szabályok):

  Név Karakter Példa
  Betűk a -z A-Z Járművek részei és szerelvényei
  Számok 0–9 MP3 lejátszók
  Kötőjel - (ascii kód: 045) Cipőfelsőrész-készítés
  Csúcsos zárójel < > Airsoft fegyverek > 0,5 Joule
  Törtvonal / Video players/recorders (Videomagnók, képmagnók)
  Csillag * Ruházat*
  Kerek zárójelek ( ) Adatok és dokumentumok (fizikai) tárolása
  Kapcsos zárójelek { } Kézikarok {gépek részei}
  Szögletes zárójelek [ ] Zománcok [lakkok]
  Kettőspont : (ascii kód: 058) Szolgáltatások a következőkhöz kapcsolódóan: elektromos és elektronikus áramkörök, alkatrészek
  Vessző , Kukoricaliszt, maltóz
  Félidézőjel ' (ascii kód: 039) Painters' brushes (festőecsetek)
  Pontosvessző (görög nyelven nem elfogadható) ; (ascii kód: 059) Atomreaktorok; Öntödei formázóanyagok
  Görög pontosvessző (csak görög nyelven fogadható el) · (ascii kód: 250) Καρυκεύματα· Μαγειρικά βότανα

  Megjegyzés: E táblázat az elfogadott karaktereket ismerteti példákon keresztül.

 • Nemzeti kutatási jelentés

  Nemzeti kutatási jelentés külön díj fizetése ellenében kérhető. Bejelentésének közzétételére csak a kutatási jelentések összegyűjtését és Önnek való átadását követően kerül sor.

 • Uniós kutatási jelentés

  Az Uniós kutatási jelentés igénylése ingyenes. Ez a jelentés a korábban benyújtott azonos, illetve hasonló uniós védjegybejelentéseket, valamint az áruk és szolgáltatások azonos és hasonló osztályaira vonatkozó, Európai Közösséget megjelölő nemzetközi lajstromozásokat tünteti fel.

 

Technikai információ a mellékletekre vonatkozóan.

Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide