Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Formatervezési minták az Európai Unióban

Készítsen saját formatervezésiminta-oltalmi stratégiát

Képzelje el, hogy most készített egy új formatervezési mintát. Szeretné, ha ez a termék kereskedelmi forgalomba kerülne az Európai Unióban, azonban tart attól, hogy mások fognak profitálni az Ön új mintájából. Ezért szeretné, ha oltalom alá kerülne.

 
 

Lajstromozás vagy lajstromozás nélküli oltalom?

Két választási lehetősége van: formatervezési mintáját még a forgalomba hozatal előtt oltalom alá helyezteti az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO), hogy lajstromozott közösségi formatervezési mintája (RCD) legyen, vagy forgalomba hozza anélkül, hogy lajstromoztatná; ez esetben nem lajstromozott közösségi formatervezési mintáról (UCD) beszélhetünk.

Az, hogy melyik lehetőséget választja, attól függ, hogy az milyen hatással van az Ön formatervezési mintákkal kapcsolatos stratégiájára.

 

Lajstromozott vagy nem lajstromozott közösségi formatervezési minta?

Mindkét esetben a következő oltalmi szempontok érvényesek:

 • Oltalomban részesülő formatervezési mintát megtestesítő termék gyártása (azaz amelyre a minta oltalma kiterjed) a jogosult beleegyezése nélkül illegális tevékenységnek minősül.
 • Oltalomban részesülő formatervezési mintát megtestesítő termék forgalomba hozatala (azaz amelyre a minta oltalma kiterjed) a jogosult beleegyezése nélkül illegális tevékenységnek minősül.
 • Oltalomban részesülő formatervezési mintát megtestesítő termék értékesítése a jogosult beleegyezése nélkül illegális tevékenységnek minősül.
 • Oltalomban részesülő formatervezési mintát megtestesítő termék reklámozása a jogosult beleegyezése nélkül illegális tevékenységnek minősül.
 • Oltalomban részesülő formatervezési mintát megtestesítő termék importja/exportja a jogosult beleegyezése nélkül illegális tevékenységnek minősül.

A lajstromozott és nem lajstromozott közösségi formatervezési minták azonban meglehetősen különböznek az oltalom terjedelme és időtartama tekintetében.

Az oltalom időtartama közti különbségek

Lajstromozott közösségi formatervezési minta

A lajstromozott közösségi formatervezési minta a benyújtástól számítva eredetileg öt évig érvényes, és érvényessége ötéves időszakokban legfeljebb 25 évre hosszabbítható.

Nem lajstromozott közösségi formatervezési minta

A nem lajstromozott közösségi formatervezési mintára az első – Európai Unióban történő – nyilvánosságra hozatalától számítva három évig vonatkozik oltalom. Az oltalom ezt követően nem hosszabbítható meg.

 

A minta nyilvánosságra hozatalának folyamata a közzététel. A formatervezési minta közzététele, és e ténynek az igazolhatósága fontos szerepet játszik a minta oltalma szempontjából.

Az oltalom terjedelme közti különbségek

Lajstromozott közösségi formatervezési minta

A lajstromozott közösségi formatervezési minták oltalmat élveznek a hasonló mintákkal szemben, még akkor is, ha az oltalmat sértő minták jóhiszeműen, azaz a korábbi formatervezési minta ismerete nélkül születtek meg.

Nem lajstromozott közösségi formatervezési minta

A nem lajstromozott közösségi formatervezési minták csak abban az esetben nyújtanak oltalmat a kereskedelmi felhasználással szemben, ha a kereskedelmi forgalomban használt mintát szándékosan, rosszhiszeműen, azaz egy korábbi minta létezésének ismeretében hozták létre.

 

A lajstromozott formatervezési minta oltalmából eredő jog erősebb, és nagyobb átláthatóságot biztosít. Ugyanakkor nem mindig könnyű igazolni a formatervezési minta Unióban történő közzétételének pontos idejét, mint ahogy azt is nehéz bizonyítani, hogy a formatervezési mintát szándékosan másolták le, és hogy a jogsértő tisztában volt az Ön mintájának létezésével. A lajstromozott formatervezési minta okirata azonban megkönnyíti a jogosultság igazolását.

E két fontos kérdést szem előtt tartva semmi akadálya a saját formatervezésiminta-oltalmi stratégia kidolgozásának.

 

Ha közzétette formatervezési mintáját, és úgy dönt, hogy a teljes oltalom érdekében vagy szellemi tulajdonnal kapcsolatos stratégiai okokból szeretné lajstromba vetetni, a nyilvánosságra hozatalt követő egy éven belül megteheti ezt. Ezt türelmi időszaknak nevezzük. Ha ezt követően lajstromoztatja mintáját, az támadásoknak lesz kitéve.

Nemzeti vagy európai szintű oltalom?

Ha a minta lajstromoztatása mellett döntött, felmerül a kérdés, hol is tegye meg ezt. A válasz az Ön kereskedelmi és szellemi tulajdonnal kapcsolatos stratégiájától függ.

Ha csak egyetlen tagállamban folytat kereskedelmi tevékenységet, akkor abban a tagállamban érdemes bejegyeztetni formatervezési mintáját. Ez esetben kizárólagos jogokra tesz szert abban az adott tagállamban, azonban mintája más uniós tagállamokban szabadon felhasználható lesz.

Ha vállalata több tagállamban is jelen van, akkor fontolja meg az oltalom egész Unióra történő kiterjesztését: ilyen módon lajstromozott közösségi formatervezési mintával (RCD) fog rendelkezni. A lajstromozott közösségi formatervezési minta mindent vagy semmit alapon működik: vagy megkapja az oltalmat valamennyi tagállamra vonatkozóan, vagy egyáltalán nem kapja meg.

 

A lajstromozott közösségi formatervezési minta előnyei

Gyakorlati előnyök

 • A lajstromozott közösségi formatervezési minták esetében egyetlen jogrendszer joga az irányadó, amely az egész Európai Unión keresztül szilárd és egységes oltalmat biztosít.
 • A lajstrombavétel egyszerű. Egyetlen bejelentést kell megtennie egyetlen nyelven, és egyetlen aktát kell kezelnie.
 • A lajstromozási folyamat során többes bejelentés is tehető (azaz egy bejelentésben több formatervezési mintát, például ugyanazon minta változatait is lehetőség van benyújtani).

Pénzügyi előnyök

 • Egyetlen minta lajstrombavételének és közzétételének díja 350 euró, ami 5 évre szól.
 • A lajstromozott közösségi formatervezési minta révén megtakaríthatók a fordítási és adminisztrációs költségek.
 • A rendszer több mintára kiterjedő kedvezményt kínál. Többes bejelentés esetén a másodiktól a tizedik formatervezési mintáig mintánként 50%-os kedvezmény jár, a tizenegyedik és az a fölötti minták után mintánként csak az alapdíj 25%-át kell megfizetnie.

EUIPO vagy WIPO?

A közösségi formatervezési minták lajstromozása iránti igény kétféle módon jelenthető be.

Bejelentését megteheti az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO), vagy a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) Nemzetközi Irodájában, ez esetben meg kell jelölnie az Európai Uniót.

Teljesen mindegy, melyik módot választja, a bejelentését mindenképpen az EUIPO bírálja el.

Az EUIPO nyilvántartást vezet a lajstromozott közösségi formatervezési mintákról. Azt, hogy a nyilvántartás mindig megfeleljen a legmagasabb követelményeknek, számos intézkedés teszi lehetővé:

Ellenőrzés

Minden bejelentőlapot leellenőrzünk, hogy meggyőződjünk arról, helyesen vannak-e kitöltve.

Döntéshozatal

A lajstromozott közösségi formatervezési minták terjedelmét vagy érvényességét érintő viták során mi bíráljuk el az egyes eseteket.

Adminisztráció

Ha valaki átruházza mintáját, vagy használati engedélyt ad egy harmadik fél számára, akkor az EUIPO feladata az ügylet rögzítése.

Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide