Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Out-of-Commerce Works Portal

A kereskedelmi forgalomból kivont művek olyan művek, amelyek szerzői jogi védelem alatt állnak, de kereskedelemben nem kaphatók, például irodalmi művek, audiovizuális művek, hangfelvételek, fényképek és egyedi műalkotások. A kereskedelmi forgalomból kivont művekről további információ a weboldalunkon található.

Az árva művek olyan művek, amelyek szerzői jogi védelem alatt állnak, de a szerzőjük vagy más jogosultjuk/jogosultjaik nem ismertek vagy nem fellelhetőek. Az árva művekről a weboldalunkon és az Árva Művek Adatbázisában talál információt.

A kereskedelmi forgalomból kivont művek rendszere kiegészíti az árva művek felhasználására vonatkozó, európai szinten hatályban lévő intézkedéseket.A kereskedelmi forgalomból kivont művek portálja az (EU) 2019/790 irányelv alapján a kereskedelmi forgalomból kivont művek kezelésére létrehozott rendszer legfontosabb közzétételi intézkedése. A portál fő célja, hogy hozzáférést biztosítson a kereskedelmi forgalomból kivont művek folyamatban lévő és jövőbeni felhasználására vonatkozó információkhoz.

A portál információkat gyűjt azokról a kereskedelmi forgalomból kivont művekről, amelyeket a kulturális örökségvédelmi intézmények terjeszteni kívánnak, például irodalmi művekről, audiovizuális művekről, fényképekről, videojátékokról, számítógépi programokról, hangfelvételekről és egyedi műalkotásokról, köztük a kereskedelmi forgalomba soha nem került művekről, például poszterekről, szórólapokról, frontújságokról vagy amatőr audiovizuális művekről, valamint kiadatlan művekről. A portál a kereskedelmi forgalomból kivont művek felhasználásáról is közöl adatokat (információ az engedélyekről vagy kivételről).

A portál másik fontos funkciója, hogy tájékoztat a jogosultak rendelkezésére álló kívülmaradási mechanizmusokról, és a jogosultak számára megkönnyíti a művük/műveik visszavonását a rendszerből.Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) felel a kereskedelmi forgalomból kivont művek egységes online portáljának létrehozásáért és kezeléséért. A portál nyilvánosan hozzáférhető, és az EUIPO weboldalán található.A kulturális örökségvédelmi szervezetek vagy közös jogkezelő szervezetek nyilvános felhasználóként érhetik el a kereskedelmi forgalomból kivont művek portálját, és a portálon kérhetik a szervezet felhasználóként való regisztrálását. Ehhez ki kell tölteni a felhasználói regisztrációs kérelem űrlapot, amely itt érhető el.
A felhasználói regisztrációs kérelemmel vagy az egyik nemzeti kapcsolattartó (azon tagállamok esetében, ahol kapcsolattartót neveztek ki), vagy az EUIPO ügyintézője foglalkozik (azon tagállamok esetében, ahol nem neveztek ki kapcsolattartót).A jogosult bármikor kizárhatja a műveit az engedélyezési mechanizmusból, illetve valamely kivétel vagy korlátozás alkalmazásából. A kívülmaradás lehet általános vagy konkrét:

Az általános kívülmaradás valamennyi műre, az összes engedélyre, illetve a kivétel vagy korlátozás hatálya alá eső összes felhasználásra vonatkozóan alkalmazandó. A jogosult úgy tud általános kívülmaradási kérelmet benyújtani, ha a portálon kitölti ezt az űrlapot.

A konkrét kívülmaradás egyes művekre, meghatározott engedélyekre, illetve a kivétel vagy korlátozás hatálya alá eső meghatározott felhasználásokra vonatkozóan alkalmazandó. Konkrét kívülmaradási kérelem elindításához a jogosultnak meg kell keresnie egy vagy több konkrét bejegyzést a portálon, és a meghatározott bejegyzés(ek)re vonatkozóan kell kitöltenie a kívülmaradási kérelmet.

A portál megkönnyíti a kívülmaradási mechanizmust. Önmagában azonban a kívülmaradás elindítása a portálon nem teszi hatályossá a kívülmaradást. A kívülmaradás iránti kérelmekkel a portálon kívül a tagállam(ok)ban a kívülmaradás iránti kérelmek kezelésére jogosult szervezet(ek) foglalkozik/foglalkoznak.

A jogosultak tulajdonságairól és lehetőségeiről további információ a portálon található.Igen, az alábbi linkeken megtalálja a felhasználóknak szóló útmutatókat. Ezekből megismerheti a portál funkcióit a felhasználók típusai szerint, a portál használata közben pedig technikai útmutatást meríthet belőlük.Ha kérdése van, vagy technikai támogatásra van szüksége, forduljon hozzánk ezen a címen: outofcommerceworks@euipo.europa.eu. A probléma azonosítása érdekében javasoljuk, hogy adja meg felhasználónevét, és lehetőség szerint küldjön egy képernyőképet a problémáról vagy a kapott hibaüzenetről.This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.