Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

A gyorsított ügyintézés (Fast Track) feltételei

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) lehetővé teszi védjegybejelentői számára a bejelentések gyorsabb elbírálását és közzétételét, amennyiben azok eleget tesznek a gyorsított ügyintézés (Fast Track) feltételeinek.

A bejelentés EUIPO-hoz való beérkezését követően munkatársaink elbírálják azt, hogy megállapítsák, érvényes lehet-e a védjegy. Minél összetettebb a bejelentés, elbírálása annál tovább tart. Ennek következtében az EUIPO-hoz beérkező, bizonyos feltételeknek eleget tevő bejelentéseket gyorsabban dolgozzuk fel, így gyorsabban érik el a lajstromozási eljárás első lépését, a bejelentés közzétételét. Ezt az eljárást gyorsított ügyintézésnek (Fast Track) nevezzük.


A vizsgálati időszak a Fast Track szolgáltatással gyorsabb

 

Milyen előnyöket kínál?

 • Gyorsabb. Bejelentése a rendes bejelentésekhez képest fele annyi idő alatt vagy még gyorsabban közzétehető.
 • Biztonságosabb. A Fast Track bejelentés feltétele, hogy az árukat és szolgáltatásokat az EUIPO, illetve az EU-ban működő összes szellemi tulajdoni hivatal által már elfogadott kifejezések adatbázisából, az úgynevezett harmonizált adatbázisból (HDB) válassza ki. Ez nagyban csökkenti a hiányosságok kockázatát, így biztos lehet abban, hogy jól választ.

Szolgáltatási standardjainkról bővebb információt találhat az EUIPO szolgáltatási chartájában a weboldal minőséggel foglalkozó részében.

 

Hogyan tehetek eleget a Fast Track feltételeknek?

A sikeres Fast Track bejelentésnek két fő feltétele van:

 • A védjegy árujegyzékében szereplő árukat és szolgáltatásokat az EUIPO által már jóváhagyott adatbázisból kell kiválasztania. Az ötlépéses űrlap kialakításának köszönhetően segítséget nyújt a választásban, így bejelentése a Fast Track ügyintézés keretében kerülhet feldolgozásra.
 • Előre kell fizetnie: vizsgálóink csak akkor kezdhetik meg bejelentésének elbírálását, ha a fizetés megtörtént. Amennyiben a benyújtáskor, illetve a bejelentés elbírálásakor nem derül fény hiányosságra és a fizetés időben megtörtént, bejelentését Fast Track ügyintézés keretében dolgozzuk fel.

Ha folyószámlán keresztül fizet, kérjük, vegye figyelembe, hogy számlája azonnal megterhelésre kerül. Ha banki átutalással fizet, az átutalást a bejelentés benyújtása után azonnal el kell indítania. 

Előfordulhat, hogy egyes bejelentések a benyújtás időpontjában még eleget tesznek a Fast Track feltételeknek, a későbbiekben azonban már nem. Ez olyan hiányosságból fakadhat például, hogy a lajstromoztatni kívánt védjegy nem eléggé megkülönböztető jellegű. Ha bejelentése már nem tesz eleget a Fast Track feltételeknek, erről írásban értesítjük.

 

Fast Track: A feltételek teljes körű felsorolása

 1. A bejelentőnek az Európai Gazdasági Térségben (EGT) kell lakóhellyel vagy székhellyel rendelkeznie. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, a bejelentőnek képviselőt kell kineveznie.
 2. A védjegy nem lehet együttes védjegy vagy tanúsító védjegy.
 3. Bejelentésében nem kérhet nemzeti vagy európai kutatást.
 4. Az elsőbbségi vagy szenioritás iránti kérelmeket illetően:
  • nem lehetnek elsőbbségi / szenioritás iránti kérelmek, vagy
  • ha elsőbbségi / szenioritás iránti kérelem kerül feltüntetésre, a kérelem alapjául szolgáló védjegy a bejelentési eljárás során a TMview adatbázisból importálható, vagy
  • ha elsőbbségi / szenioritás iránti kérelem kerül feltüntetésre és a kapcsolódó védjegy(ek) nem szerepel(nek) a TMView adatbázisban, a megfelelő igazolást csatolni kell.
 5. Kiállítási elsőbbség kérelmezése esetén is lehetséges a Fast Track bejelentés, ha a megfelelő igazolást tartalmazó melléklet is benyújtásra kerül.
 6. A védjegynek a következők egyikének kell lennie: szóvédjegy / ábrás védjegy / térbeli védjegy / hangvédjegy.
 7. Ha a védjegy ábrás vagy térbeli védjegy, akkor színre vonatkozó igénylés nem nyújtható be.
 8. Ha a védjegy ábrás, térbeli vagy hangvédjegy, csatolni kell a megfelelő és érvényes mellékleteket.
 9. Az árujegyzék kifejezéseit az EUIPO által már jóváhagyott adatbázisból kell kiválasztani.
 10. A fizetést az elfogadott fizetési módok egyike szerint kell elvégezni. Harmadik fél folyószámlájáról történő fizetés azonban nem engedélyezett Fast Track ügyintézés esetén.
 11. A díjfizetésre a következő feltételek vonatkoznak:
  • Hitelkártya: nincsenek különleges feltételek.
  • Banki átutalás esetén: a bejelentőnek (1) az akta azonosítása céljából az űrlap által generált fizetési tranzakciós kódot és a védjegy számára kell hivatkoznia; (2) az összeget azonnal át kell utalnia; és (3) lehetőség szerint minden benyújtott bejelentés után külön kell fizetnie.
  • Folyószámla esetén a bejelentőnek az „Azonnali terhelés” opciót kell kiválasztania a fizetési űrlapon.
 12. Ha a bejelentés nyelve nem az EUIPO öt hivatalos nyelvének (angol, francia, német, olasz vagy spanyol) egyike, a bejelentőnek el kell fogadnia az EUIPO által az elfogadott öt nyelvből kiválasztott nyelven nyújtott fordítást.

Megjegyzés: a banki átutalással történő, megfelelő tranzakciós kóddal ellátott kifizetéseknek a bejelentés benyújtását követő 9 napon belül kell beérkezniük az EUIPO-hoz. Ennek hiányában az EUIPO nem tudja garantálni a Fast Track szerinti határidők betartását.

Az összes feltétel nyomtatása
 

A határidőkre utaló hivatkozások csupán tájékoztató jellegűek, és a Hivatalra nézve nem kötelező érvényűek.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.