Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Vissza a Támogatási központhoz

Fellebbezés benyújtása online

Az elektronikus fellebbezési űrlap segítségével a regisztrált felhasználók az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén elektronikus úton nyújthatnak be fellebbezési kérelmet. Felhívjuk figyelmét, hogy e szolgáltatások igénybevételéhez be kell jelentkeznie, valamint hogy ezek a műveletek is díjkötelesek.

Megjegyzés: egy adott üggyel kapcsolatos leveleket mindig a User Area felületén, illetve postán, személyes kézbesítéssel vagy futárszolgálat útján kell benyújtani. Kérjük, hogy mindig tüntesse fel az ügyszámot.

Hol érhető el az elektronikus fellebbezési űrlap?

Az elektronikus fellebbezési kérelem űrlapjának eléréséhez kövesse a weboldalon az alábbi útvonalak egyikét:

 • „Kapcsolatfelvétel” ‒ görgesse le az oldalt a „Bejelentés és dokumentumok benyújtása” részig, ahol megtalálható az „Űrlapok és bejelentések” elemhez vezető link. Ezt követően a legördülő listából kattintson a „Fellebbezési kérelem” elemre.
 • Jelentkezzen be a „User Area” felületére. Kattintson az „Online szolgáltatások” elemre. Válassza a „Fellebbezés benyújtása” lehetőséget.
 • A „User Area” felületen kattintson a „Statisztikai platform” témakörre, aztán az „Online szolgáltatások”, majd a „Fellebbezési kérelem benyújtása” elemre.
 • A „Nyitólapról” lépjen tovább a „Jog és gyakorlat”, majd a „Fellebbezés” oldalra.
 • A „Nyitólapról” lépjen tovább az „Online szolgáltatások” részhez.
 • A „User Area” felületről lépjen tovább az „Online űrlapok” widgethez.

Ki nyújthat be fellebbezési kérelmet?

A fellebbezési kérelem benyújtásának folyamatában két szereplő kapcsolódik a rendszerhez:

 • Fellebbező ‒ egy adott szellemitulajdon-jog jogosultjaként azonosított és egyedi azonosítóval rendelkező természetes vagy jogi személy. Csak az jogosult fellebbezést benyújtani, akit hátrányosan érint az EUIPO valamely határozata.
 • Képviselő ‒ az a személy, aki a szellemitulajdon-jogok jogosultja nevében eljárhat. A képviselet mind az európai uniós védjeggyel, mind pedig a lajstromozott közösségi formatervezési mintákkal kapcsolatos ügyekben az EGT-n kívüli fellebbezők esetében kötelező.

A fellebbezési kérelem benyújtásának lépései

Ha korábban jogosultként vagy képviselőként már kapott az EUIPO-tól azonosító számot, adatai automatikusan bekerülnek a „Fellebbezők”, illetve a „Képviselők” részbe is.

Ha rendelkezik személyes referenciaszámmal, azt a „Referencia” fülnél adhatja meg.

Felhívjuk figyelmét, hogy a tájékoztató címkék arra szolgálnak, hogy megkönnyítsék a munkafolyamat végrehajtását, valamint segítsenek megismerni az elektronikus bejelentési eljárást és annak részleteit.

 

 • A vitatott határozat azonosítása

  Elektronikus fellebbezési űrlapot vagyvédjegyhatározatok, vagy formatervezésiminta-határozatok vonatkozásában tölthet ki.

  Mindkét esetben válassza ki a legördülő listából a vitatott határozat („Contested Decision”) típusát, majd írja be a határozat számát.

  Megjegyzés: a határozat típusától függően a határozat száma különböző formátumban van megadva. A rendszer minden esetben megadja a követendő példát.

 • Új fellebbező hozzáadása

  Fellebbező hozzáadása kétféle módon történhet.

  Meglévő fellebbező hozzáadása:

  Írja be a fellebbező nevét a mezőbe – megjelenik a meglévő fellebbezők listája –, majd válassza ki a keresett fellebbezőt, és kattintson az „Importálás" elemre. Ezt követően megjelennek a kiválasztott fellebbező adatai. Folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás” gombra.

  Új fellebbező hozzáadása:

  1. Kattintson az „Új létrehozása” gombra és adja meg manuálisan az adatokat.
  2. Válassza ki a fellebbező típusát a legördülő listából.
  3. Töltse ki a fellebbezőre vonatkozó további mezőket (a csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező).
  4. A folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás” gombra.

  Megjegyzés: a fellebbező lehet az EGT-n belüli magánszemély vagy vállalat. Az európai uniós védjegyről szóló rendelet 92. cikkének megfelelően a képviselet az európai uniós védjeggyel kapcsolatos ügyekben és az EGT-n kívüli fellebbezők esetében kötelező. A lajstromozott közösségi formatervezési mintával kapcsolatos ügyekben a képviselet az EU-n kívüli fellebbezők számára kötelező.

 • Új képviselő hozzáadása

  Képviselő hozzáadása kétféle módon történhet.

  Meglévő képviselő hozzáadása:

  Írja be a képviselő nevét a mezőbe – megjelenik a meglévő képviselők listája –, majd válassza ki a keresett képviselőt, és kattintson az „Importálás” elemre. Ezt követően megjelennek a kiválasztott képviselő adatai. Folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás” elemre.

  Új képviselő hozzáadása:

  1. Kattintson az „Új létrehozása” gombra és adja meg manuálisan az adatokat.
  2. Válassza ki a képviselő jogállását a legördíthető listából.
  3. Töltse ki a képviselőre vonatkozó további mezőket (a csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező).
  4. A folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás” gombra.

  A „Képviselőként eljáró munkavállaló” elem kiválasztásával megjelenik a „Gazdasági kapcsolatok” jelölőnégyzet. Ha bejelöli ezt a jelölőnégyzetet, két további mezőt is ki kell töltenie. Az egyikben fel kell tüntetnie, milyen jellegű gazdasági kapcsolatok fűzik a fellebbezőhöz (például alkalmazott vagy üzleti partner stb.), a másikban pedig meg kell adnia a munkáltatója nevét is. Természetes vagy jogi személyek nevében eljáró munkavállalóknak az ügy irataihoz csatolandó, aláírt képviseleti meghatalmazást kell benyújtaniuk.

  A képviselő lehet alkalmazott, ügyvéd vagy az EUIPO képviselője.

  A képviselő jogállásától függően néhány további adatot is meg kell adnia.

  • Ha Ön alkalmazott, személyes adatainak beírását követően a rendszer felhatalmazást kér.

   A felhatalmazást vagy az adatainak megadása után csatolhatja („Attach”), vagy egy későbbi időpontban a „To follow” (Követés) gombra kattintva.

  Azt is ellenőriznie kell, hogy vállalata különbözik a fellebbező vállalattól (pl. meghatározott gazdasági kapcsolat miatt), és meg kell adnia az eltérés(ek) jellegét és az alkalmazott nevét.

  • Ha Ön ügyvéd vagy EUIPO képviselő, szervezet számára is létrehozhat fiókot („Create”), amihez néhány további mezőt kötelező kitöltenie, például meg kell adnia a szervezet nevét („Association name”) és a bejegyzés szerinti országot („Country of registration”).

 • Az eljárás nyelve

  Az eljárás nyelvét a rendszer a legtöbb esetben automatikusan átveszi. Néhány kivételes esetben azonban, amikor ez nem történik meg, a rendszer felkéri, hogy válasszon ki egy nyelvet.

 • Lehetőség van a határozatok egészének vagy egyes részeinek vitatására

  Ha a „határozat egyes részei” („in part”) lehetőséget választja, a kötelezően kitöltendő mezőben az eljárás nyelvén pontosan meg kell adnia, melyek ezek.

 • Okokat megjelölő nyilatkozat és mellékletek

  A felhasználónak ki kell választania és fel kell töltenie az „Okokat megjelölő nyilatkozatban” szereplő fájlokat.

  A fájlokat csatolhatja („Attach”) az űrlap kitöltésekor, vagy azokat a „To follow” (Követés) elemre kattintva a későbbiekben is benyújthatja.

  Felhívjuk figyelmét, hogy az okokat megjelölő nyilatkozatot az eljárás nyelvén kell benyújtani. Ha négy hónapon belül nem nyújt be okokat megjelölő írásbeli nyilatkozatot, a fellebbezést elutasítják.

  Megjegyzés: nem szöveges formátumú dokumentumok benyújtása lassítja az eljárást.

  A csatolmányokat feltöltheti az „okokat megjelölő nyilatkozat mellékleteihez”.

 • Aláírás

  A család- és a keresztnév („First name and Surname”) mező kitöltésével megerősíti, hogy ellenőrizte az adatokat és szeretné aláírni az űrlapot, valamint hogy megerősíti a bejelentési űrlap benyújtását.

 • Elmentés, nyomtatás és visszaállítás

  A „User Area” felületén elmentheti („Save”) az elektronikus fellebbezési űrlapot. A bejelentésre szolgáló űrlap kitöltése során tervezetként bármikor elmentheti bejelentését. Kattintson a jobb oldali oszlopban található „Bejelentés mentése” gombra. A tervezet a saját User Area „Tervezetek” részében érhető el.

  Az űrlap az eljárás bármely pontján kinyomtatható („Print”).

  „Visszaállítás” ‒ Ha újra szeretné kezdeni a bejelentést, kattintson az „Igénylőlap visszaállítása” gombra, és ezzel törli az információkat az előzőleg kitöltött mezőkből.

 • Ellenőrizze fellebbezési kérelmét a benyújtás előtt

  A benyújtás („Submit”) és fizetés („Pay”) előtt átnézheti a fellebbezési kérelmét („Notice of Appeal”).

  Ugyanezen az oldalon PDF dokumentumként elmentheti („Save”) a fellebbezési kérelmet („Notice of Appeal”), anélkül hogy továbblépne a fizetéshez.

 • Fizetési mód és megerősítés

  Az elektronikus fellebbezés díjának megfizetése hitelkártyával, banki átutalással vagy EUIPO-folyószámlán keresztül teljesíthető. A folyószámla-tulajdonosok az EUIPO internetes szolgáltatásán keresztül megtekinthetik az összes aktuális folyószámla-tranzakciójukat és a folyószámlájukkal kapcsolatos adatokat.

  Ha azt választja, hogy banki átutalással fizet, javasoljuk, hogy jegyezze fel az átutalás kódját. Ez segít beazonosítani a tranzakciót.

  A következő ablakban „A fizetés jóváhagyása” gombra kattintva befejezheti a bejelentés benyújtását.

 • Mi történik a bejelentési űrlap benyújtása után?

  A benyújtási folyamat befejezése után visszaigazolást kap a folyamat sikeres befejezéséről és a hivatalos bejelentési ügyszámról. A fellebbezés számát használhatja a fellebbezésével kapcsolatban a Hivatallal folytatott valamennyi kommunikációhoz.

  Töltse le a hivatalos elismervényt és visszaigazolást egyetlen PDF fájlban. Vegye figyelembe, hogy a Hivatal nem állít ki másolatokat az elismervényről.

 • A határozattípusok elemzése

  Vitatott határozattípusok: Európai uniós védjegy lajstromozása/nemzetközi lajstromozás

  • Európai uniós védjegy vizsgálata: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a vizsgálati osztály határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben elutasította európai védjegybejelentésének lajstromba vételét.
  • Felszólalás: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a felszólalási osztály határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani.
  • Törlés: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a törlési osztály határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani.
  • Nemzetközi lajstromozás vizsgálata: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a vizsgálati osztály határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben elutasította az oltalom megadását a madridi rendszer alapján az Európai Uniót megjelölő bejelentés vonatkozásában. Ez különösen az oltalmat feltétlen okok alapján elutasító határozatokat, az együttes védjegyekkel kapcsolatos formai hiányosságokra, második nyelv hiányára, a szenioritás-igényléssel és a képviselő kijelölésével kapcsolatos hiányosságokra vonatkozó határozatokat foglalja magában.
  • Nemzetközi bejelentés: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a Hivatal mint származási hivatal által a madridi rendszer alapján hozott határozat ellen szeretne fellebbezést benyújtani. Ez különösen a nemzetközi bejelentés WIPO-nak történő továbbítása elutasítására vonatkozó határozatokat, a továbbítási díjjal, az elsőbbségi igényekkel, az alaki követelményekkel, például a jogosultsággal, a leírással, az áruk és szolgáltatások meghatározása terén az egyértelműség hiányával, a védjegy átírásának elmulasztásával és a fordítási problémákkal kapcsolatos határozatokat foglalja magában.
  • Európai uniós védjegy utólagos kiterjesztése: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a Hivatal mint származási hivatal által a nemzetközi lajstromozásából eredő oltalom utólagos területi kiterjesztése iránti kérelemmel kapcsolatban hozott határozat ellen szeretne fellebbezést benyújtani. Ez különösen a formai hiányosságokra, például az űrlap kitöltésével kapcsolatosakra, a kérelem alapjául szolgáló lajstromozás feltüntetésének elmulasztására, az áru- és szolgáltatásjegyzékben szereplő tételekre, jogosultsági kérdésekre, a fordítás hitelesítésének elmulasztására, az eredeti nemzetközi bejelentésben használttól eltérő nyelv használatára vonatkozó határozatokat foglalja magában.
  • Bejegyzés: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha olyan határozat ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben a következő kérelmek valamelyikét utasították el ‒ teljes vagy részleges átruházás; a bejelentésnek az EUTMR 44. cikke szerinti megosztása; a szenioritás lajstromozást követő igénylése; a szenioritás-igénylés törlése; dologi jogok bejegyzése; dologi jogok törlése; védjegy módosítása; végrehajtás bejegyzése; használati engedélyek bejegyzése; átalakítás; megújítás stb.
  • Általános meghatalmazás: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a Hivatal határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben európai uniós védjeggyel kapcsolatos ügyben a munkáltatóját képviselni szándékozó alkalmazottal kapcsolatban benyújtott általános meghatalmazás elfogadását utasította el.
  • Iratbetekintés iránti kérelem: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a Hivatal határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben elutasította az európai uniós védjegyek lajstromával kapcsolatos, iratbetekintés iránti kérelmet.
  • Képviselő: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a Hivatal határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben elutasította az európai uniós védjegyekkel kapcsolatos ügyekben eljárni jogosult hivatásos képviselők jegyzékébe való felvételt.

  Vitatott határozattípusok: Lajstromozott közösségi formatervezési minták

  • Lajstromozott közösségi formatervezési minta vizsgálata/teljes elutasítás: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a formatervezési mintákkal foglalkozó osztály határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben a lajstromozott közösségi formatervezési mintájának bejelentése vonatkozásában teljes egészében elutasította a lajstromba vételt.
  • Lajstromozott közösségi formatervezési minta vizsgálata/Többes bejelentés részleges elutasítása: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a formatervezési mintákkal foglalkozó osztály határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben lajstromozott közösségi formatervezési mintájának többes bejelentése vonatkozásában bizonyos részek lajstromba vételét elutasította.
  • A lajstromozott közösségi formatervezési minta érvénytelenítése: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha az érvénytelenítési osztály határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani.
  • Lajstromozott közösségi formatervezési minta/Nemzetközi lajstromozás: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a formatervezési mintákkal foglalkozó osztály határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben elutasította az oltalom megadását a hágai rendszer alapján az Európai Uniót megjelölő bejelentés vonatkozásában.
  • Lajstromozott közösségi formatervezési mintával kapcsolatos bejegyzés: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a Hivatal határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben a következő kérelmek valamelyikét utasította el: teljes átruházás; részleges átruházás; dologi jogok bejegyzése; dologi jogok törlése; végrehajtás bejegyzése; használati engedélyek bejegyzése; átalakítás; megújítás stb.
  • Lajstromozott közösségi formatervezési mintával kapcsolatos általános felhatalmazás: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a Hivatal határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben lajstromozott közösségi formatervezési mintával kapcsolatos ügyben a munkáltatóját képviselni szándékozó alkalmazottal kapcsolatban benyújtott általános meghatalmazás elfogadását utasította el.
  • Lajstromozott közösségi formatervezési mintával kapcsolatos iratbetekintés iránti kérelem: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a Hivatal határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben elutasította a lajstromozott közösségi formatervezési minták lajstromával kapcsolatos, iratbetekintés iránti kérelmet.
  • Lajstromozott közösségi formatervezési mintákkal kapcsolatos ügyekben eljárni jogosult képviselő: akkor válassza ezt a lehetőséget, ha a Hivatal határozata ellen szeretne fellebbezést benyújtani, amelyben elutasította a lajstromozott közösségi formatervezési mintákkal kapcsolatos ügyekben eljárni jogosult hivatásos képviselők jegyzékébe való felvételt.
 
This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.