Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

A harmonizált adatbázis

Harmonizált adatbázis

A harmonizált adatbázis több mint 70 000 kifejezést tartalmaz, amelyek közül felhasználóink kiválaszthatják a védjegybejelentéseikben oltalmazni kívánt árukat és szolgáltatásokat . Ezt az adatbázist alkalmazzák az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) online védjegybejelentő űrlapjai, vagyis az ötlépéses űrlap és összetett űrlap esetében. Az adatbázis olyan kifejezéseket tartalmaz, amelyeket az Európai Unióban valamennyi nemzeti szellemitulajdon-jogi hivatal már jóváhagyott.

Amikor árukra vagy szolgáltatásokra vonatkozó kifejezést választ ki a harmonizált adatbázisból, biztos lehet benne, hogy azokat a munkatársaink el fogják fogadni bejelentése elbírálásakor. Ez egyben azt is jelenti, hogy az adott kifejezést az EU összes többi hivatalos nyelvére lefordították (kivéve az írt). Így bejelentését az EUIPO könnyebben tudja feldolgozni, mivel nem kell lefordítania az Ön által kiválasztott árukra és szolgáltatásokra vonatkozó kifejezéseket.


A harmonizált adatbázishoz négy különböző úton férhet hozzá

 1. Az ötlépéses űrlap esetében az adatbázist a bejelentés 2. lépésénél, az „Áruk és szolgáltatások“ résznél böngészheti vagy kereshet kifejezéseket benne.

 1. Az összetett űrlap esetében az „Áruk és szolgáltatások“ résznél csupán rá kell kattintania a „Keresés“ opcióra.
Összetett űrlap, áruk és szolgáltatások rész

 1. Ha előre el szeretné készíteni árujegyzékét, használhatja az Árujegyzék összeállítása funkciót is. Ez az eszköz a harmonizált adatbázis kifejezéseit tartalmazza, és lehetővé teszi az árujegyzék lementését későbbi bejelentésekhez.
Árujegyzék összeállítása

 1. A harmonizált adatbázisba a TMclass alkalmazáson keresztül is beléphet. A TMclass egy olyan nemzetközi adatbázis, amely tartalmazza a harmonizált adatbázis kifejezéseit, valamint a világ más országaiban és nemzetközi szervezetek, mint pl. a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által elfogadott kifejezéseket is. Ennek az adatbázisnak az ellenőrzése hasznos lehet bejelentése előkészítése során; gyors áttekintést nyújt arról, hogy léteznek-e hasonló védjegyek az Ön által megcélzott piacon.

Az áruk és szolgáltatások osztályozásának helyes módja

TMclass 


 

A harmonizált adatbázis előnyei

A védjegybejelentők számára szintén rengeteg előnnyel jár a harmonizált adatbázis használata. Ennek legfontosabb okai a teljesség igénye nélkül a következők:

 1. Garantáltan jóváhagyott kifejezéseket tartalmaz.
  A tagállami hivatalok osztályozási szakértői minden kifejezést ellenőriznek a harmonizált adatbázisban. Ez azt jelenti, hogy a harmonizált adatbázisból származó kifejezés használata esetén nem emelhető kifogás az európai uniós védjegy (EU védjegy) vagy uniós nemzeti védjegy osztályozásával szemben.

 2. Piaci kifejezéseket tartalmaz.
  A harmonizált adatbázisba valódi bejelentésekből származó árujegyzékekből történik a feltöltés, így az adatbázis a piaci realitást tükrözi. Az adatbázist folyamatosan aktualizálják, hogy a legújabb üzleti trendeket tükröző új kifejezések mellett a nizzai osztályozás legújabb kifejezéseit is tartalmazza. A felhasználók az EUIPO, illetve a nemzeti vagy regionális hivatalok felé jelezhetik, ha új kifejezéseket javasolnak az adatbázisba, illetve ha bizonyos kifejezések eltávolítását kezdeményezik.

 3. Időt és erőforrásokat takarít meg.
  A harmonizált adatbázisban szereplő kifejezéseket előzetesen jóváhagyták, így azokat valamennyi európai nemzeti és regionális szellemi tulajdoni hivatal, valamint az EUIPO is automatikusan elfogadja. Amennyiben a felhasználók az oltalmat földrajzilag ki szeretnék terjeszteni, elkerülhetik a fordításból adódó késedelmeket és annak költségeit, mivel az árujegyzékeket a harmonizált adatbázisban automatikusan lefordítják. A bizonyos feltételeknek eleget tevő – például előre fizető – felhasználók bejelentéseiket gyorsított (Fast Track) védjegyügyintézési szolgáltatásunk segítségével gyorsabban közzétehetik, amennyiben a harmonizált adatbázis kifejezéseit használják.

 4. Nagyobb biztonságot és kiszámíthatóságot eredményez.
  A harmonizált adatbázisban használt taxonómiai struktúra segítségével a felhasználók teljes mértékben megérthetik az általános kifejezések által biztosított oltalom terjedelmét. A nizzai osztályozáson alapuló, egyszerű és érthető taxonómia segítségével az osztályozási rendszerekről előzetes ismeretekkel nem rendelkező felhasználók a hierarchiai struktúrában könnyen megtalálhatják a kívánt árukat és szolgáltatásokat. Az általános kifejezések felül, a konkrétabb kifejezések (általános leírással) alul találhatóak. A felhasználók számára azonos terjedelmű oltalom biztosított, ha a harmonizált adatbázis fordításait földrajzi terjeszkedéshez használják.

 5. Kiegészíti a jóváhagyás előtti iránymutatást.
  A felhasználók az áruk és szolgáltatások Similarity eszközének segítségével megbizonyosodhatnak affelől, hogy védjegyük nem ütközik-e korábbi védjegyekkel. Az eszközzel a részt vevő szellemi tulajdoni hivatalok véleményezhetik az áruk és/vagy szolgáltatások közötti hasonlóság mértékét. Mivel a Similarity eszköz csak a harmonizált adatbázis kifejezéseit használja fel, a felhasználók egy termék vagy szolgáltatás forgalmazása előtt pontosabb információkat kaphatnak a lehetséges ütközésekről.

 

Javasolhatok új kifejezéseket a harmonizált adatbázisba?

A harmonizált adatbázis kifejezések dinamikus tára, amelyet a résztvevő hivatalok nyílt és átlátható módon aktualizálnak. Amennyiben nem találja a keresett árukat és szolgáltatásokat, kapcsolatfelvételi űrlapunk segítségével újakat is javasolhat.


Mit gondolnak a felhasználóink?

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.