Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Locarnói osztályozás (formatervezési minták)

A locarnói osztályozás az ipari formatervezési minták nemzetközi osztályozására szolgáló rendszer, amelynek fenntartója a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO). A lajstromozott közösségi formatervezési mintákban (RCD), valamint az RCD bejelentésekben szereplő áruk besorolására az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) egy terméklistát állított össze, az úgynevezett „EuroLocarno” listát, amely a locarnói osztályozáson alapul.

Formatervezési minta bejelentésekor a bejelentőnek javasoljuk, hogy az áruk megjelölése során a locarnói osztályozásból vagy az EuroLocarnóból származó kifejezéseket használjon, így elkerülheti a lajstromozási folyamatban felmerülő esetleges késedelmet, amely abból adódik, hogy az osztályozásban használtaktól eltérő kifejezéseket le kell fordítani. Az ilyen általános kifejezések használatával a közösségi formatervezési minták adatbázisa könnyebben kereshetővé és hosszú távon áttekinthetőbbé válik.

A locarnói osztályozásban az EuroLocarno keresőeszközzel lehet keresni, amely az Európai Unió összes nyelvén elérhető.

 • Keresési feltételek
  Adjon meg egy kifejezést a keresőmezőben, vagy a legördülő menü(k)ből válasszon ki egy osztályt (majd egy alosztályt, ha szükséges). A szövegmezőbe beírt kifejezések a pontosabb keresés érdekében osztály (és alosztály) megadásával is kombinálhatók.

  Írja be a keresett kifejezést a keresőmezőbe, és kattintson a „Keresés” gombra. Kulcsszavas keresésnél a keresőmező automatikus mezőkitöltő funkcióval rendelkezik.

  A keresést szűkítheti, ha a keresőmező feletti legördülő menükben az osztályt is megadja. Az alosztály menü opcióiból csak az osztály megadása után választhat.

  A keresés nyelve a keresőgomb feletti legördülő menüben módosítható.

  Megjegyzés: A keresőfunkció csak a kiválasztott nyelven szereplő kifejezésekre keres.
   
 • Szövegkeresési lehetőségek
  A szövegkeresési mezőnél a következő szabályok érvényesek:
  • A „szöveg” bármilyen alfanumerikus karaktert jelent. A szövegmezőbe bármilyen karaktert írhat. A csillag (*), a kérdőjel (?) és a dupla idézőjel (" ") viszont különleges funkcióval rendelkező helyettesítő karakterek. További információért olvassa el a helyettesítő karakterekkel kapcsolatos részt.
  • A szövegmező nem különbözteti meg a kis- és nagybetűket, tehát például a „kóla” és a „Kóla” megadása ugyanazokat a találatokat fogja eredményezni.
  • A kereső nem különbözteti meg a különleges karaktereket, ezért például a „Müller” és a „Muller” beírása azonos találatokat eredményez.
  • A (*) és (?) helyettesítő karaktereket bárhová be lehet illeszteni a keresett szövegbe; ezeket akkor érdemes használni, ha egy vagy több karakter nem ismert.
    
 • Helyettesítő karakterek
  • A helyettesítő karakterek más karakter vagy karakterlánc helyettesítésére használhatók.
  • Kérdőjel (?)
   Egyetlen ismeretlen karaktert helyettesít.
   Ha például Ön az „al?a” szót írja be, a találatok között szerepelni fog az „alma” és az „alga” is.
   Egy keresett szövegben több kérdőjel is szerepelhet.
   Megjegyzés: A kérdőjel (a csillagtól eltérően) nem helyettesíthet szóközt.
  • Csillag (*)
   Egy vagy több ismeretlen karaktert helyettesít (szóközöket is).
   Ha például Ön a „műanyag*k” szót írja be, a találatok között szerepelni fog a „műanyagok” és a „műanyagból készült szegecsek” is.
   A csillagot kérdőjellel kombinálva is használhatja a keresett szövegben.
   Például a „*1?3” begépelésekor a találatok között szerepelni fog az „123” és a „Farmacia +123” is.
  • Dupla idézőjel (" ")
   Ha egy szót vagy kifejezést két idézőjel közé tesz, a keresést leszűkítheti az idézőjelek közötti karakterekre.
   Például a „Hello” begépelésének eredménye „Hello” lesz.
    
 • Keresési eredmények
  A keresés eredményei egy három oszlopból álló táblázatban jelennek meg, amelyek elnevezései: „Osztály”, „Termékmegjelölés” és „Fordítás”.

  Az osztály és az alosztály kódja az „Osztály” oszlopban található.

  A „Termékmegjelölés” oszlop tartalmát más uniós nyelveken is megtekintheti a „Fordítás” oszlopban található nyíl ikonra kattintva.

 


This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.