Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Menu

IPScan égő ikon

 

IP Scan szolgáltatás

Határozza meg szellemi tulajdonát, és tanulja meg, hogyan építhet be egy szellemi tulajdoni stratégiát vállalkozásának üzleti terveibe.

Szellemi tulajdonának (IP) védelme az egyetlen jogszerű módja annak, hogy elkerülje egyedi ötletei, termékei vagy szolgáltatásai engedély nélküli másolását vagy felhasználását.

Az IP Scan szolgáltatás révén közvetlenül kapcsolatba léphet egy nemzeti szellemi tulajdoni hivatal által kijelölt szellemitulajdon-szakértővel, aki Önnel együttműködve áttekinti üzleti modelljét, termékeit/szolgáltatásait és növekedési terveit.

Az együttműködés révén kitalálhatja, hogy milyen immateriális vagyontárgyakat kell oltalom alá helyeznie, és hogyan segítheti szellemi tulajdona az üzleti növekedést. Az IP Scan nem jogi szolgáltatás, célja, hogy segítse vállalkozását a szellemi tulajdon lajstromozásában és abban, hogyan profitáljon abból most és a jövőben.

Az IP Scan szolgáltatás az alábbi listán szereplő uniós tagállamokban érhető el.

„Ez nagyon jó és nagyon hasznos volt számunkra. Időt takarított meg nekünk, szakértői segítséget kaptunk és mostanra védjegyekkel rendelkezünk, ez pedig növeli a vállalkozásunk értékét.”

Laura Andelin, ONIT Sport (Finnország)

Az IP Scan szolgáltatás alapjai

Az IP Scan szolgáltatás megalapozhatja vállalkozása szellemi tulajdonnal kapcsolatos stratégiáját.

Az oltalom alatt álló szellemi tulajdon különböző lajstromozható és nem lajstromozható vagyontárgyakat foglal magában, beleértve a védjegyeket, a formatervezési mintákat és a szabadalmakat. A lajstromozott immateriális vagyontárgyak nemcsak jogi védelmet nyújtanak. Kizárólagosságot és versenyelőnyt is biztosítanak a piacon.

A nagy értékű szellemi tulajdon olyan új bevételi források megteremtésére használható fel, mint például a felhasználás engedélyezésére, az értékesítésre vagy a co-branding tevékenységre irányuló megállapodásokból eredő bevételek. Amikor finanszírozás megszerzéséről van szó, a lajstromozott szellemi tulajdon azt jelzi, hogy a vállalkozás erős és egészséges.

  • Áttekintheti üzleti modelljét egy szellemitulajdon-szakértővel
  • Megtanulhatja, hogy melyek vállalkozásának szellemi tulajdont képező vagyontárgyai, valamint hogy hogyan lajstromozhatók és kezelhetők
  • Meghatározhatja szellemi tulajdona oltalmának módjait és azt, hogy mit kell tennie, ha valaki megsérti jogait
  • Feltárhatja, hogy hogyan előzhető meg a szellemi tulajdonnal kapcsolatban a versenytársakkal vagy lehetséges partnerekkel való konfliktus
  • Kidolgozhat vállalkozása számára egy világos szellemi tulajdon stratégiát – mit és hol lajstromozzon, és hogyan aknázza ki szellemi tulajdonát a felhasználás engedélyezése, a partnerség, a nemzetköziesítés stb. révén

Vállalkozása egy vagy több immateriális vagyontárggyal is rendelkezhet, és nem is tud róla:

  1. Az alapok: Társaságának neve és online doménneve
  2. Regisztrálható szellemi tulajdon: védjegyek, szabadalmak, használati minták, szerzői jog, növényfajták vagy földrajzi árujelzők
  3. Nem regisztrálható szellemi tulajdon: üzleti titok vagy nem lajstromozott formatervezési minták
 

Az IP Scan eljárás

Az IP Scan átfogó és együttműködésen alapuló. Szellemitulajdon-szakértő segítségének igénybevételével vállalkozása szellemi tulajdonának minden aspektusát megvizsgálja.

Az IP Scan során a vállalkozása birtokában lévő valamennyi immateriális vagyontárgy kiértékelésre kerül, ezért olyan fontos, hogy az Önt segítő szellemitulajdon-szakértő minden lényeges információval rendelkezzen. Az eljárás időráfordítást igényel az Ön vállalkozása részéről a szükséges információk összegyűjtéséhez, az interjúfolyamat lefolytatásához és a szellemitulajdon-szakértővel való együttműködéshez. Az IP Scan három szakaszra oszlik:

1. Előkészítés
Az előkészítő szakasz, amelyben vállalkozásának egy rövid önértékelő kérdőívet kell kitöltenie. Ezt a szellemitulajdon-szakértő felülvizsgálja, hogy megértse vállalkozásának szellemi tulajdonhoz fűződő kapcsolatát.
2. Elemzés
Az elemzési szakasz, amelyben a szellemitulajdon-szakértő interjúkat készít Önnel, hogy feltárja üzleti modelljét, értékelje szellemi tulajdonát, és meghatározza a vállalkozása számára legmegfelelőbb szellemi tulajdon stratégiát.
3. Jelentés
A jelentés szakasza, amelyben a szellemitulajdon-szakértő bemutatja az elemzés megállapításait, és ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogy hogyan illessze be a szellemi tulajdon stratégiát vállalkozásának üzleti tervébe.

IP Scan jelentés

A szellemitulajdon-szakértő jelentése az első és a második szakasz általános megállapításait tartalmazza, és öt fő témát fed le:

A kkv üzleti modellje és vállalati stratégiája

A meglévő szellemi tulajdon részét képező és azzal kapcsolatos vagyontárgyak azonosítása és elemzése

Szellemi tulajdon keresők használata

Szellemi tulajdon kezelés és stratégia: hogyan kezelheti legjobban szellemi tulajdon vagyonát

Összegzés és stratégiai ajánlások

Az IP Scan szolgáltatást a Kkv-Alap fedezi

Az IP Scan költségeinek 90%‑a megtérítésre kerül a Kkv-Alap támogatásán keresztül.

Pénzügyi segítség elérhető

A Kkv-Alap egy olyan támogatási rendszer, amely a szellemi tulajdon lajstromozási költségeinek megtérítésével kívánja támogatni az európai uniós kis- és középvállalkozásokat (kkv-k). Az IP Scan szolgáltatást igénybe vevő kkv-k a szolgáltatás költsége 90%-ának megtérítésére jogosultak, ha először támogatásban részesülnek az EUIPO-tól a Kkv-Alapból.

Ez kizárólag az európai uniós kkv-k számára fennálló lehetőség

A támogatás igényléséhez vállalkozásának az Európai Unióban letelepedett kkv-nak kell lennie. Kérjük, hogy ellenőrizze a kkv-k hivatalos uniós meghatározását annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy vállalkozása támogatható.

 

A Kkv-Alap pályázati folyamata nem igényel sok nyomtatványt vagy papírmunkát. Csak néhány alapvető adattal kell rendelkeznie, például vállalkozása héaigazolása és bankszámla adatai.

Az első lépés a támogatás iránti kérelem Kkv-Alaphoz való benyújtása és a támogatás jóváhagyása. Rövid időt vesz igénybe a kérelem benyújtása, és csak néhány nap a visszajelzés.

További információért látogasson el a KKv-Alap honlapjára, és válassza ki országát a részletekért. Itt megtekintheti a GYIK-et is, ha kérdése van, vagy kapcsolatba léphet velünk közvetlenül az online chaten keresztül. A fenti linkeken keresztül felveheti a kapcsolatot a nemzeti szellemi tulajdoni hivatalával is.

 

Az oldal utolsó frissítése 06-06-2022
Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide