Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Lajstromozáshoz használja a gyorsított
(FastTrack) utat

Le szeretné védetni a védjegyét vagy formatervezési mintáját?

VÉDJEGY FORMATERVEZÉSI MINTA

Az Ön védjegyének
lajstromozása
Mi lehet
védjegy?
Milyen előnyökkel
jár?

Az európai uniós védjegy egyetlen bejelentésen keresztül az összes jelenlegi és jövőbeni európai uniós tagállamban kizárólagos jogokat biztosít az Ön számára. 10 évig érvényes, és határozatlan ideig megújítható, további 10 éves időszakokra.

Gyors és megbízható lehetőséget szeretnénk az Ön figyelmébe ajánlani az európai uniós védjegyének lajstromozására.

Az Európai Gazdasági Térségben letelepedett kkv-knak és magánszemélyeknek készült űrlap használatával bejelentését három egyszerű lépésben, védjegyekkel foglalkozó szakember segítsége nélkül hozhatja létre és nyújthatja be.

 
 

Az Ön formatervezési mintájának
lajstromozása
Mi lehet
formatervezési minta?
Milyen előnyökkel
jár?

Gyors és megbízható lehetőséget szeretnénk az Ön figyelmébe ajánlani az európai uniós formatervezési mintájának lajstromozására.

Bejelentését öt irányított lépésben elkészítheti és benyújthatja. A következőkre lesz szükség:

 • Az Ön neve és címe
 • Az Ön formatervezési mintája (7 nézet)
 • Új a formatervezési mintája? Itt kikeresheti, hogy a formatervezési mintája elérhető-e.
 • Mivel foglalkozik a cége? Termékeket értékesít? Szolgáltatásokat nyújt? Keresse ki a megfelelő kifejezéseket itt.
 • A formatervezési minta lajstromozásának és közzétételének alapdíja 350 euró.

A lajstromozott közösségi formatervezési minta benyújtása a négylépéses alkalmazás használatával

Gyorsított ügyintézés (Fast Track) opciónk formatervezési minta bejelentésénél

A Fast Track bejelentés logójaója
 
 • Bejelentésének létrehozása és benyújtása nem több, mint 10 perc alatt.
 • A bejelentési eljáráson lépésről lépésre végigvezetjük Önt.
 • Bővebben a Fast Track (gyorsított) ügyintézésről
 • Fizetés csak hitelkártyával vagy folyószámlán keresztül lehetséges. A banki átutalások nem elfogadhatók.

Az EUIPO-nál a formatervezési minták bejelentőinek lehetőségük van formatervezési mintáik gyorsabb lajstromoztatására. Ezt a gyorsított eljárást „Fast Track”-nek nevezzük.

Miután bejelentése beérkezett az EUIPO-hoz, elbírálóink ellenőrzik annak tartalmát. Amennyiben a bejelentés megfelel bizonyos standardoknak és nem állapítottak meg hiányosságot, azt gyorsabban kezelik, és formatervezési mintájának lajstromozására két munkanapon belül sor kerülhet.

Szolgáltatási standardjainkról bővebb információt találhat az EUIPO szolgáltatási chartájában weboldalunk minőséggel foglalkozó részében.

 

Melyek a Fast Track feltételei?

Amennyiben szeretné, hogy formatervezési mintáját Fast Track keretében lajstromozzák, a következőket kell tennie:

 • használja négylépéses online bejelentési űrlapunkat;
 • használja a DesignClass adatbázist azoknak a termékeknek a feltüntetésekor, amelyekre a formatervezési minta vonatkozik;
 • elsőbbség igényléséhez csatolja a vonatkozó mellékleteket;
 • fizessen folyószámláján keresztül vagy hitelkártyájával;
 • ha Ön képviselő, használja az EUIPO adatbázisában található azonosítószámokat.

Mi lehet közösségi formatervezési minta?
Ez az Ön termékének vagy csomagolásának megjelenése. A lajstromozott formatervezési minta védi a termék megjelenésébe történt befektetését és megakadályozza, hogy más cégek le tudják azt másolni. Növeli az Ön vállalkozásának értékét, és megkülönbözteti a vállalkokzást másoktól az egész Európai Unióban.

 

A gyorsított ügyintézés (Fast Track) feltételei

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) lehetővé teszi védjegybejelentői számára a bejelentések gyorsabb elbírálását és közzétételét, amennyiben azok eleget tesznek a gyorsított ügyintézés (Fast Track) feltételeinek.

A bejelentés EUIPO-hoz való beérkezését követően munkatársaink elbírálják azt, hogy megállapítsák, érvényes lehet-e a védjegy. Minél összetettebb a bejelentés, elbírálása annál tovább tart. Ennek következtében az EUIPO-hoz beérkező, bizonyos feltételeknek eleget tevő bejelentéseket gyorsabban dolgozzuk fel, így gyorsabban érik el a lajstromozási eljárás első lépését, a bejelentés közzétételét. Ezt az eljárást gyorsított ügyintézésnek (Fast Track) nevezzük.


A vizsgálati időszak a Fast Track szolgáltatással gyorsabb

 

Milyen előnyöket kínál?

 • Gyorsabb. Bejelentése a rendes bejelentésekhez képest fele annyi idő alatt vagy még gyorsabban közzétehető.
 • Biztonságosabb. A Fast Track bejelentés feltétele, hogy az árukat és szolgáltatásokat az EUIPO, illetve az EU-ban működő összes szellemi tulajdoni hivatal által már elfogadott kifejezések adatbázisából, az úgynevezett harmonizált adatbázisból (HDB) válassza ki. Ez nagyban csökkenti a hiányosságok kockázatát, így biztos lehet abban, hogy jól választ.

Szolgáltatási standardjainkról bővebb információt találhat az EUIPO szolgáltatási chartájában a weboldal minőséggel foglalkozó részében.

 

Hogyan tehetek eleget a Fast Track feltételeknek?

A sikeres Fast Track bejelentésnek két fő feltétele van:

 • A védjegy árujegyzékében szereplő árukat és szolgáltatásokat az EUIPO által már jóváhagyott adatbázisból kell kiválasztania. Az ötlépéses űrlap kialakításának köszönhetően segítséget nyújt a választásban, így bejelentése a Fast Track ügyintézés keretében kerülhet feldolgozásra.
 • Előre kell fizetnie: vizsgálóink csak akkor kezdhetik meg bejelentésének elbírálását, ha a fizetés megtörtént. Amennyiben a benyújtáskor, illetve a bejelentés elbírálásakor nem derül fény hiányosságra és a fizetés időben megtörtént, bejelentését Fast Track ügyintézés keretében dolgozzuk fel.

Ha folyószámlán keresztül fizet, kérjük, vegye figyelembe, hogy számlája azonnal megterhelésre kerül. Ha banki átutalással fizet, az átutalást a bejelentés benyújtása után azonnal el kell indítania. 

Előfordulhat, hogy egyes bejelentések a benyújtás időpontjában még eleget tesznek a Fast Track feltételeknek, a későbbiekben azonban már nem. Ez olyan hiányosságból fakadhat például, hogy a lajstromoztatni kívánt védjegy nem eléggé megkülönböztető jellegű. Ha bejelentése már nem tesz eleget a Fast Track feltételeknek, erről írásban értesítjük.

 

Fast Track: A feltételek teljes körű felsorolása

 1. A bejelentőnek az Európai Gazdasági Térségben (EGT) kell lakóhellyel vagy székhellyel rendelkeznie. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, a bejelentőnek képviselőt kell kineveznie.
 2. A védjegy nem lehet együttes védjegy vagy tanúsító védjegy.
 3. Bejelentésében nem kérhet nemzeti vagy európai kutatást.
 4. Az elsőbbségi vagy szenioritás iránti kérelmeket illetően:
  • nem lehetnek elsőbbségi / szenioritás iránti kérelmek, vagy
  • ha elsőbbségi / szenioritás iránti kérelem kerül feltüntetésre, a kérelem alapjául szolgáló védjegy a bejelentési eljárás során a TMview adatbázisból importálható, vagy
  • ha elsőbbségi / szenioritás iránti kérelem kerül feltüntetésre és a kapcsolódó védjegy(ek) nem szerepel(nek) a TMView adatbázisban, a megfelelő igazolást csatolni kell.
 5. Kiállítási elsőbbség kérelmezése esetén is lehetséges a Fast Track bejelentés, ha a megfelelő igazolást tartalmazó melléklet is benyújtásra kerül.
 6. A védjegynek a következők egyikének kell lennie: szóvédjegy / ábrás védjegy / térbeli védjegy / hangvédjegy.
 7. Ha a védjegy ábrás vagy térbeli védjegy, akkor színre vonatkozó igénylés nem nyújtható be.
 8. Ha a védjegy ábrás, térbeli vagy hangvédjegy, csatolni kell a megfelelő és érvényes mellékleteket.
 9. Az árujegyzék kifejezéseit az EUIPO által már jóváhagyott adatbázisból kell kiválasztani.
 10. A fizetést az elfogadott fizetési módok egyike szerint kell elvégezni. Harmadik fél folyószámlájáról történő fizetés azonban nem engedélyezett Fast Track ügyintézés esetén.
 11. A díjfizetésre a következő feltételek vonatkoznak:
  • Hitelkártya: nincsenek különleges feltételek.
  • Banki átutalás esetén: a bejelentőnek (1) az akta azonosítása céljából az űrlap által generált fizetési tranzakciós kódot és a védjegy számára kell hivatkoznia; (2) az összeget azonnal át kell utalnia; és (3) lehetőség szerint minden benyújtott bejelentés után külön kell fizetnie.
  • Folyószámla esetén a bejelentőnek az „Azonnali terhelés” opciót kell kiválasztania a fizetési űrlapon.
 12. Ha a bejelentés nyelve nem az EUIPO öt hivatalos nyelvének (angol, francia, német, olasz vagy spanyol) egyike, a bejelentőnek el kell fogadnia az EUIPO által az elfogadott öt nyelvből kiválasztott nyelven nyújtott fordítást.

Megjegyzés: a banki átutalással történő, megfelelő tranzakciós kóddal ellátott kifizetéseknek a bejelentés benyújtását követő 9 napon belül kell beérkezniük az EUIPO-hoz. Ennek hiányában az EUIPO nem tudja garantálni a Fast Track szerinti határidők betartását.

Az összes feltétel nyomtatása
 

A határidőkre utaló hivatkozások csupán tájékoztató jellegűek, és a Hivatalra nézve nem kötelező érvényűek.

Mi lehet európai uniós védjegy?

Európai uniós védjegyoltalomban részesülhet minden megjelölés, így különösen szó – beleértve a személyneveket –, ábra, kép, alakzat, betű, szám, szín, az áru vagy a csomagolás formája vagy hang.

2017. október 1-jén, a 2015/2424/EU rendelet módosításával a „grafikai ábrázolás követelménye“ megszűnt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben az Ön védjegye a Hivatal által elfogadott védjegykategóriák egyikébe tartozik, és az elfogadott formátumok segítségével ábrázolható, azt grafikai ábrázolás nélküli bejelentésben nyújthatja be.

word mark figurative mark figurative mark word 3D mark 3D mark with letter position pattern colour mark colour sound mark motion multimedia

 

Milyen típusú védjegyet kíván oltalom alá helyeztetni?

Attól függően, hogy mire szeretne oltalmat kérni (szó, ábra, szín stb.), különböző védjegylehetőségei vannak. Tekintse meg lehetőségeit.

A védjegyet alkotó megjelöléseknek alkalmasaknak kell lenniük egy adott vállalkozás áruinak és szolgáltatásainak egy másik vállalkozás áruitól és szolgáltatásaitól való megkülönböztetésére.

Ahhoz, hogy védjegye lajstromozható legyen, megkülönböztetőnek kell lennie, azonban nem írhatja le az Ön által kínáltakat.

 
 

A védjegynek megkülönböztetőnek kell lennie

A fogyasztóknak fel kell tudniuk ismerni azt, hogy a védjegy mit jelöl, például a származást. Meg kell különböztetnie Önt a piacon a többi vállalkozástól, hogy Ön garantálni tudja a márka védelmét és fejlődését, valamint hogy megőrizze értékét.

A védjegy nem lehet leíró jellegű

Védjegyével nem sajátíthat ki egy olyan megjelölést, amely pusztán leírja az Ön áruit és/vagy szolgáltatásait. Az ilyen megjelöléseket továbbra is mindenki használhatja: Ön is, és a versenytársai is.

 

További kérdése van? A következő példa minden fennmaradó kérdést tisztáz

Nem megkülönböztető
A fogyasztó az itt megjelenített üveget nem fogja megkülönböztető megjelölésnek tekinteni, amely képes

Bor

Túl leíró jellegű
Ebben az esetben a fogyasztók nem találnák kellően megkülönböztetőnek az üveget, és a „bor“ kifejezés egyszerűen csak az üveg tartalmát írja le. Termékleírásként értelmeznék.

Egy példa arra, hogyan legyen a védjegy kellően megkülönböztető, mégsem túl leíró jellegű

Joe
Bloggs

Lajstromozható védjegy
Bár ebben a példában az üveg önmagában talán nem elég megkülönböztető jellegű, a megkülönböztető névvel ellátott címkének köszönhetően a fogyasztók felismerik, hogy ez a védjegy egy kifejezett márkát jelöl.

 

Az EUIPO elutasítja védjegybejelentését, ha úgy véli, hogy nem felel meg ezeknek és bizonyos egyéb követelményeknek. A védjegybejelentések elutasításának egyéb okairól ide kattintva olvashat (ezeket feltétlen kizáró okoknak nevezzük).

Ha kérdése van, kérjen szakmai iránymutatást. Mi nem tudunk ilyen jellegű tanácsot adni.

 

Milyen típusú védjegyeket lajstromoztathatok?

Háromféle védjegyet vetethet lajstromba: egyedi védjegyeket, tanúsító védjegyeket és együttes védjegyeket.

Az egyedi védjegy egy adott vállalat áruit és szolgáltatásait különbözteti meg egy másik vállalatétól.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyedi védjegynek csak egyetlen személy lehet a jogosultja: az egyedi védjegy jogosultja lehet egy vagy több jogi vagy természetes személy. Ez tehát azt jelenti, hogy több bejelentő van.

Az egyedi védjegy bejelentésének alapdíja 850 eurótól (elektronikus bejelentés) kezdődik.

Az együttes védjegy egy vállalatcsoport vagy egy szövetség tagjainak áruit és szolgáltatásait különbözteti meg a versenytársakétól. Az együttes védjegy az e védjegy alatt kínált termékek vagy szolgáltatások iránti fogyasztói bizalom kialakítására használható fel. Nagyon gyakran használják a bizonyos közös jellemzőkkel rendelkező termékek azonosítására.

Együttes védjegy lajstromozására irányuló bejelentést csak gyártók, előállítók, szolgáltatók vagy forgalmazók szövetségei, továbbá jogi személyiséggel rendelkező közjogi szervezetek nyújthatnak be.

Az együttes védjegy bejelentési díja 1500 euro (elektronikus bejelentés).

A tanúsító védjegyet az EUIPO 2017. október 1-jén vezette be. A tanúsító védjegy uniós szinten új típusú védjegynek számít, ugyanakkor a nemzeti rendszerekben évek óta létezik. Azt tanúsítja, hogy az érintett áruk és szolgáltatások megfelelnek a tanúsító intézmény vagy szervezet tanúsítási követelményeinek; a felülvizsgált minőség jele.

Európai uniós tanúsító védjegy iránti bejelentést bármely természetes vagy jogi személy – ideértve az intézményeket, hatóságokat és közjogi szerveket is – tehet, feltéve, hogy nem folytat olyan gazdasági tevékenységet, amely a tanúsítással érintett áruk, illetve szolgáltatások forgalomba hozatalára, illetve nyújtására is kiterjed.

A tanúsító védjegy bejelentési díja 1500 euro (elektronikus bejelentés).

A védjegyek teljes díjtáblázata 

 

 

Formatervezési minta meghatározása

A formatervezésiminta-oltalom fontos üzleti érték nemcsak a nagyvállalatok, hanem mindenféle méretű vállalat számára.

Az EUIPO kutatásai szerint a saját formatervezési mintával rendelkező kis- és középvállalkozások (kkv-k) munkavállalónként 17%-kal több bevételt generálnak, mint az olyan kkv-k, amelyek nem rendelkeznek szellemi tulajdonnal.

A formatervezési minta fogalma az Európai Unióban jól meghatározott:

„A termék egészének vagy részének megjelenése, amelyet magának a terméknek, illetve a díszítésének külső jellegzetességei – különösen a rajzolat, a körvonalak, a színek, az alak, a felület, illetve az anyagok jellegzetességei – eredményeznek”.

A közösségi formatervezési mintáról szóló rendelet 3. cikke

 

Példák formatervezési mintákra

Szinte bármilyen ipari vagy kézműipari árucikk részesülhet formatervezésiminta-oltalomban (a számítógépes programok kivételével).

Termékcsomagolás keresése

Termékcsomagolás

RCD 002710731-0001
Termék/termékkészlet keresése

Termék/termékkészlet

RCD 002490193-0001
Összetett termékek keresése

Összetett termékek

RCD 000408166-0001
Termékrészek/alkatrészek keresése

Termékrészek/alkatrészek

RCD 229752-0001
 
Számítógépikonok keresése

Számítógépikonok

RCD 003001494-0002
Betűtípusok keresése

Betűtípusok

RCD 004007441-0016
Rajzok és műalkotások keresése

Grafikai minták

RCD 004547370-0002
 
Kikészítések keresése

Kikészítések

RCD 002213793-0001
Díszítések keresése

Díszítés

RCD 001446066-0009
Webdizájn keresése

Webdizájn

RCD 003465632-0001
Térképek keresése

Térképek

003567155-0001
 

Egy kis elmélet

Szellemi tulajdon

A szellemi tulajdon (IP) fogalma egyértelmű, és már régóta jelen van az emberiség történelmében. Bárhol járunk, a szellemi tulajdon különféle formái mindenhol körülvesznek bennünket.

A gondolatok és az ötletek önmagukban nem minősülnek szellemi tulajdonnak, a valódi szellemi tulajdon azonban védelmezi és keretbe foglalja az emberi innovációt és kreativitást.

 • A védjegyek az egyes termékek eredetét jelölik az ügyfelek számára.
 • A formatervezési minták a termékek megjelenését határozzák meg.
 • A szerzői jogok a művészi alkotásokra, mint például könyvekre, zenére, festményekre, szobrokra és filmekre vonatkoznak.
 • A szabadalmak a technológiai találmányokat védik a technológiai területeken.

A szellemi tulajdon az újítók javát szolgálja, és lehetővé teszi, hogy az elért eredmények mindenki hasznára váljanak.

 

A szellemi tulajdonok metróhálózata: a formatervezők gyakran újragondolják a már megosztott ötleteket, hogy valami újat, hasznosat és egyedit hozzanak létre. Térkép letöltése – segítséget nyújt jogai lajstromba vételében.


A metróhálózat térképéhez hasonlóan kidolgozott ábra idővonalon mutatja be a szellemi tulajdon lajstromba vételének különböző folyamatait.

 

További információk a szellemi tulajdonról

 

4 Reasons 4 Trademarks

rademarks are one of several intellectual property rights that help protect and enhance your brands. They help consumers identify products and services with the entity from which they originate. Organisations rely on trademarks to distinguish themselves from their competitors, to create an association between their trademarks and product quality, and to build their reputation and consumer loyalty. So, there are good reasons to consider how you develop a trademark protection strategy and safeguard your brand.


4iP Council has developed this interactive guide in cooperation with eminent academics and experts to share best practice and deepen understanding of the value of design rights. In particular, we would like to thank the following organisations for their valuable insights, engagement and support.


4 Reasons 4 Design Rights

Design rights are one of several intellectual property rights. They are exclusive rights that protect the appearance of a product, or a part of it, provided it is new and has individual character that sets it apart from any pre-existing designs that could be known about (however old). Businesses register designs to strengthen their competitive advantage, prevent work from being copied and build assets for value creation.

This means that the absence of design protection can be detrimental on those dimensions.


4iP Council has developed this interactive guide in cooperation with eminent academics and experts to share best practice and deepen understanding of the value of design rights. In particular, we would like to thank the following organisations for their valuable insights, engagement and support.


Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide