Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Kkv‑alap


 
Az Ideas Powered for business kkv‑alap egy olyan támogatási program, amelynek célja az európai uniós kis- és középvállalkozások (kkv-k) szellemitulajdon-jogainak támogatása. A kkv‑alap egy európai bizottsági kezdeményezés, amelyet az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) hajt végre, és amely 2022. január 10-től 2022. december 16-ig tart.

A források korlátozottak, és a pályázatok beérkezési sorrendjében elérhetők.

Miért szükséges a szellemi tulajdon védelme?

Szellemi tulajdonának védelme a digitális korban elengedhetetlen. Ez az egyetlen jogszerű módja annak, hogy elkerülje egyedi ötletei, termékei vagy szolgáltatásai engedély nélküli másolását vagy felhasználását. A szellemi tulajdon védelme számos különböző vagyontárgyra terjedhet ki, beleértve a védjegyeket, a formatervezési mintákat, a szabadalmakat, a vállalati arculatot, a termékeket, a szolgáltatásokat és a folyamatokat.

Ki részesülhet a kkv‑alapból?

A kkv-alap az Európai Unióban letelepedett kkv-knak nyújt pénzügyi támogatást. A pályázatot az uniós kkv-knak a nevében eljáró tulajdonosa, munkavállalója vagy meghatalmazott képviselője nyújthatja be. A támogatásokat mindig közvetlenül a kkv-knak utalják át.

Hogyan működik a kkv-alap:

Kiválasztás

Az Ön országa

A kkv‑alap egy visszatérítési program, amely utalványokat bocsát ki, amelyek a kiválasztott tevékenységek díjainak részbeni fedezésére használhatók fel. Az érintett tevékenységtől függően kétféle utalvány érhető el:

1. utalvány

Új alkalmazásokhoz nem áll rendelkezésre További információ.

A szellemivagyon-diagnózisra irányuló (IP Scan) szolgáltatásra, valamint a védjegyek és/vagy formatervezési minták díjaira használható fel.

2. utalvány

750€

A szabadalmak díjaira használható fel.

 
 
 
 
 
 


A kkv‑alapból való támogatáshoz szükséges:
 1. Regisztrálni, bejelentkezni a Kkv‑Alap fiókba és benyújtani a kérelem űrlapot.
 2. Amint a pályázatot jóváhagyták, értesítést kap a támogatás odaítéléséről, valamint megkapja az utalvány(oka)t*. Ezután igényelheti a szellemi tulajdonhoz kapcsolódóan kért tevékenységeket.
 3. Ahhoz, hogy a szellemi tulajdonhoz kapcsolódóan kért tevékenységek díjának visszatérítését megkaphassa, a kkv‑alap fiókjában található űrlapon kell kérnie a visszatérítést a tevékenységek kifizetését követően.
*Megjegyzés: Az utalványok a támogatás megszerzésétől számított 4 hónapig érvényesek, és szükség esetén további 2 hónappal meghosszabbíthatók az eredeti 4 hónapos időszak utolsó 30 napjában. Ezen időszak alatt igényelheti és kifizetheti a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenységeket, majd kérheti a megfelelő visszatérítést az utalvány(ok) aktiválásával.

Kérjük, hogy győződjön meg arról, hogy az érvényességi időszak alatt felhasználja az utalvány(ai)t.

Az utalvány(ok) aktiválását követően kezdődik a „végrehajtási időszak”, amely alatt további tevékenységeket igényelhet, és további visszatérítést kérhet. Ezen időszak időtartama:
 • 6 hónap az 1. utalvány esetén
 • 12 hónap a 2. utalvány esetén
Mindkét esetben a végrehajtási időszakot követően legfeljebb további 30 nap áll rendelkezésére, hogy visszatérítést kérjen.

A pályázható tevékenységek:

A kkv‑alap 2022-es kiadása számos olyan tevékenységet ölel fel, amelyek segítik a szellemi vagyonra vonatkozó stratégiájának megvalósítását vállalkozása igényeitől függően.

90%-os visszatérítés az előzetes szellemivagyon-diagnózisra irányuló (IP Scan) szolgáltatások költségeiből

 • A szellemi tulajdon nemzeti hivatala által kijelölt szellemivagyon-diagnosztikai szakértővel folytatott interjúk során közösen megvizsgálják üzleti modelljét, termékeit vagy szolgáltatásait, valamint növekedési terveit, hogy meghatározzák a vállalata számára legmegfelelőbb szellemi tulajdon üzleti stratégiát. A szellemivagyon-diagnózisra irányuló (IP Scan) szolgáltatás nem minősül jogi szolgáltatásnak.

 • Az értékelést követően a szellemivagyon-diagnosztikai szakértő teljes körű jelentést készít Önnek, valamint javaslatot tesz a legjobb gyakorlatokra és ajánlásokra a szellemitulajdon-jogok kezelésére, védelmére és fejlesztésére vonatkozóan.

 • Az előzetes diagnosztikai (IP Scan) szolgáltatás kiterjed az összes szellemitulajdon-jogra (védjegyek, formatervezési minták, szabadalmak, használati minták, növényfajták, földrajzi jelzések), beleértve a nem lajstromozott/nem lajstromozható jogokat (szerzői jogok, üzleti titkok), illetve a cég- és doménneveket is.

 • Az IP Scan szolgáltatással és annak előnyeivel kapcsolatos részletesebb információkért látogasson el az IP Scan oldalra. A Kkv-Alap keretein belüli igénybe vehető IP Scan szolgáltatásra vonatkozó további információkért kérjük, hogy keresse fel a   szellemi tulajdoni hivatalának weboldalát.

 

Az Ön által választott védelem szintje (nemzeti, regionális, uniós vagy nemzetközi) az Ön üzleti stratégiájától és növekedési terveitől függ. Amennyiben bizonytalan abban, hogy milyen oltalmat igényeljen, vagy milyen területi szinten, az előzetes szellemivagyon-diagnózisra irányuló (IP Scan) szolgáltatás vagy az ingyenes szellemi tulajdon tanácsadás (pro bono szolgáltatás) segíthet Önnek a helyes választásban.

 • 75%-os visszatérítés az uniós védjegy és formatervezési minta díjaiból
  Az uniós védjegyek és/vagy formatervezési minták bejelentési alapdíjaiból, kiegészítő osztályonkénti díjaiból, valamint vizsgálati, lajstromozási, közzétételi és halasztási díjaiból való 75%-os visszatérítésre pályázhat. Az ilyen típusú védelem lajtsromozása az EUIPO-n keresztül történik.

 • 75%‑os visszatérítés a nemzeti és regionális védjegy és/vagy formatervezési minták díjaiból
  A nemzeti és regionális védjegy és/vagy formatervezési minták bejelentési díjából, kiegészítő osztályonkénti díjából, valamint vizsgálati, lajstromozási, közzétételi és halasztási díjaiból való 75%-os visszatérítésre pályázhat. Az ilyen típusú védelem lajtsromozása közvetlenül a nemzeti szellemi tulajdoni hivatalokon vagy a Benelux Szellemi Tulajdoni Hivatalon keresztül (regionális szintű védelem tekintetében, amely Belgiumra, Hollandiára és Luxemburgra vonatkozik) történik.

 • 50%‑os visszatérítés az Unión kívüli védjegy és/vagy formatervezési minták díjaiból
  Az Unión kívüli védjegy és/vagy formatervezési minták bejelentési díjából, megjelölési díjából, valamint későbbi megjelölési díjából való 50%-os visszatérítésre pályázhat. Nem tartoznak e körbe az EU országokból származó védjegyek és/vagy formatervezési minták megjelölési díjai, valamint a származási hely szerinti hivatal által felszámított kezelési díjak. Ezen oltalomtípusra a Szellemi Tulajdon Világszervezetén (WIPO) keresztül lehet pályázni.

 

 • 50%-os visszatérítés a nemzeti szabadalmi díjakból
  A nemzeti szabadalom megadását megelőző eljárással (pl. bejelentés, kutatás és vizsgálat), a megadással és a közzététellel kapcsolatos díjakból való 50%-os visszatérítésre pályázhat. Az ilyen típusú védelem lajstromozása közvetlenül a nemzeti szabadalmi hivatalokon.

A korlátokra és díjakra vonatkozó részletes tájékoztatást a pályázati felhívásban és a megfelelő mellékletekben találja.

A szellemi tulajdon hivatala előzetes szellemivagyon-diagnózisra irányuló saját szolgáltatást is kínál, amelyet nem fedez a kkv-alap. Ide kattintva további információkat talál.

A pályázat benyújtása előtt:

A pályázati eljárás egyszerű. Csak győződjön meg arról, hogy a pályázat benyújtásakor a következő dokumentumok rendelkezésére állnak. Ezeknek a dokumentumoknak PDF formátumban kell rendelkezésre állniuk (az eredeti dokumentumok szkennelt változata PDF formátumban elfogadható). Minden dokumentumnak jól olvashatónak kell lennie, és nem szükséges jelszavas védelem.
 
Vállalkozása banki igazolása ( minta), amelyen szerepelnek a következő adatok: a vállalkozás neve mint számlatulajdonos, a teljes IBAN számlaszám az országkóddal ( példák) és a BIC/SWIFT kód.
 
Vállalkozásának héaigazolása vagy nemzeti nyilvántartási számra vonatkozó igazolása, amelyet az illetékes nemzeti hatóság állít ki.
 
Ha a kkv-ja képviselőt vesz igénybe, vagy Ön egy kkv nevében eljáró képviselő, csatolnia kell a „kizárási nyilatkozatot” ( sablon), amelyet a kkv felhatalmazott tulajdonosa vagy munkavállalója ír alá.

Díjak és kapcsolattartók listája:

Alább található tevékenység és ország szerint a visszatéríthető díjak, valamint az EUIPO, a WIPO és a tagállami szellemi tulajdoni hivatalok kapcsolattartóinak listája, akiktől a Kkv-alap valamennyi vonatkozásával kapcsolatban kérhető segítség

A lista tájékoztató jellegű és módosulhat, mivel különböző forrásokból származó információkat foglal magában. A legfrissebb információkhoz kérjük, tekintse meg az eredeti forrást

Here you can also find a summary of the Contacts at the National IP Offices

 

Ha segítségre van szüksége:

Az Ideas Powered for business kkv‑alapra vonatkozóan részletes információkat találhat a pályázati felhívásban.

Ha kérdése van, megtekintheti a Gyakran ismételt kérdéseket vagy angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven kapcsolatba léphet velünk az interneten. Hétfőtől péntekig 8:30-tól 18:30-ig (GMT+1) vagyunk elérhetőek.

Az EU hivatalos nyelveinek bármelyikén e-mailes megkeresést is küldhet hozzánk a következő címre: information@euipo.europa.eu.

Hasznos eszközök:

Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide