Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Összetett keresés végrehajtása

Az összetett kereséssel publikált védjegyekre, formatervezési mintákra, jogosultakra, képviselőkre és hivatali határozatokra vonatkozó információkat kereshet az EUIPO adatbázisaiban. A napi közzétételek (Értesítők) szintén letölthetők az összetett keresés felületén.

Az összetett keresés funkciót használva részletesebb keresést indíthat, és gyorsabb eredményt érhet el a következőkre vonatkozóan:

 • Védjegyek
 • Formatervezési minták
 • Jogosult adatai
 • Képviselő adatai

Az összetett kereséssel az egyes csoportokon belül (védjegy, formatervezési minta stb.) részletes keresést hajthat végre, számos keresési feltétel alapján. Ezzel a funkcióval konkrétabb keresési eredmények jeleníthetők meg. A kereséseket testre is szabhatja: kereshet adott szavakra, adott karakterláncot tartalmazó szavakra vagy kifejezésekre, egyes szavakat tartalmazó, másokat viszont nem tartalmazó kifejezésekre, helyettesítő karaktereket tartalmazó szövegekre stb.


 • Az összetett keresés szempontjai

  Az összetett keresés opcióval finomíthatja keresését.

  Az összetett keresésnél használt alapértelmezett keresési feltételek a szürke mezőben, a felület jobb oldalán láthatók. Baloldalt pedig a keresési opciókhoz hozzáadható további keresési feltételek listája jelenik meg.

  Keresési feltételek hozzáadása
  Lekérdezéséhez a képernyő bal oldalán felsorolt elem(ek)re kattintva további keresési feltételeket adhat hozzá. Az új elem(ek) a keresési feltételek listájának alján fog(nak) megjelenni.

  Keresési feltételek eltávolítása
  Ha keresési feltételeket szeretne eltávolítani a listából, kattintson az eltávolítani kívánt elem(ek) melletti „x" ikonra.

  Removing search criteria

  Ha egy vagy több mezőből törölni szeretné a bevitt adatokat, és visszaállítani az alapértelmezett ún. „feltételes keresési operátor(oka)t", kattintson az oldal alján található „Feltételek törlése" gombra.

  Az alapértelmezett keresési feltételek visszaállításához kattintson a keresési feltételek listája alatt található „Alapértelmezés visszaállítása" gombra.

 • Feltételes keresési operátorok

  Egyszerre több területen is finomíthatja a keresést az ún. „feltételes keresési operátorok" (és, vagy, nem) segítségével. Ezek funkciója a következő:

  • és – akkor használjuk, ha egy kereséshez további kifejezéseket szeretnénk hozzáadni
  • vagy – akkor használjuk, ha egy kereséshez alternatív kifejezéseket szeretnénk megadni
  • nem – akkor használjuk, ha egy keresésből adott kifejezéseket ki szeretnénk zárni

  A feltételes keresési operátorok csak a velük egy sorban található keresési feltételre vonatkoznak.

 • Keresési szabályt tartalmazó legördülő menük

  A keresés szűkítéséhez minden kitöltött mezőt (szöveges keresés) egy szabállyal kell kiegészíteni, amelyet a legördülő menükben választhat ki (tartalmaz, teljes egyezőség, szóeleji egyezőség, szóvégi egyezőség).

  Keresési szabályt tartalmazó legördülő menü

  Mindig az adott szöveg kereséséhez leginkább megfelelő szabályt válassza ki. Ha például a keresett szöveg a „dió", a megjelenő találatok a választott szabálytól függnek az alábbiak szerint:

  • Teljes egyezőség – csak a „dió" szónak pontosan megfelelő találatok jelennek meg.
  • Tartalmaz – a beírt szöveget tartalmazó összes találat megjelenik, függetlenül attól, hogy az hol helyezkedik el a betűsorban, pl. „rádió".
  • Szóeleji egyezőség – a „dió" betűsorral kezdődő valamennyi találat megjelenik, pl. „dióda".
  • Szóvégi egyezőség – a „dió" betűsorral végződő valamennyi találat megjelenik, pl. „kesudió".

  A bécsi osztályozás szövegmezője
  Ez a mező a „Védjegyek" és a „Formatervezési minták" fülön jelenik meg opcióként.

  Ábrás elemek esetében a mező kitöltésekor az automatikus kiegészítési funkció javaslatokat kínál fel, így segít megtalálni a bécsi osztályozási rendszer szerinti osztályt vagy alosztályt.

  Ha a csillagra (*) kattint, megnyílik az EUIPO ábrák osztályozására vonatkozó kézikönyve PDF formátumban.

  Megjegyzés: A bécsi osztályozást a rendszer csak az alábbi locarnói osztályokba tartozó lajstromozott közösségi formatervezési mintákhoz tartalmazza: 01.01, 05.05, 09.01, 09.03, 19.04, 19.08 és 32.00. A 99.00 osztály 2009. január 1-je (a locarnói osztályozás 9. kiadásának hatálybalépése) óta nem használható bejelentésre, de a korábbi dátumú bejelentések esetében továbbra is érvényes.

  A locarnói osztályozás szövegmezője
  Ez a mező a „Formatervezési minták" fülön jelenik meg opcióként.

  A mező kitöltésekor az automatikus kiegészítési funkció javaslatokat kínál fel, így segít megtalálni a locarnói osztályozás szerinti osztályt az érintett árukhoz.

  A csillagra (*) kattintva megnyílik a DesignClass nevű keresőeszköz, amely az Európai Unió összes nemzeti szellemitulajdon-védelmi hivatalában elfogadott, bővített termékmegnevezéseket tartalmazza.

  További információk a locarnói osztályozási rendszerről.

 • Szövegkeresési lehetőségek

  A szövegkeresési mezőnél a következő szabályok érvényesek:

  • A „szöveg" bármilyen alfanumerikus karaktert jelent. A szövegmezőbe bármilyen karaktert írhat. A csillag (*), a kérdőjel (?) és a dupla idézőjel (" ") viszont különleges funkcióval rendelkező helyettesítő karakterek. További információért olvassa el a helyettesítő karakterekkel kapcsolatos részt.
  • A szövegmező nem különbözteti meg a kis- és nagybetűket, tehát például a „kóla" és a „Kóla" megadása ugyanazokat a találatokat fogja eredményezni.
  • A kereső nem különbözteti meg a különleges karaktereket, ezért például a „Müller" és a „Muller" beírása azonos találatokat eredményez.
  • A (*) és (?) helyettesítő karaktereket bárhová be lehet illeszteni a keresett szövegbe; ezeket akkor érdemes használni, ha egy vagy több karakter nem ismert.
 • Helyettesítő karakterek

  A helyettesítő karakterek más karakter vagy karakterlánc helyettesítésére használhatók.

  Kérdőjel (?)
  Egyetlen ismeretlen karaktert helyettesít.

  Ha például Ön az „al?a" szót írja be, a találatok között szerepelni fog az „alma" és az „alga" is.

  Egy keresett szövegbe több kérdőjelet is írhat.

  Megjegyzés: A kérdőjel (a csillagtól eltérően) nem helyettesíthet szóközt.

  Csillag (*)
  Egy vagy több ismeretlen karaktert helyettesít (szóközöket is).

  Ha például Ön a „műanyag*k" szót írja be, a találatok között szerepelni fog a „műanyagok" és a „műanyagból készült szegecsek" is.

  A csillagot kérdőjellel kombinálva is használhatja a keresett szövegben.

  Például a „*1?3" begépelésekor a találatok között szerepelni fog az „123" és a „Farmacia +123" is.

  Dupla idézőjelek (" ")
  Ha egy szót vagy kifejezést dupla idézőjelek közé tesz, a keresést leszűkítheti az idézőjelek közötti karakterekre.

  Például a "Hello" begépelésének eredménye Hello lesz.

Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide