Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

A lajstromozás módja

Ha rendelkezik lajstromozott formatervezési mintával, akkor az Ön és versenytársai számára is egyértelmű, hogy a minta milyen termékekre vonatkozik, és mikor készült. A jog akár 25 évre is meghosszabbítható, és vállalata ikonikus vagyontárgyává válhat. Formatervezési mintája az Ön szellemi tulajdonának záloga.

 

Egy jó minta értéket teremt. A lajstromozott közösségi formatervezési mintával ez valóra válhat!

 

A bejelentőlapon három fontos információ szerepel.

  • Jogosultság: Bármilyen magánszemély vagy vállalat rendelkezhet lajstromozott közösségi formatervezési mintával. A mintával kapcsolatos adatokat közzéteszik, és azokat folyamatosan aktualizálni kell, hogy ne merülhessen fel kétség a minta jogosultját illetően.
  • Mi lehet lajstromozott közösségi formatervezési minta? A mintának jól azonosítható ábrának kell lennie.
  • A formatervezési minta és az ahhoz kapcsolódó termék(ek) Világosan leírt, lehetőség szerint a nemzetközi locarnói termékosztályozásban szereplő terminológia alapján azonosított minták és termékek. Ha a termék megnevezése nem szerepel a locarnói osztályozásban, a Hivatal vizsgálója kérheti a megjelölt termék jellegének és rendeltetésének meghatározását, vagy a termék megnevezésének módosítását.


Online formatervezésiminta-bejelentésre akár már 350 eurótól van lehetőség.

Formatervezési minta lajstromozása
Gyors és egyszerű

Online bejelentés 

* Azt javasoljuk, hogy formatervezési mintáját interneten, a lajstromozott közösségi formatervezési minta bejelentésére szolgáló elektronikus bejelentési eszköz használatával nyújtsa be. Az online bejelentésnek számos előnye van. A faxon keresztül történő benyújtás nem ajánlott, mivel a formatervezési minta/minták ábrázolásának minősége romolhat a fax továbbítása vagy kézhezvétele során.
Kérjük, azt is vegye figyelembe, hogy a faxon küldött bejelentések feldolgozása akár egy hónappal hosszabb lehet. Ennek oka, hogy a bejelentés további feldolgozása előtt (a fax megérkezésének időpontjától számítva) akár egy hónapot is várni kell a megerősítő másolat kézhezvételére. Ezen időszak elteltével az aktában rendelkezésre álló dokumentumok alapján folytatjuk a vizsgálatot.

Bejelentését kedvezményesen is megteheti, ha az azonos vagy hasonló típusú termékek tekintetében egyetlen bejelentésben több formatervezési mintát nyújt be.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.