Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

 

A minta elérhetőségének ellenőrzése

A formatervezési minták lajstromozása tekintetében az elsőbbség elve az irányadó. Ha valaki már bejegyeztette a formatervezési mintát, vagy ahhoz hasonlót, illetve már közzétette azt, akkor az nem elérhető. Időt és pénzt takaríthat meg, ha bejelentés előtt leellenőrzi, nincsenek-e olyan formatervezési minták, amelyek ütközhetnek az Önével.

A keresés semmibe sem kerül, és az eredmények fontosak a bejelentés szempontjából. Ha egy formatervezési mintának már van jogosultja, előfordulhat, hogy kifogást emel az Ön bejelentésével szemben.

Fontos, hogy keresését ne korlátozza pusztán a már lajstromozott formatervezési mintákra. Minden, korábban már nyilvánosságra hozott formatervezési minta, legyen az nem lajstromozott vagy lajstromozott, de már elévült, potenciális veszélyt jelent az Ön mintájára nézve.


Lajstromozott formatervezési minták

A lajstromozott formatervezési mintákat két különböző adatbázisban keresheti:

Tovább az eSearch plus-ra, a BPHH adatbázisára

Az eSearch plus az EUIPO hozzáférési pontja a lajstromozott közösségi formatervezési mintákat tartalmazó adatbázisához. Az adatbázis segítségével megtudhatja, hogy lajstromoztattak-e nálunk az Önéhez hasonló formatervezési mintát.

Tovább a Designview-ra, amely egy európai tmdn adatbázis

A Designview alkalmazásban az EUIPO formatervezési mintákat tartalmazó adatbázisa mellett más nemzeti hivatalok adatbázisait is megtalálja. A nemzeti szinten korábban bejelentett vagy lajstromozott formatervezési minták kockázatot jelenthetnek az Ön bejelentésére nézve.


Nem lajstromozott formatervezési minták

Végezzen keresést az érintett ágazaton belül működő szakmai körökben. Tanulmányozza a meglévő szakirodalmat, látogasson el kereskedelmi vásárokra, végezzen keresést az interneten stb.

Saját területének szakértőjeként Ön nyilván jól ismeri az aktuális formatervezési trendeket, és tudja, hogy ebből hogyan hozhatja ki a legtöbbet. A keresés során ne szorítkozzon az EU területére: minden olyan formatervezési mintát figyelembe kell vennie, amelyet a világon bárhol bármikor közzétettek, ha ésszerűen feltételezhető, hogy azok rendes üzletvitel során az érintett ágazaton belül az Európai Unióban működő szakmai körök tudomására jutottak.

Keresési módszerek

A keresési eredmények elemzése közben két fő tényezőt kell figyelembe venni: az időzítést és a formatervezési mintát. E paraméterek ellenőrzésével nem zárható ki minden kockázat, azonban csökkenthető!

Elsőbbség

A nem lajstromozott formatervezési mintával kapcsolatos jogok a formatervezési minta nyilvánosságra hozatalával egy időben lépnek hatályba: ezt nevezzük „közzétételnek".

A lajstromozott formatervezési minta oltalma a benyújtás hivatalos időpontjával veszi kezdetét.

Az elsőbbség megállapításakor azonban nem csak a potenciális versenytárs formatervezési mintájának benyújtási időpontját kell figyelembe venni. Ha van elsőbbségi időpont, arról sem szabad megfeledkezni.

Mi az az elsőbbségi jog?

Bárki, aki az ipari tulajdon oltalmára létesült Párizsi Egyezmény vagy a Kereskedelmi Világszervezetet létrehozó megállapodás valamely részes államában nyújtotta be formatervezésiminta-oltalmi kérelmét, igényelhet elsőbbséget, ha a formatervezésiminta-bejelentését használja a közösségi formatervezésiminta-oltalmi bejelentés alapjául.

Az elsőbbségi jog elnyeréséhez a közösségi formatervezésiminta-oltalmi bejelentést a korábbi formatervezésiminta-bejelentéstől számított hat hónapon belül be kell nyújtani. Ha az elsőbbségi igényt elfogadják, a formatervezési minta lajstromozásától kezdve elsőbbséget élvez az említett hat hónapos időszakban benyújtott többi bejelentéshez képest.

A közösségi formatervezésiminta-oltalmi bejelentőlap kitöltésekor lehetősége van elsőbbséget igényelni. Az elsőbbség megállapításában az első bejelentés benyújtásának időpontja lesz a mérvadó.

 


Formatervezési mintára vonatkozó elsőbbségi időszak

Az alábbi két lista összefügg egymással. Az első lista első eleme összefügg a második lista első elemével és így tovább.

 • 2015.07.01.
  A benyújtás időpontja az USA-ban

 • 2015.10.01.
  A benyújtás időpontja az EUIPO-nál

 • 2015.11.01.
  A benyújtás időpontja az EUIPO-nál


Ebben a példában a B. minta jogosultja kérelmezheti az A. minta megsemmisítését, még akkor is, ha időben előbb az A. mintát jelentették be az Európai Unióban.

A minta összehasonlítása más mintákkal

Ha egy korábbi minta megjelenését hasonlítja össze saját mintájáéval, végezzen globális összehasonlítást. Ha az Ön formatervezési mintájának minden eleme megtalálható a korábbi mintában, a két mintát azonosnak fogják minősíteni, és az Öné következésképpen nem számít újnak.

Bonyolultabb az összehasonlítás abban az esetben, ha a két minta között számos eltérés fedezhető fel, de összességében nagyon hasonlítanak egymásra. A következő kérdést kell feltennie:

Vajon az én mintám a korábbi mintától eltérő összbenyomást tesz a tájékozott felhasználóra?

A kérdésben szereplő két fogalom esetében további magyarázat szükséges.

 • Tájékozott felhasználó: olyan felhasználó, akinek van némi ismerete az érintett ágazaton belüli formatervezési mintákról, de nem szükségszerűen tervező, technikai szakértő, gyártó vagy értékesítő.
 • Összbenyomás: a formatervezési minták összehasonlításakor próbáljon valamelyest elvonatkoztatni a termék használata közben észrevehető kevésbé nyilvánvaló vagy látható jellemzőktől, vagy az érintett terméktípus szokásos jellemzőitől. Ehelyett próbáljon az esetleges vagy a szabályostól eltérő jellemzőkre koncentrálni.

Mihez kezdjen a keresési eredményekkel?

Ha olyan lajstromozott vagy nem lajstromozott formatervezési mintát talál, amely ugyanazt az összbenyomást kelti, mint az Öné, akkor az alábbi lehetőségei vannak:

 • Tárgyal: vegye fel a kapcsolatot a korábbi formatervezési minta jogosultjával, és állapodjon meg vele (végül is számos megegyező vagy hasonló formatervezési minta van kereskedelmi forgalomban).
 • Megkockáztatja a lajstromoztatást: nyújtsa be bejelentését, és kockáztasson meg egy megsemmisítési eljárást. A lajstromozott közösségi formatervezési mintával szembeni kifogás benyújtásának mérlegelése számos tényezőtől függ. Egy korábbi (nem) lajstromozott formatervezési minta megléte nem jelenti automatikusan azt, hogy Ön nem jelentheti be a mintáját, azonban ezzel sértheti valaki más jogait, ami bírósági eljárást vonhat maga után.
 • Kifogást emel: vitassa az első formatervezési minta létjogosultságát.
 • Feladja: tegyen le a bejelentésről, mert az túl nagy kockázattal jár.

Mielőtt eldöntené, a fentiek közül melyik lehetőséget választja, érdemes szakmai tanácsot kérni.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.