Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Menu

Védjegyek az Európai Unióban

Hol lehet lajstromoztatni a védjegyet?

Az EU-ban a védjegyek négy különböző szinten lajstromozhatók. Attól függően kell választania, hogy a vállalkozásának mire van szüksége.

Tegyük fel, hogy csak egy európai uniós tagállamban szeretne oltalmat szerezni: talán abban az országban, ahol a vállalkozásának székhelye található, vagy ott, ahol kereskedni szeretne. Ilyenkor az illetékes nemzeti szellemi tulajdoni hivatalnál nyújthat be védjegybejelentést. Ez a nemzeti szint. Tekintse meg a nemzeti hivatalok teljes felsorolását.

Ha Belgiumban, Hollandiában és/vagy Luxemburgban szeretne védjegyoltalmat szerezni, a Benelux Szellemitulajdon-védelmi Hivatalához nyújthat be bejelentést. Ez a hivatal az EU egyetlen regionális szellemi tulajdoni hivatala, amelynél e három ország területére szerezhető védjegyoltalom. Ez a regionális szint.

Amennyiben az EU több tagállamában szeretne oltalmat szerezni, EU védjegybejelentést nyújthat be az EUIPO-hoz – ez az európai szint. Az EUIPO-hoz egy nyelven benyújtott online bejelentés díja 850€. A bejelentését a beérkezést követően a Hivatal megvizsgálja és feldolgozza. Lajstromozott védjegye 10 évente korlátlanul megújítható.

A nemzeti, regionális és európai uniós rendszerek kiegészítik egymást és egymással párhuzamosan működnek.

A nemzeti védjegyek és a regionális védjegyek azoknak a felhasználóknak szólnak, akik nem szeretnének védjegyükre európai uniós szintű oltalmat szerezni vagy arra nincs szükségük.

Az EU védjegyek az Európai Unió minden tagállamában oltalmat élveznek, ha valaki ezt az opciót választja.

 

A védjegyoltalom megszerzésének negyedik módja az EU-ban a nemzetközi szint. Nemzeti, regionális vagy európai uniós védjegybejelentését felhasználva az oltalmat kiterjesztheti nemzetközileg a madridi jegyzőkönyvet aláíró bármely országra. További információk a nemzetközi lajstromozással kapcsolatban

Nemzeti szint, az EU-s nemzeti szellemi tulajdoni hivatalokon keresztül.

Regionális szint, lajtromozás Belgiumban, Hollandiában és/vagy Luxemburgban, a Benelux Szellemitulajdon-védelmi Hivatalán keresztül.

EU-ra kiterjedő védelem (az EU összes tagállama) az EUIPO-n keresztül.

Nemzetközi lajstromozás a WIPO-n keresztül.

 

A védjegy lajstromozásának előnyei

  • Védi a márka értékeit
  • Értéket képvisel
  • Oltalmat biztosít konkurens megjelölésekkel szemben
  • Meghatározza az Ön jogait
  • Megelőzi a hamisítást és a csalást

Az európai uniós védjegy lajstromozásának előnyei

  • Az online, egy nyelven benyújtott egyszeri bejelentés valamennyi EU-tagállamban érvényes.
  • Az európai uniós védjeggyel a jogosult méltányos áron kizárólagos jogot szerez minden jelenlegi és jövőbeni európai uniós tagállamban.
  • Védjegyével kapcsolatos jogait Ön egy csaknem 500 millió fogyasztót magában foglaló piacon érvényesítheti.
  • Az EU védjegy 10 évig érvényes. Határozatlan ideig megújítható, minden alkalommal 10 évre.

Nemzetközi védjegylajstromozás

Ha a világ egy másik pontján már benyújtotta védjegybejelentését vagy védjegyét már regisztrálták, európai uniós védjegyre tehet szert, ha a „nemzetközi lajstromozási (IR) eljárás" során a bejelentőlapon megjelöli az Európai Uniót. Mindezt a madridi rendszerként ismert eljárás keretében teheti meg, amelyet a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) Nemzetközi Irodája kezel.

 
Az oldal utolsó frissítése 02-02-2016
Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide