Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Intézményi változások

A rendelet reformjának célja, hogy egyszerűsítse az eljárásokat, erősítse a jogbiztonságot és pontosan meghatározza a Hivatal feladatait, ide értve a Hivatal és az EU-tagállamok nemzeti és regionális szellemi tulajdonjogi hivatalai közötti együttműködési keretet és gyakorlatok közelítését.

 

Névváltoztatás

BPHH logo
EUIPO logo
 

Március 23. előtt

Március 23. után

 

Adaptálás a Lisszaboni Szerződéshez: névváltoztatások

A rendelet terminológiája alkalmazkodik a Lisszaboni Szerződéshez, ami azt jelenti, hogy a Közösségre való összes hivatkozást az Európai Unióra, illetve néhány helyen Unióra való hivatkozással helyettesítették. Ez különösen azt jelenti, hogy a „közösségi védjegy” kifejezés helyét átvette az „európai uniós védjegy”. Ezért a módosító rendelet hatályba lépésekor a már létező közösségi védjegyek és közösségi védjegybejelentések automatikusan európai uniós védjegyekké és európai uniós védjegybejelentésekké váltak, valamint a közösségi védjegyrendelet európai uniós védjegyrendeletté vált.

 

Együttműködési tevékenységek

A módosító rendelet szilárd jogi keretet teremt a Hivatal és a tagállami hivatalok közötti, már meglévő együttműködéshez. Az új jogi keret másik fontos szempontja, hogy előírja a felhasználók képviselőivel történő konzultációt az együttműködési projektekkel kapcsolatban, különösen a projektek létrehozásának és eredményei értékelésének szakaszában.

 

Együttműködési területek

A módosító rendelet a teljesség igénye nélkül felsorolja azokat a tevékenységi területeket, amelyeket le kell fednie a Hivatal és a tagállami hivatalok közötti együttműködésnek. Ide tartoznak:

  • közös szabványok és gyakorlatok létrehozása;
  • közös adatbázisok és portálok létrehozása;
  • adat- és információmegosztás, valamint a szakmai tapasztalat-csere és segítségnyújtás;
  • a védjegyrendszerrel és a hamisítás elleni harccal kapcsolatos figyelemfelhívás.

Egyéb intézményi változások:

  • a BPHH elnöke lesz az EUIPO ügyvezető igazgatója, és az igazgatótanács angol neve „Administrative Board”-ról „Management Board”-ra változik;
  • először lesz tagja egy európai parlamenti képviselő az igazgatótanácsnak és a költségvetési bizottságnak.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.