Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Out-of-Commerce Works Portal

A kereskedelmi forgalomból kivont művek olyan művek, amelyek szerzői jogi védelem alatt állnak, de kereskedelemben nem kaphatók, például irodalmi művek, audiovizuális művek, hangfelvételek, fényképek és egyedi műalkotások. A kereskedelmi forgalomból kivont művekről további információ a weboldalunkon található.

Az árva művek olyan művek, amelyek szerzői jogi védelem alatt állnak, de a szerzőjük vagy más jogosultjuk/jogosultjaik nem ismertek vagy nem fellelhetőek. Az árva művekről a weboldalunkon és az Árva Művek Adatbázisában talál információt.

A kereskedelmi forgalomból kivont művek rendszere kiegészíti az árva művek felhasználására vonatkozó, európai szinten hatályban lévő intézkedéseket.


A kereskedelmi forgalomból kivont művek portálja az (EU) 2019/790 irányelv alapján a kereskedelmi forgalomból kivont művek kezelésére létrehozott rendszer legfontosabb közzétételi intézkedése. A portál fő célja, hogy hozzáférést biztosítson a kereskedelmi forgalomból kivont művek folyamatban lévő és jövőbeni felhasználására vonatkozó információkhoz.

A portál információkat gyűjt azokról a kereskedelmi forgalomból kivont művekről, amelyeket a kulturális örökségvédelmi intézmények terjeszteni kívánnak, például irodalmi művekről, audiovizuális művekről, fényképekről, videojátékokról, számítógépi programokról, hangfelvételekről és egyedi műalkotásokról, köztük a kereskedelmi forgalomba soha nem került művekről, például poszterekről, szórólapokról, frontújságokról vagy amatőr audiovizuális művekről, valamint kiadatlan művekről. A portál a kereskedelmi forgalomból kivont művek felhasználásáról is közöl adatokat (információ az engedélyekről vagy kivételről).

A portál másik fontos funkciója, hogy tájékoztat a jogosultak rendelkezésére álló kívülmaradási mechanizmusokról, és a jogosultak számára megkönnyíti a művük/műveik visszavonását a rendszerből.


Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) felel a kereskedelmi forgalomból kivont művek egységes online portáljának létrehozásáért és kezeléséért. A portál nyilvánosan hozzáférhető, és az EUIPO weboldalán található.


A kulturális örökségvédelmi szervezetek vagy közös jogkezelő szervezetek nyilvános felhasználóként érhetik el a kereskedelmi forgalomból kivont művek portálját, és a portálon kérhetik a szervezet felhasználóként való regisztrálását. Ehhez ki kell tölteni a felhasználói regisztrációs kérelem űrlapot, amely itt érhető el.
A felhasználói regisztrációs kérelemmel vagy az egyik nemzeti kapcsolattartó (azon tagállamok esetében, ahol kapcsolattartót neveztek ki), vagy az EUIPO ügyintézője foglalkozik (azon tagállamok esetében, ahol nem neveztek ki kapcsolattartót).


A jogosult bármikor kizárhatja a műveit az engedélyezési mechanizmusból, illetve valamely kivétel vagy korlátozás alkalmazásából. A kívülmaradás lehet általános vagy konkrét:

Az általános kívülmaradás valamennyi műre, az összes engedélyre, illetve a kivétel vagy korlátozás hatálya alá eső összes felhasználásra vonatkozóan alkalmazandó. A jogosult úgy tud általános kívülmaradási kérelmet benyújtani, ha a portálon kitölti ezt az űrlapot.

A konkrét kívülmaradás egyes művekre, meghatározott engedélyekre, illetve a kivétel vagy korlátozás hatálya alá eső meghatározott felhasználásokra vonatkozóan alkalmazandó. Konkrét kívülmaradási kérelem elindításához a jogosultnak meg kell keresnie egy vagy több konkrét bejegyzést a portálon, és a meghatározott bejegyzés(ek)re vonatkozóan kell kitöltenie a kívülmaradási kérelmet.

A portál megkönnyíti a kívülmaradási mechanizmust. Önmagában azonban a kívülmaradás elindítása a portálon nem teszi hatályossá a kívülmaradást. A kívülmaradás iránti kérelmekkel a portálon kívül a tagállam(ok)ban a kívülmaradás iránti kérelmek kezelésére jogosult szervezet(ek) foglalkozik/foglalkoznak.

A jogosultak tulajdonságairól és lehetőségeiről további információ a portálon található.


Igen, az alábbi linkeken megtalálja a felhasználóknak szóló útmutatókat. Ezekből megismerheti a portál funkcióit a felhasználók típusai szerint, a portál használata közben pedig technikai útmutatást meríthet belőlük.


Ha kérdése van, vagy technikai támogatásra van szüksége, forduljon hozzánk ezen a címen: outofcommerceworks@euipo.europa.eu. A probléma azonosítása érdekében javasoljuk, hogy adja meg felhasználónevét, és lehetőség szerint küldjön egy képernyőképet a problémáról vagy a kapott hibaüzenetről.


Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide