Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Áruk és szolgáltatások

Európai uniós védjegy bejelentése esetén meg kell adni a lajstrombavételre szánt védjegy ábrázolását, és a védjegyoltalomban részesíteni kívánt áruk és/vagy szolgáltatások listáját.

Az áru- és szolgáltatásjegyzék összeállítására külön szabályok vonatkoznak:

  • Az árukat és szolgáltatásokat a lehető legpontosabban kell meghatározni.
  • Fontos, hogy a nizzai osztályozás szerinti osztályokba besorolhatók legyenek.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) az áruk és szolgáltatások osztályozására elfogadta a nizzai osztályozást. A nizzai osztályozásban 45 áru- és szolgáltatáskategória (osztály) található.

A 850 EUR bejelentési díj egy osztály kiválasztására ad lehetőséget. Egy második osztály kiválasztásához további 50 EUR-t kell fizetnie, három vagy több osztály kiválasztása esetén pedig osztályonként 150 EUR-t.

 

Áruk és szolgáltatások keresése és osztályozása

Védjegyének valamelyik online bejelentési űrlapunk, az ötlépéses vagy az összetett űrlap segítségével történő bejelentésekor egy harmonizált adatbázisnak nevezett listában böngészhet az áruk és szolgáltatások között.

Ez az adatbázis olyan kifejezéseket tartalmaz, amelyeket az EUIPO és valamennyi, az Európai Unióban és azon kívül működő, nemzeti szellemi tulajdoni hivatal már elfogadott.

A védjegy közzétételének leggyorsabb módja

Az áruk és szolgáltatások harmonizált adatbázisból való kiválasztása lehetővé teszi számunkra bejelentésének gördülékenyebb feldolgozását. Bejelentése Fast Track (gyorsított) ügyintézés keretében is feldolgozható lehet. Az EUIPO Fast Track ügyintézési eljárása lehetővé teszi a bejelentések gyorsabb közzétételét.

Listájának bejelentés előtti elkészítéséhez az áru- és szolgáltatásjegyzék összeállítása opciót is választhatja. Ez szakmai felhasználóknak ajánlott, akiknek néha több bejelentést kell egyszerre benyújtaniuk.

Az áruk és szolgáltatások meghatározása során több szempontot kell figyelembe venni.

Gondolkodjon távlatokban!

Vállalata sokkal több árut és szolgáltatást kínál, mint hinné. Ha úgy véli, sikeresen meg tudja határozni jelenlegi piaci pozícióját, fontolja meg, hogy védjegye milyen további termékekre terjedhet ki a jövőben. Ha például jelenleg elsősorban cukorkagyártással foglalkozik, előfordulhat, hogy tevékenységi körét kettő-öt éven belül más területekkel, például jégkrémgyártással szeretné bővíteni.

Maradjon reális kereteken belül!

Vonzó lehet többféle áru és/vagy szolgáltatás kapcsán védjegyoltalmat igényelni, azonban ne feledje, hogy ha nem használja EU védjegyét valamennyi bejelentett áru vagy szolgáltatás esetében, akkor az sokkal nagyobb eséllyel lesz támadásoknak kitéve.

A meghatározás leszűkítésével csökkentheti annak kockázatát, hogy védjegye ütközzön más védjegyekkel.

Kétkarú mérleg egy kövön, amely a védjegyhez kapcsolódó áruk és szolgáltatások kiválasztásának dilemmáját szemlélteti

Felhívjuk a figyelmet, hogy az áruk és/vagy szolgáltatások jegyzékének túlzott hossza az alábbi hátrányokhoz vezethet:

  • az osztályozási hiányosságok nagyobb kockázata;
  • az EU-védjegy közzétételének és lajstromozásának késedelme;
  • a más védjegyekkel való ütközés fokozott kockázata (felszólalás);
  • egy korábbi védjeggyel való hasonlóság vagy az összes lajstromozott áru és/vagy szolgáltatás használatának elmaradása miatt a védjegy törlésének fokozott kockázata.

Ne feledje! A bejelentést követően már nem adhat további árukat és szolgáltatásokat a listához, ezért alaposan fontolja meg döntését.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.