Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Nizzai osztályozás (védjegyek)

A Nizzai osztályozás az árukra és szolgáltatásokra vonatkozó európai uniós (EU) védjegybejelentések besorolásának rendszere. 45 osztályból épül fel.

A Nizzai osztályozás az árukat 1-től 34-ig, a szolgáltatásokat 35-től 45-ig sorolja osztályokba. Minden osztály egy fejezetcímmel rendelkezik, amely általános információt szolgáltat arról, hogy az adott osztály milyen árukat vagy szolgáltatásokat tartalmaz. Például a 25. osztály neve „Ruházati cikkek, cipők, kalapáruk", a 15. osztályé pedig "Hangszerek".

Minden osztály leíró kifejezéseket tartalmaz, amelyekkel az EU védjegybejelentés oltalma alatt álló áruk és szolgáltatások pontosabb meghatározására nyílik lehetőség. Az áruk és szolgáltatások kiválasztása során az EU védjegy bejelentésekor a bejelentést tevő akkor jár el helyesen, ha a Nizzai osztályozást alkalmazza, hogy elkerülhesse a bejegyzési folyamatban esetlegesen felmerülő késedelmet, amely az osztályozásban használtaktól eltérő kifejezések lefordításából adódik. A jóváhagyott kifejezések használatával az EU védjegy adatbázis könnyebben kereshetővé és hosszú távon áttekinthetőbbé válik.

A Nizzai osztályozásban a TMclass segítségével lehet keresni, ami egy interaktív keresőeszköz, amely az Európai Unió összes nyelvén, valamint kínaiul, japánul, koreaiul, oroszul és törökül is elérhető.

Fontos kiemelni, hogy az EU védjegybejelentésben szereplő áruk és szolgáltatások eredeti listája nem bővíthető, csak szűkíthető. Azaz az eredeti bejelentést nem lehet később további árukkal, szolgáltatásokkal vagy osztályokkal kiegészíteni.

A bejelentéskor bármennyi osztály megjelölhető, de a bejelentési díj (850€) csak egyetlen osztályt fedez. Több osztály megjelölése esetén a díjat minden egyes további osztály után meg kell fizetni.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.