Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

 

Az elérhetőség ellenőrzése

Ha már valaki lajstromoztatta a védjegyet, akkor az nem elérhető. Időt és pénzt takaríthat meg, ha bejelentés előtt ellenőrzi, vannak-e olyan védjegyek, amelyek ütközhetnek az Önével. Az Európai Unióban (EU) több mint 11 millió lajstromozott védjegy létezik.

A keresés semmibe sem kerül, és a talált információ fontos a bejelentés szempontjából. Ha a védjegynek már van jogosultja, akkor előfordulhat, hogy felszólalást nyújt be az Ön bejelentése ellen.

EU védjegyek

A lajstromozott védjegyeket két különböző adatbázisban keresheti:

Tovább az eSearch plus-ra, az EUIPO adatbázisára

Az eSearch plus az EUIPO hozzáférési pontja az európai uniós védjegyeket és lajstromozott közösségi formatervezési mintákat tartalmazó adatbázisához. Az adatbázis segítségével megtudhatja, hogy lajstromoztattak-e nálunk az Önéhez hasonló védjegyet. Az eSearch plus segítségével képekre is rákereshet, figyelemmel kísérheti a képeket, képviselőt találhat, illetve kereshet a Védjegyértesítőben.

Tovább a Designview európai tmdn-adatbázisra

A TMview adatbázis az EU-ban működő összes nemzeti szellemitulajdon-jogi hivatal, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) és számos, harmadik országokban található nemzetközi partnerhivatal adatbázisának adatait tartalmazza a védjegybejelentésekre és a lajstromozott védjegyekre vonatkozóan. A nemzeti szinten az Önénél korábban bejelentett vagy lajstromozott védjegy kockázatot jelenthet az Ön bejelentésére nézve.

Keresési módszerek

A keresési eredmények elemzése közben három fő tényezőt kell figyelembe venni: az időzítést, a megjelölést, valamint az árukat és szolgáltatásokat. E tényezők ellenőrzésével nem zárható ki minden kockázat, azonban csökkenthető!

Elsőbbség

A védjegyek lajstromozása tekintetében az elsőbbség elve irányadó.

A védjegy oltalma a benyújtás hivatalos időpontjával veszi kezdetét.

Annak megállapításakor azonban, hogy ki nyújtotta be először a védjegyet, nemcsak a potenciális versenytárs védjegyének benyújtási időpontját kell figyelembe venni, hanem az elsőbbség időpontját is.

Mit jelent az elsőbbség?

Korábbi védjegybejelentések az EU védjegy benyújtásától számított hat hónapos időszakra kaphatnak elsőbbségi jogot, és fordítva. Ezt nemzeti (Benelux) szinten benyújtott védjegybejelentésekben, a Párizsi Egyezményben részes államban vagy a TRIPS-megállapodásban részes államban benyújtott védjegybejelentésben, vagy olyan államban benyújtott védjegybejelentésben, amelyre vonatkozóan a Bizottság megerősítette a viszonosságot, illetve EU védjegybejelentésben lehet kérelmezni.

Ha Ön élni akar az elsőbbségi joggal, az EU védjegybejelentést a nemzeti szinten benyújtott védjegybejelentéstől számított hat hónapon belül be kell nyújtani. Ha elfogadják a nemzeti védjegy elsőbbségét, akkor az EU védjegybejelentést úgy tekintik, mintha azt ugyanazon a napon nyújtották volna be, mint a korábbi bejelentést; tehát elsőbbsége lesz azon bejelentésekkel szemben, amelyeket mások nyújtottak be e hat hónapos időszak alatt.

A védjegybejelentési űrlap kitöltésekor az elsőbbséggel kapcsolatos részt is ki kell töltenie. Az elsőbbség megállapításában az első bejelentés benyújtásának időpontja lesz a mérvadó.

 

A következő példa bemutatja, hogyan működik az elsőbbség. Ebben a példában a B EU védjegynek az A EU védjeggyel szemben elsőbbsége van, annak ellenére, hogy az A EU védjegyet előbb nyújtották be a B EU védjegynél az EU-ban:

 • 2014. július 1.
  az USA-beli első benyújtás időpontján alapuló elsőbbségi időpont

 • 2014. október 1.
  A benyújtás időpontja az EUIPO-nál

 • 2014. november 1.
  A benyújtás időpontja az EUIPO-nál

 

 

Hasonlóság

A korábbi védjegyek és a saját védjegye összehasonlításakor képzelje magát egy átlagos fogyasztó helyébe. A következő kérdést kell feltennie: „Vajon a fogyasztót nem fogja emlékeztetni a védjegyem egy másik bejelentő korábbi védjegyére?” Ha a válasz igen, akkor az problémát jelenthet.

Nem szabad azonban a keresést csak azonos védjegyekre korlátoznia. A hasonló védjegyek is kockázatot jelenthetnek. Az eSearch plus eszközben rákereshet a védjegy nevére, típusára, a benyújtás időpontjára és számos más kritériumra is, továbbá képek segítségével hasonló kinézetű védjegyeket kereshet.

 

Analógia

Az esetek többségében az Ön által kínált áruk és szolgáltatások, valamint a potenciálisan ütköző védjegy által lefedett áruk és szolgáltatások között kapcsolatnak kell lennie. Az Ön által kínált áruknak és szolgáltatásoknak tehát nem kell azonosnak lenniük a másik fél védjegyéhez tartozó árukkal és szolgáltatásokkal, elég, ha hasonlóak egymáshoz. Már ez is kockázatot jelenthet.

Mihez kezdjen a keresési eredményekkel?

Ha úgy véli, hogy védjegyét vagy egy ahhoz hasonló védjegyet már lajstromba vettek vagy bejelentettek, számos lehetőség közül választhat:

 • Tárgyalhat: vegye fel a kapcsolatot a korábbi védjegy jogosultjával, és állapodjon meg vele (számos megegyező vagy hasonló védjegy van kereskedelmi forgalomban).
 • Megkockáztathatja a lajstromozást: benyújtja bejelentését, amivel azt kockáztatja, hogy felszólalást nyújtanak be Ön ellen (az EU védjegy elleni felszólalás benyújtásának mérlegelése számos tényezőtől függ; korábban lajstromozott védjegy létezése nem szab gátat az Ön bejelentésének).
 • Megtámadhatja az első védjegy létjogosultságát.
 • Lemondhat a védjegy bejelentéséről, ha túl nagynak ítéli a felszólalás kockázatát.
 

Szakmai tanácsot is kérhet védjegyekkel foglalkozó jogi szakembertől. Hivatalunk közzéteszi a szakmai tanácsadók jegyzékét.

Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide