Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Az összetett űrlap

Az összetett űrlap az összetettebb bejelentésekhez készült. Ezt az űrlapot az Ön által létrehozott termékmegnevezés benyújtásához kell használni; használjon egy már létező formatervezési mintát a bejelentés sablonaként; igényeljen elsőbbséget anélkül, hogy rendelkezne az igazoló dokumentációval vagy fizessen banki átutalással. Közösségiformatervezésiminta-oltalmi bejelentést csak regisztrált felhasználók nyújthatnak be. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, regisztrálnia kell.

Az összetett bejelentési űrlap eléréséhez kövesse a weboldalon az alábbi útvonalak egyikét:

 1. „Formatervezési minták" > „Jegyeztesse be formatervezési mintáját — gyorsan és egyszerűen" > „Bejelentés interneten", majd válassza ki a bejelentés típusát: „Összetett űrlap" és kattintson az „Új bejelentés" kék gombra.
 2. „Formatervezési minták" > „A lajstromba vétel módja" > „Bejelentés benyújtása", majd válassza ki az „Összetett űrlap" bejelentési típust, majd kattintson az „Új bejelentés" kék gombra.
 3. „Nyitólap" > „Online szolgáltatások" > „Formatervezési minta bejelentése" — „Összetett űrlap", majd kattintson az „Új bejelentés" kék gombra.

Lajstromozott közösségi formatervezési minták bejelentése nem uniós polgárok számára
Akkor is bejelenthet lajstromozott közösségi formatervezési mintát, ha nem uniós tagállamban él, de ebben az esetben képviselőt kell kineveznie.

A formatervezési minták bejelentésének vizsgálatával kapcsolatos információkért olvassa el Útmutatónkat.

 

Kezdje el a bejelentést

 • Bejelentői azonosító

  A hivatkozási szám legfeljebb 30 alfanumerikus karakterből (latin betűk) állhat: a-z, A-Z, 0-9 és szimbólumok. Ne használjon szóközöket.

  Ha a jövőben kérdése lenne a formatervezési mintájával kapcsolatban, adja meg a Hivatal által a lajstromozott közösségi formatervezési mintához rendelt bejelentési ügyszámot.

 • Használja sablonként valamely már meglévő lajstromozott közösségi formatervezési minta adatait

  Írja be a korábbi formatervezési minta azonosító számát vagy annak egy részét – ekkor megjelenik a meglévő formatervezési minták listája –, válassza ki azt, amit keres, és kattintson az „Importálás" elemre. A formatervezési minta sablonként történő importálásával a bejelentési eljárás lényegesen gyorsabb, mivel ilyen esetben megtörténik az adatok előzetes feltöltése. Ezt követően a különböző részek az új lajstromozott közösségi formatervezési minta adataival szerkeszthetők.

 • Képviselő adatai

  Képviselő hozzáadása kétféle módon történhet.

  Meglévő képviselő hozzáadása
  Írja be a képviselő nevét a mezőbe – megjelenik a meglévő képviselők listája –, majd válassza ki a keresett képviselőt, és kattintson az „Importálás" elemre. Ezt követően megjelennek a kiválasztott képviselő adatai. Folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás" elemre.

  Új képviselő hozzáadása

  1. Kattintson az „Új létrehozása" gombra és adja meg manuálisan az adatokat.
  2. Válassza ki a képviselő jogállását a legördíthető listából.
  3. Töltse ki a bejelentőre vonatkozó további mezőket (a csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező).
  4. Folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás" gombra.

  A „Képviselőként eljáró munkavállaló" elem kiválasztásával megjelenik a „Gazdasági kapcsolatok" jelölőnégyzet. Ha bejelöli ezt a jelölőnégyzetet, két további mezőt is ki kell töltenie. Az egyikben fel kell tüntetnie, milyen jellegű gazdasági kapcsolatok fűzik a bejelentőhöz (például alkalmazott vagy üzleti partner stb.), a másikban pedig meg kell adnia a munkáltatója nevét is. Természetes vagy jogi személyek nevében eljáró munkavállalóknak az ügy irataihoz csatolandó, aláírt képviseleti meghatalmazást kell benyújtaniuk.

 • A bejelentő adatai

  Bejelentő hozzáadása kétféle módon történhet.

  Meglévő bejelentő hozzáadása
  Írja be a bejelentő nevét a mezőbe – megjelenik a meglévő bejelentők listája –, majd válassza ki a keresett bejelentőt, és kattintson az „Importálás" elemre. Ezt követően megjelennek a kiválasztott bejelentő adatai. Folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás" gombra.

  Új bejelentő hozzáadása

  1. Kattintson az „Új létrehozása" gombra és adja meg manuálisan az adatokat.
  2. Válassza ki a bejelentő jogállását a legördülő listából.
  3. Töltse ki a bejelentőre vonatkozó további mezőket (a csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező).
  4. Folytatáshoz kattintson a „Hozzáadás" gombra.
 • Nyelvek

  Első nyelv
  Válassza ki a bejelentés során használni kívánt nyelvet (első nyelv) a legördülő listából. Ez az Unió 23 hivatalos nyelve közül bármelyik lehet.

  Második nyelv
  A Hivatal öt munkanyelve (DE, EN, ES, FR, IT) közül ki kell választania egy második nyelvet. A második nyelvnek különböznie kell az Ön által választott első nyelvtől. Ne feledje, hogy az Ön formatervezési mintája ezen a második nyelven megtámadható.

  Jelölje be a megfelelő jelölőnégyzetet, ha a hivatalos levelezéshez a másodikként megjelölt nyelvet kívánja használni.

 

Adja meg a védjegy megjelenítését.

 • Formatervezési mintával kapcsolatos információk

  Adja meg formatervezési mintája nézeteit kétféleképpen:

  • adjon meg képeket (JPEG formátumban),
  • adjon meg háromdimenziós dinamikus nézetet és a háromdimenziós nézetből nyert statikus nézeteket.

  Képek
  Formatervezési mintája képeinek feltöltéséhez használja a „fogd és vidd" funkciót vagy tallózzon a számítógépén. Maximum hét, oltalom alatt álló képet és három, oltalomban nem részesülő képet tölthet fel.

  Csak akkor tölthet fel oltalomban nem részesülő nézeteket, ha már feltöltött hét, oltalom alatt álló nézetet.

  A nézettel kapcsolatos követelmények:

  • képenként 2MB,
  • JPEG formátum,
  • RGB, CMYK (ezt a rendszer RGB színmódba alakítja át, ami várhatóan kihat a színekre), szürkeskála, fekete-fehér vagy színes modellek. A színek automatikus átalakításának elkerülése és a színek képernyőn történő színhű ábrázolása érdekében javasoljuk az RGB képek használatát a CMYK formátum helyett. 3D dinamikus nézetek ÉS egyéb statikus nézetek feltöltése korlátozva van,
  • nyomtatási felbontás: legalább 72, legfeljebb 300 DPI,
  • maximális képméret: 5000 x 5000 pixel,
  • a progresszív típusú JPEG képeket a rendszer alapvonal típusú képekké alakítja át.

  A mellékletekre vonatkozó követelmények (az elsőbbségi igények, a kiállítási elsőbbség, a munkavállalói képviselőkre vonatkozó általános engedélyek esetében):

  • PDF,
  • JPEG.

  Előírások
  A nézetet semleges háttéren kell reprodukálni, olyan minőségben, hogy az oltalomba részesítendő dolog valamennyi részlete tisztán megkülönböztethető legyen. A nézet továbbá a közösségi formatervezési mintaoltalmi lajstromba való bejegyzése és a Közösségi Formatervezésiminta-oltalmi Közlönyben való közvetlen közzététele céljából kicsinyíthető vagy nagyítható.

  A formatervezési minta megjelenítése nem tartalmazhat magyarázatot, feliratot vagy szimbólumokat, se nem számozható.

  Ismétlődő felületi mintázat: Amennyiben olyan formatervezési minta lajstromba vételét kérelmezik, amely ismétlődő felületi mintázatból áll, a formatervezési mintának ábrázolásakor a teljes mintázatot és az ismétlődő felületet elegendő mértékben kell bemutatni.

  Betűképek: Amennyiben olyan formatervezési minta lajstromba vételét kérelmezik, amely egy betűképből áll, a minta megjelenítésének 16-os betűmérettel az ábécé összes (az esettől függően kis- és nagy-) betűjét, az összes arab számjegyet, valamint egy öt sorból álló szöveget kell tartalmaznia.

  Javasoljuk, hogy fordítson különös figyelmet ezekre az előírásokra. A gyakorlat azt mutatja, hogy az előírások be nem tartása az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a Hivatal hiányosságot vet fel, ami elkerülhetetlenül többletmunkához és a felhasználók számára jelentős idővesztéshez vezet.

  Egyéb elemek a formatervezési minta részeinek azonosításához
  A formatervezési minta megjelenítésének az oltalomban részesíteni kívánt elemekre kell korlátozódnia. Azonban más olyan elemeket is tartalmazhat, amelyek segítenek azonosítani a minta oltalomban részesítendő részeit. A bejelentő számára ajánlott például pontozott vonalak és határoló vonalak alkalmazása oly módon, hogy világosan elkülönítse az oltalomban részesítendő elemeket.

  Ha a formatervezési minta egy bizonyos részét ki kívánja emelni, hogy csak arra kér oltalmat vagy épp arra a részre nem kér oltalmat, a következő lehetőségek közül választhat:

  • szaggatott vonal olyan elemek jelölésére, amelyeket nem kíván oltalom alá helyeztetni;

  • határolóvonal a minta azon elemeinek kiemelésére, amelyeket oltalom alá kíván helyeztetni;

  • színes árnyékolás és satírozás azon elemek esetében, amelyeket nem kíván oltalom alá helyeztetni;

  • elválasztás annak jelzésére, hogy a minta bizonyos szakaszát nem kívánja oltalom alá helyeztetni.

  Magyarázat, felirat vagy kiegészítő szimbólum nem tüntethető fel a formatervezési minta nézetein.

  Milyen alapvető előnyökkel járnak az oltalom alá nem tartozó képek?

  • A bejelentési űrlappal együtt kerülnek benyújtásra, azaz így egy későbbi bejelentéskor az elsőbbségi igény részét képezhetik.
  • A formatervezési mintával kapcsolatos magyarázatra használhatók, és ez segíthet az elbírálónak az oltalom alatt álló képek vizsgálatakor.
  • A bejelentő a feltöltést követően átnézheti a képeket, és oltalom alá helyeztetheti az oltalomban nem részesülő nézetet, vagy fordítva.

  Megjegyzés: Az oltalomban nem részesülő nézetek csak a formatervezési minta jogosultjai számára elérhetők az eSearch alkalmazásban.

  Háromdimenziós dinamikus nézetek (Dinamikus 3D nézet)
  A lajstromozott közösségi formatervezési minta elektronikus bejelentésekor elfogadott a nézetek megjelenítésének új formája, amely eszközül szolgál a nézetek megadásához a bejelentés során: dinamikus 3D nézet. Ha számítógépéről OBJ, STL vagy X3D formátumban tölt fel dinamikus 3D nézetet, a formatervezési minta oltalom alatt álló vagy oltalomban nem részesülő képeiből statikus nézeteket is kinyerhet.

  A dinamikus 3D nézetek 2D-ben (a képernyőn) 3D perspektívát jelenítenek meg, mivel a különböző perspektívák megtekintéséhez (mozgatással vagy zoomolással) állítható a nézet. A 3D nézetből nyert nézetek nem alakíthatók (statikus nézetek) és a megfelelő formatervezési mintára vonatkozó nézetként adhatók az űrlaphoz.

  Formatervezési mintája dinamikus 3D nézeteinek feltöltéséhez használja a „fogd és vidd" funkciót vagy a tallózzon a számítógépe fájljai között.

  Dinamikus 3D nézetek – technikai előírások
  Miután feltöltötte a dinamikus 3D nézetet a lajstromozott közösségi formatervezési minta bejelentési űrlapjához, a nézet a következő technikai jellemzőkkel jelenik meg:

  • szürke árnyalatos háttér;
  • maga a dinamikus térbeli nézet fehérben jelenik meg;
  • a dinamikus térbeli nézet bármelyik következő három formátumban letölthető: OBJ, STL vagy X3D;
  • Maximális méret a térbeli modellek csatolmányai -OBJ, STL, X3D- esetében (formatervezési minta nézetek): 20MB;
  • a dinamikus térbeli nézetből nyert statikus nézetek egyszínűek (fekete-fehér);
  • árnyékolás: a dinamikus térbeli nézet fényforrással történő kiemelése a felhasználó nézőpontját alapul véve;
  • méret: 490 x 315 pixel, amely rögzített marad. A böngésző nagyításakor vagy kicsinyítésekor kiderül a felhasználó számára, hogy a dinamikus térbeli nézethez rendelkezésre álló terület rögzített méretű;
  • a dinamikus térbeli nézet opció alkalmazásakor az összes statikus nézetnek a térbeli nézetből kell származnia.

  Megjegyzés: Az X3D fájltípust az Internet Explorer 10 vagy korábbi verziói nem támogatják.

  Megjegyzés: Dinamikus 3D nézetek felhasználása nélkül kell benyújtani a felületi díszítésből álló vagy azt tartalmazó formatervezési mintákat.

  Megjegyzés: A bináris STL formátum nem támogatott. Bináris STL fomátumát standard STL formátummá alakíthatja konvertáló eszközök segítségével.

  Milyen alapvető előnyökkel jár a dinamikus 3D nézetek használata?

  • A közzétételét követően a formatervezési minta megjelenik az eSearch alkalmazásban, és nemcsak az elbírálók, hanem minden érdekelt fél, például harmadik felek és bírók számára is elérhetővé válik.
  • Egyértelmű lesz, hogy a statikus képek egyetlen formatervezési mintából származnak.
  • Segít megérteni, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különböző statikus nézetek.
  • Igen valószínűtlen, hogy a formatervezési minta megjelenítése hibás lesz, ami a bejelentő és a Hivatal számára is előnyös.

  Hogyan mozgassuk a dinamikus 3D nézetet?
  A 3D nézet segítségével különböző kameranézőpontokból mutatható be a formatervezési minta.

  A dinamikus 3D nézet mozgatása
  Használja a billentyűzeten a nyilakat (bal, jobb, fel, le) és/vagy a zoomolást.

  Billentyű parancsok
   

  Vagy az egeret használva kattintson magára a nézetre.

  A 3D modell dinamikus nézete
   

  A kameranézőpontok könnyebb változtatásához használja a „Fő gombok a billentyűzeten" opciót, és válassza ki az egyik nézetet.

  Fő gombok a billentyűzeten
   

  Hogyan hozhat létre képeket az Ön által kiválasztott nézetről?
  Kétféleképpen.

  „Nézet létrehozása ebből a nézőpontból
  Nézőpont „Előre meghatározott nézetek létrehozása
  Előre meghatározott nézetek
  • Miután a dinamikus 3D nézetéből kiválasztotta a nézetet, kattintson a „Nézet létrehozása ebből a nézőpontból" gombra. Ezt követően a kép az alábbiaknak megfelelően jelenik meg.  •  
  • Kattintson az „Előre meghatározott nézetek létrehozása" gombra, amely a fő billentyűgombokkal automatikusan létrehozza a hét nézetet. Ezt követően megjelennek az alábbi képek.  •  

  Maximum hét, oltalom alatt álló képet hozhat létre és használhatja a további három, oltalomban nem részesülő kép létrehozására szolgáló funkciót.

  Kép mozgatása, törlése és megnyitása
  A formatervezési minta nézetei sorrendjének megváltoztatásához és ahhoz, hogy az oltalomban nem részesülő képek oltalom alá kerüljenek, kattintson a képen a „Mozgatás" ikonra Mozgatás ikon.

  A formatervezési minta nézetének törléséhez kattintson a képen a „Törlés" ikonra Törlés ikon.

  Kattintson a feltöltött képre, és nyissa meg a teljes méretet.

 

Válasszon termékmegnevezést

 • Termékmegnevezés(ek)/Locarnói osztályozás

  Terrmékmegnevezés
  A mintához termékmegnevezést kell adni. Ez nem befolyásolja a lajstromozott formatervezési minta oltalmának terjedelmét, kizárólag jogi okokból szükséges. Javasoljuk, hogy a termékmegnevezést az EuroLocarno terméklistából válassza ki. Egyébként bejelentését a megnevezések fordításának szükségessége miatt csak késéssel tudjuk feldolgozni.

  Minden bejelentett formatervezési mintához termékmegnevezést kell adni.

  Amennyiben úgy dönt, hogy nem az EuroLocarno listáról választ, az Ön által létrehozott termékmegnevezésnek egyértelműen jelölnie kell a termék(ek) jellegét.

  Osztályozás
  Ha az EuroLocarno terméklistát használja, automatikusan megjelenik, hogy a termék melyik osztályba tartozik.

  Ha saját termékmegnevezést használ, az ipari formatervezési minták nemzetközi osztályozásának (locarnói osztályozás) megfelelően is feltüntetheti az osztályozást. Többes bejelentés esetén a termékeknek, amelyeket a minták megtestesítenek, illetve amelyekre vonatkoznak, a locarnói osztályozás ugyanazon osztályába kell tartozniuk (a díszítés kivételével).

 • Hogyan adhatok a mintához termékmegnevezést?

  A termékmegnevezés hozzáadásának módjával kapcsolatos tájékoztatás előtt fontos tudni a következőket:

  • egy formatervezési mintához legfeljebb öt megnevezés használható;
  • többes bejelentés esetén az összes megnevezésnek ugyanazon osztályba kell tartoznia a 32. osztály kivételével, amely külön adható meg (mivel a díszítés a 32. osztályban szerepel).

  A termékmegnevezés és a locarnói osztályozás háromféle módon adható a mintához:

  1. A formatervezési minta által ábrázolt termék megadásával és a „Hozzáadás" gombra kattintva sor kerül a megnevezés automatikus hozzáadására és a locarnói osztályozás szerinti megerősítésére.

   Locarnói osztályozás
    

   Ha a termékmegnevezés zöld négyzetben jelenik meg, a megnevezés jóváhagyása megtörtént. Az osztályok és az alosztályok száma automatikusan megjelenik a bal oldali „Locarnói osztályozás" oszlopban.

   Megnevezések a locarnói osztályozásból
    
  2. Ha a „Tallózás" gombra kattint, a modális ablakban megjelenik az Eurolocarno termékmegnevezések teljes jegyzéke.

   Locarnói osztályozás

   Válassza ki az Ön által keresett termékmegnevezést
    

   Ez az eszköz segít kiválasztani a helyes termékmegnevezéseket, többek között az osztályokat és alosztályokat is. Írja be a termékmegnevezést a keresési sávba, és kattintson a „Keresés" gombra vagy keressen osztály/alosztály szerint.

   Termékmegnevezés keresése
    

   Az összes találat megjelenik, az osztály és alosztály feltüntetésével. A helyes termékmegnevezés kiválasztásához jelölje be a találati lista bal oldalán található négyzetet. A kiválasztás befejezését követően a „Kijelölés megtekintése" vagy a „Következő" gombra kattintva megtekintheti a teljes jegyzéket. Majd a keresési folyamat befejezéséhez kattintson a „Folytatás" gombra, és a megnevezéseket adja hozzá a formatervezési minta bejelentéséhez.

   Ha a megnevezés jóváhagyása megtörtént, a megfelelő termékmegnevezés zöld pontozott vonallal jelölt négyzetben jelenik meg, az osztályok és az alosztályok száma pedig automatikusan megjelenik a bal oldali, „Locarnói osztályozás" oszlopban.

   A jóváhagyott megnevezések listája
    
  3. „Saját megnevezések" bevitele Ez az opció lehetővé teszi saját termékmegnevezés-jegyzék bevitelét. Nem kötelező minden egyes termékmegnevezéshez megadni a locarnói osztályozás szerinti osztály és alosztály számát.

   Megjegyzés: A termékmegnevezéseket pontosvesszővel kell elválasztani.

   Saját termékmegnevezés-jegyzék bevitele opció
    

   Ha a megnevezés jóváhagyása megtörtént, a megfelelő termékmegnevezés zöld pontozott vonallal jelölt négyzetben jelenik meg, az osztályok és az alosztályok száma pedig automatikusan megjelenik a bal oldali, „Locarnói osztályozás" oszlopban.

   Azok a megnevezések, amelyek még az elbíráló jóváhagyására várnak, piros pontozott vonallal jelölt zárójelben jelennek meg

   A megnevezés szerkesztéséhez vagy törléséhez a műveletsávban kattintson ezekre az ikonokra.

   Megnevezések jóváhagyása
 • Halasztás és leírás

  Halasztás
  A közösségiformatervezésiminta-oltalmi bejelentés benyújtásakor kérheti a közzététel legfeljebb 30 hónapos időtartamra történő elhalasztását. Ily módon formatervezési mintája bizalmas kezelésben részesülhet, amíg Ön úgy nem dönt, hogy nyilvánosságra hozza azt.

  Ha a formatervezési mintát a halasztási időszakot követően szeretné nyilvánosságra hozni, meg kell fizetnie a megfelelő közzétételi díjakat. A másik lehetőség az, hogy a bejelentés benyújtásakor a közzétételi díjat a halasztási díjjal együtt megfizeti. Ha azonban végül úgy dönt, hogy nem teszi közzé a mintát, a közzétételi díj nem kerül visszafizetésre.

  Ha végül úgy dönt, hogy a formatervezési mintát nem teszi közzé, és még nem fizette be a közzétételi díjat, az oltalom a 30 hónapos halasztási időszak végén megszűnik.

  A minta közzététele elhalasztásának megszüntetése
  A halasztást felhasználói felületén (User Area) keresztül bármikor megszüntetheti.

  Ha szeretné megszüntetni mintája (RCD) közzétételének elhalasztását, az alábbiak szerint navigáljon a weboldalon:

  1. Lépjen be felhasználói felületére (User Area) és kattintson a dashboardra.
  2. Kattintson a bizalmas RCD-kre (Confidential RCDs) és válassza ki a megfelelő mintát. Miután kiválasztotta a mintát, az eSearch oldalára irányítja a rendszer.

   Halasztás
    
  3. Az eSearch második, Műveletek és kommunikáció (Actions and communications) című részében kattintson az RCD gombra.
  4. A Vizsgálat (Examination) rész alatt kattintson az Elhalasztott minta közzétételére (Publish deferred design).

   Halasztás
    
  5. Töltse ki az űrlapot.
  6. A kérelem benyújtásához kattintson a Megerősítés (Confirm) gombra. Kérelmét az EUIPO kapja meg és dolgozza fel. Néhány percig eltarthat, amíg az új közlemény megjelenik postaládájában (Communications inbox).

  Leírás
  Ha szeretné, leírhatja formatervezési mintájának ábrázolását, de ez nem kötelező.

   

  A CDIR 1. cikkének (2) bekezdése szerint a bejelentés formatervezési mintánként legfeljebb száz szóból álló külön leírást tartalmazhat, amely ismerteti a formatervezési minta vagy a mintapéldány ábrázolását. A leírás csak azokra a jellemzőkre vonatkozhat, amelyek a formatervezési minta vagy a mintapéldány ábrázolásában láthatók. A leírás nem tartalmazhat olyan kijelentéseket, amelyek a formatervezési minta újdonságára, egyéni jellegére vagy műszaki értékére vonatkoznak.

  A Hivatal nem emel azonban kifogást, ha a leírás nem felel meg a rendelet előírásainak. A Hivatal a leírást nem vizsgálja, jóllehet az elbíráló felhasználhatja azt a kétségek tisztázására. Ha például van két, különböző kártyákat ábrázoló kép, az elbírálónak kifogást kell emelnie, de ha a leírásban szerepel az, hogy a képek ugyanazon kártya két oldalát mutatják, nem kell kifogást emelni.

  Megjegyzés: A bejelentés napját követően a Hivatal nem fogad el leírásokat.

  Halasztás
 • A formatervezési minta szerzőjével kapcsolatos információk

  E rész kitöltése nem kötelező, de az itt megadott információk segítenek a szerző megfelelő formatervezési mintához való hozzárendelésében. Ha az „Új létrehozása" opciót választja, a szerző következő adatait kell megadnia:

  • ha a szerző magánszemély, vezeték- és keresztnév,
  • adott esetben a szerzői csoport neve.
  A formatervezési minta szerzőjének adatai

  A formatervezési minta szerzőjének hozzáadása
   

  Ha a Hivatal korábban már azonosító számot rendelt a formatervezési minta szerzőjéhez, meg kell adnia ezt a számot, ezután kerül sor az adatok importálására az adatbázisból.

  Ha a formatervezési minta szerzője lemondott arról, hogy őt e minőségében feltüntessék, jelölje meg a megfelelő négyzetet („Lemondás").

  Lemondás
 

Elsőbbség igénylése

 • Elsőbbséget szeretnék igényelni

  Ha az elmúlt hat hónapban nyújtott be bejelentést ugyanehhez a formatervezési mintához, akkor az „Elsőbbség hozzáadása" gombra kattintva nyújthat be elsőbbségi igényt.

  írja be az elsőbbségszámot vagy a formatervezési minta azonosítóját, További információk az elsőbbségi igényről
  • Válassza ki a megfelelő országot az „Első benyújtás szerinti ország" legördülő listából.
  • Írja be az elsőbbségszámot vagy a formatervezési minta azonosítóját (megtörténik a mező automatikus kitöltése, ha a formatervezési minta adatai elérhetők a Designview-ban), és kattintson az „Importálás" gombra; vagy
  • adja meg az adatokat manuálisan a „Manuális létrehozás" gombra kattintva;
  • adja meg a benyújtás időpontját és számát.

  Megjegyzés: Ha az első bejelentés nem az Unió valamelyik hivatalos nyelvén készült, kérjük, mellékelje a hivatalos nyelven készült fordítást.

  Igénylés később
  Jelölje be az „Elsőbbség hozzáadása" elem mellett található jelölőnégyzetet, ha később szeretne elsőbbségi igényt megadni (erre a bejelentés időpontjától számítva legfeljebb 1 hónapig van lehetősége).

  Elsőbbség igénylése később
 • Kiállítási elsőbbség iránti kérelem

  Kiállítási elsőbbség igénylése bejelentéskor
  Ha bejelentéséhez kiállítási elsőbbség iránti kérelmet szeretne hozzáadni, kattintson a „Kiállítás hozzáadása" gombra. A képernyőn új mező jelenik meg.

  1. Válassza ki a kiállítás nevét a legördülő listából.
  2. Adja meg az első nyilvánosságra hozatal dátumát.
  3. A Hozzáadás elemre kattintva a bejelentéssel egy időben vagy később (a benyújtás időpontjától számítva 3 hónapon belül) mellékelheti a szükséges dokumentumokat.
  4. Kattintson a „+ Hozzáadás" gombra.
  Kiállítási elsőbbség
   

  Kiállítás igénylése később
  Jelölje be a „Kiállítás hozzáadása" elem mellett található jelölőnégyzetet, ha később szeretne kiállítási elsőbbséget igényelni (erre a bejelentés időpontjától számítva legfeljebb 1 hónapig van lehetősége).

  Megjegyzés: E rendelkezés alá csak kevés kiállítás, különösen világkiállítások tartoznak. További információkért látogasson el a Bureau International des Expositions (BIE) honlapjára.

  Kiállítási elsőbbség
 

Véglegesítse bejelentését

 • A formatervezési minta mentése és másolás a formatervezési mintából

  Miután minden szükséges információt megadott a formatervezési mintáról, mentse el. Ezt követően megnézheti a formatervezési mintájával kapcsolatos információk összefoglalását és szerkesztheti azt.

  Formatervezési mintával kapcsolatos információk
   

  Új formatervezési minta hozzáadásához kattintson az „Új hozzáadása" gombra, vagy a „Másolás formatervezési mintából" gombra kattintva másoljon információkat a már beillesztett formatervezési mintából. Ha már egynél több formatervezési mintát nyújtott be, kiválaszthatja a formatervezési minta számát, amellyel kapcsolatos információkat másolni szeretné.

  Másolás formatervezési mintából opció
 • Tervezetek (bejelentés mentése tervezetként)
  A bejelentésre szolgáló űrlap kitöltése során tervezetként bármikor elmentheti bejelentését. Kattintson a jobb oldali oszlopban található Mentés ikon ikonnal jelölt „Bejelentés mentése" gombra. A tervezet a saját User Area „Tervezetek" elnevezésű részében érhető el.
 • Igénylőlap visszaállítása

  Ha újra szeretné kezdeni a bejelentést, kattintson az „Igénylőlap visszaállítása" gombra, és ezzel törli az információkat az előzőleg kitöltött mezőkből.

 • A bejelentés nyomtatása

  A bejelentés az eljárás bármely pontján kinyomtatható.

 • Megerősítés

  Nézze át a saját és a formatervezési mintája adatait
  Az eljárás e szakaszában megjelennek a benyújtandó bejelentés adatai, amelyeket a benyújtás előtt még módosíthat a „Formatervezési minta adatai" opciónál.

 • Aláírás

  A „Vezeték- és keresztnév" és „Az aláíró státusza" mezők kitöltésével megerősíti, hogy ellenőrizte az adatokat, és szeretné benyújtani a bejelentési űrlapot.

  Aláírás
   

  Egy személyt adhat hozzá további aláíróként.

  Megjegyzés: Ne feledje, hogy csak természetes személyek írhatják alá a bejelentési űrlapot.

  Miután átnézte a bejelentést, kattintson a „Megerősítés és fizetés" gombra.

  Megerősítés és fizetés gomb
   

  Válassza ki a fizetési módot a fizetési ablakban. Ha banki átutalással fizet, javasoljuk, hogy jegyezze fel az átutalás kódját. Ez segít beazonosítani a tranzakciót.

  A következő ablakban „A fizetés jóváhagyása" és a „Folytatás" gombra kattintva befejezheti a bejelentés benyújtását.

  Megerősítés és fizetés gomb Megerősítés és fizetés gomb
 • Mi történik a bejelentési űrlap benyújtása után?

  A benyújtási folyamat befejezése után visszaigazolást kap a folyamat sikeres befejezéséről és a hivatalos bejelentési ügyszámról. Töltse le a hivatalos elismervényt és visszaigazolást egyetlen PDF fájlban. Vegye figyelembe, hogy a Hivatal nem állít ki másolatokat az elismervényről.

  visszaigazolás a folyamat sikeres befejezéséről
This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.