Ga naar de startpagina
EUIPO
Bescherm uw merken, tekeningen en modellen in de Europese Unie.

Bescherm uw intellectuele eigendom in de Europese Unie

Waren en diensten

Uw aanvraag voor een Uniemerk dient een afbeelding te bevatten van het merk dat u wilt inschrijven en een lijst van de waren en/of diensten die onder het merk vallen.

De presentatie van de lijst van waren en diensten dient aan bepaalde regels te voldoen:

  • De waren en diensten moeten zo nauwkeurig mogelijk gespecificeerd worden.
  • Ze moeten ingedeeld worden in één van de klassen van de Nice-classificatie.

Het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) heeft de Nice-classificatie voor het indelen van waren en diensten opgesteld. De Nice-classificatie verdeelt waren en diensten onder in 45 categorieën (of klassen).

Met uw indieningstaks van 850 EUR kunt u één klasse kiezen. U kunt een tweede klasse toevoegen voor een aanvullende taks van 50 EUR; voor drie of meer klassen moet u 150 EUR per klasse betalen.

 

Vind en classificeer uw waren en diensten

Wanneer u een aanvraag voor een merk doet met behulp van één van onze online aanvraagformulieren, het vijfstappenformulier en het uitgebreide formulier, kunt u in een lijst van waren en diensten zoeken, die bekend staat als de geharmoniseerde database.

Deze database bevat termen die al zijn aanvaard door EUIPO en door vrijwel alle nationale bureaus voor intellectuele eigendom in de Europese Unie en daarbuiten.

De snelste manier om uw merk gepubliceerd te krijgen

Door uw waren en diensten uit de geharmoniseerde database te kiezen, maakt u het ons mogelijk uw aanvraag soepeler te verwerken. Uw aanvraag zou ook in aanmerking kunnen komen voor Fast Track, de versnelde procedure van EUIPO voor publicatie van uw aanvraag.

U kunt ook gebruikmaken van onze ‘Opbouwfunctie voor waren en diensten' om uw lijst voor uw aanvraag voor te bereiden. Dit wordt voor merkendeskundigen aanbevolen, omdat zij soms verscheidene aanvragen tegelijk moeten indienen.

Een specificatie opstellen van waren en diensten is een afweging van allerlei factoren.

Denk groot

U, als bedrijf, levert wellicht meer waren en diensten dan u denkt. Hoewel u waarschijnlijk zeker bent over de markt waarin u zich nu bevindt, is het goed na te denken over hoe u uw merk in de toekomst wilt ontwikkelen. Als u nu snoep produceert, wilt u misschien over twee of vijf jaar andere producten erbij aanbieden (bijvoorbeeld ijsjes).

Wees realistisch

Het lijkt een goed idee om een groot aantal waren en diensten te claimen, maar denk eraan dat als u uw merk niet gebruikt voor alle waren en diensten waarvoor u het merk aanvraagt, uw Uniemerk kwetsbaar wordt voor aanvallen.

Als u uw specificatie beperkt, vermindert u het risico van conflicten met andere merken.

De plank op de steen symboliseert het evenwicht dat nodig is bij het kiezen van de waren en diensten voor uw merk

Wij willen u er aan herinneren dat lange lijsten van waren en/of diensten verschillende nadelen kunnen hebben, namelijk:

  • een hoger risico op problemen met betrekking tot de classificatie;
  • vertraging in de publicatie en inschrijving van het Uniemerk;
  • een hoger risico op conflicten met andere merken (opposities);
  • een hoger risico dat een merk uiteindelijk wordt doorgehaald wegens een gelijkenis met een ouder merk of wegens niet-gebruik van alle ingeschreven waren en/of diensten.

Denk eraan: na indiening van uw aanvraag kunt u niets meer toevoegen aan uw specificatie, dus denk goed na welke waren en/of diensten u kiest.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.