Nietigheid en vervallenverklaring (doorhaling)
Enerzijds kunnen de rechten van de houder van een Uniemerk vervallen worden verklaard en anderzijds kan een Uniemerk nietig worden verklaard. Het verschil is dat vervallenverklaring van toepassing is vanaf de datum van het verzoek daartoe, terwijl door een nietigverklaring de inschrijving met terugwerkende kracht uit het register van Uniemerken wordt verwijderd.
- bij afwezigheid van normaal gebruik. Bij wet is bepaald dat een Uniemerk binnen vijf jaar na inschrijving ervan in normaal gebruik moet worden genomen in de Europese Unie. Bovendien mag het gebruik niet langer dan vijf jaar worden onderbroken;
- wanneer het merk door toedoen of nalaten van de houder de gebruikelijke benaming is geworden van een product of dienst waarvoor het is ingeschreven en de houder niet voldoende maatregelen heeft getroffen om dit te voorkomen;
- indien, als gevolg van het gebruik dat de houder ervan heeft gemaakt, een merk misleidend is geworden wat betreft de aard, kwaliteit of plaats van herkomst van de waren en diensten waarvoor het is ingeschreven.
Een Uniemerk kan in de volgende gevallen nietig worden verklaard door absolute gronden in te roepen:
- het Uniemerk is ingeschreven ondanks het feit dat er een absolute weigeringsgrond is (in het bijzonder als het niet-onderscheidend of beschrijvend was);
- de aanvrager handelde bij indiening van de aanvraag te kwader trouw. Dit betreft hoofdzakelijk gevallen waarin de aanvrager illegale bedoelingen had bij de indiening van de aanvraag voor het merk.
- om dezelfde redenen als die waarom oppositie kan worden ingesteld;
- er bestaat een ander, ouder recht in een lidstaat op grond waarvan het gebruik van het betreffende merk kan worden verboden. Dit betreft met name een recht op een naam, een recht op een afbeelding, een auteursrecht en een recht van industriële eigendom zoals een recht van industrieel ontwerp.
Meer informatie is te vinden in de Richtsnoeren, Deel D, Doorhaling, Afdeling 1, Procedure tot doorhaling.
Voor het indienen van een aanvraag om doorhaling geldt geen uiterste termijn. Als de houder van een ouder recht echter het gebruik van een jonger Uniemerk gedurende vijf opeenvolgende jaren heeft gedoogd, heeft hij/zij niet langer het recht een vordering tot nietigverklaring op relatieve gronden (beperking vanwege gedogen) in te dienen.
Meer informatie over verzoeken om doorhaling is te vinden in de Richtsnoeren, Deel D, Doorhaling, Afdeling 1, Procedure tot doorhaling.
Raadpleeg het gedeelte over taksen voor meer informatie over de taksen die zijn verschuldigd bij een vordering tot vervallenverklaring of nietigverklaring.
Meer informatie over verzoeken om doorhaling is te vinden in de Richtsnoeren, Deel D, Doorhaling, Afdeling 1, Procedure tot doorhaling.
Zie voor meer informatie Toelichting bij het formulier voor het indienen van een vordering tot nietigverklaring van een merk van de Europese Unie.
Zie voor meer informatie de Richtsnoeren, Deel D, Doorhaling , Afdeling 1, Procedure tot doorhaling.
Zie voor meer informatie de Richtsnoeren, Deel C, Oppositie, Afdeling 1, Procedurele kwesties.
Zie voor meer informatie de Guidelines, Part D, Cancellation, Section 1, Proceedings.
De vragen en antwoorden op deze pagina dienen uitsluitend ter informatie en zijn geen juridisch referentiepunt. Raadpleeg de Uniemerkenverordening en de Gemeenschapsmodellenverordening of de Richtsnoeren voor Uniemerken / Gemeenschapsmodellen voor meer informatie.
Voor meer informatie over de wijze waarop het Bureau omgaat met uw persoonsgegevens verwijzen we naar de Verklaring inzake gegevensbescherming.