Înregistrarea internațională
Protocolul de la Madrid oferă titularilor mărcilor posibilitatea de a-și proteja mărcile în mai multe țări depunând doar o cerere direct la propriul oficiu pentru mărci național sau regional.
Pentru informații suplimentare despre Protocolul de la Madrid, vă rugăm să vizitați secțiunea noastră privind Strategia și faceți clic pe fila „Dezvoltare”.
Informații suplimentare referitoare la mărcile din Uniunea Europeană.
Biroul Internațional nu analizează dacă marca propriu-zisă se califică pentru protecție sau dacă o marcă identică sau similară a fost deja înregistrată. Aceste aspecte țin de competența oficiilor din țările desemnate.
Dacă titularul înregistrării internaționale nu are domiciliul în SEE (Spațiul Economic European), i se va solicita să numească un reprezentant din SEE. Dacă nu este numit niciun reprezentant, refuzul va fi confirmat în măsura indicată în refuzul provizoriu.
Pentru informații suplimentare, consultați Ghidul, Partea M, Mărci internaționale.
Dacă există vreun motiv de refuz, EUIPO trebuie să trimită o notificare de refuz provizoriu către OMPI în termen de 6 luni de la republicare. Dacă refuzul provizoriu se referă doar la o parte dintre produse și servicii, iar titularul nu l-a contestat, atunci vor fi refuzate numai produsele și serviciile respective, iar celelalte vor fi acceptate.
EUIPO are la dispoziție 18 luni pentru a informa OMPI asupra tuturor motivelor posibile de refuz al desemnării UE. Perioada de 18 luni curge din ziua în care EUIPO este notificat cu privire la desemnare. Dacă obiecția nu este soluționată, titularului i se trimite o decizie finală. Decizia finală poate fi atacată la Camerele de recurs. După epuizarea procedurii de recurs și adoptarea unei decizii finale, se trimite o notificare de refuz către OMPI.
Dacă nu există motive de refuz, Oficiul va emite un statut provizoriu către OMPI. Această declarație îi va fi transmisă titularului, va fi publicată în Buletinul internațional și introdusă în Registrul internațional.
Examinarea seniorității se bazează doar pe documentele furnizate de solicitant. Senioritatea unei înregistrări anterioare poate fi revendicată printr-un formular oficial separat (MM17), care trebuie anexat la înregistrarea internațională.
Opozițiile formulate înainte de această perioadă se consideră depuse în prima zi a perioadei de opoziție.
Dacă este formulată o opoziție, EUIPO va verifica admisibilitatea acesteia, după care va trimite la OMPI o notificare de refuz provizoriu în temeiul procedurii de opoziție. Dacă opoziția are succes, Oficiul va informa OMPI cu privire la refuzul înregistrării internaționale.
- într-o cerere de înregistrare a unei mărci naționale pentru statele membre ale UE;
- într-o desemnare a unui stat membru al UE care este parte la Protocolul de la Madrid (așa-numita „opțiune de reintegrare”).
Ca alternativă, puteți utiliza unul dintre următoarele două formulare.
- Formularul MM2 al OMPI în limba engleză, franceză sau spaniolă (disponibil pe site-ul OMPI) sau
- Formularul EM2 al EUIPO, într-una din cele 23 de limbi oficiale folosite la EUIPO, disponibil în două versiuni diferite. Prima versiune a formularului EUIPO se folosește pentru cererile depuse într-una din cele trei limbi ale Protocolului de la Madrid (engleză, franceză sau spaniolă). Cea de-a doua se folosește pentru cererile depuse în celelalte 20 de limbi (ambele versiuni ale formularului sunt disponibile pe site-ul EUIPO).
Informații suplimentare despre taxe și plăți.
Further information concerning representatives can be found in the Guidelines, Part A, General Rules, Section 5, Professional Representation.
Dacă cererea internațională este redactată într-o limbă oficială a Uniunii Europene diferită de limbile Protocolului, trebuie să se indice și una dintre limbile Protocolului de la Madrid (engleză, franceză sau spaniolă), care va fi limba cererii internaționale. Dacă solicitantul nu pune la dispoziție traducerea produselor și serviciilor, acesta trebuie să autorizeze EUIPO să o furnizeze.
EUIPO verifică conținutul și integralitatea cererii internaționale (cu precădere mărcile, titularul și sfera de cuprindere a listei de produse și servicii).
Cererea internațională este apoi transmisă pe cale electronică la Biroul Internațional al OMPI.
Informații suplimentare privind reprezentanții pot fi găsite în Ghid, Partea M, Mărcile internaționale.
Formularul de cerere trebuie depus împreună cu o pagină suplimentară care să conțină lista produselor/serviciilor care vor rămâne în înregistrarea internațională inițială.
Formularul de cerere trebuie trimis prin mijloacele de comunicare oficiale: fie online (prin eComm), fie prin fax sau prin poștă/curier special. Pentru a depune cererea de divizare online, conectați-vă la User Area, accesați eSearch plus, introduceți numărul înregistrării internaționale și selectați opțiunea „trimitere comunicare” de sub „Acțiuni și comunicări”.
Vă rugăm să citiți ghidul nostru privind mijloacele de comunicare și Decizia nr. EX‑17‑4 a directorului executiv al Oficiului din 16.8.2017 privind comunicarea prin mijloace electronice.
Procedura de divizare a cererii presupune următoarele etape:
- utilizatorul transmite solicitarea la Oficiu prin depunerea formularului MM22 în limba înregistrării internaționale;
- EUIPO examinează solicitarea și o trimite la OMPI (dacă este admisibilă conform regulamentului nostru);
- dacă solicitarea respectă condițiile normei 27bis din regulamentul comun adoptat în temeiul Aranjamentului și al Protocolului de la Madrid, inclusiv pe cele privind achitarea taxei internaționale, OMPI înregistrează divizarea și creează o înregistrare internațională divizionară în Registrul internațional;
- OMPI înștiințează apoi EUIPO, care creează o cerere divizionară în baza sa de date.
Întrebările și răspunsurile oferite pe această pagină servesc unui scop pur informativ și nu reprezintă o referință juridică. Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să consultați regulamentele privind marca Uniunii Europene și desenele sau modelele comunitare sau ghidul privind mărcile UE/desenele sau modelele.
Pentru mai multe informații despre prelucrarea datelor dvs. personale de către Oficiu, consultați Declarația de protecție a datelor.