Accesaţi pagina de întâmpinare
EUIPO
Protejați-vă mărcile, desenele și modelele industriale în Uniunea Europeană

Protejaţi-vă proprietatea intelectuală în Uniunea Europeană

Clasificarea de la Nisa (mărci)

Clasificarea de la Nisa este un sistem de clasificare a produselor și serviciilor pentru cererile de înregistrare a unei mărci a Uniunii Europene (UE). Este formată din 45 de clase.

În Clasificarea de la Nisa, produsele sunt cuprinse în clasele 1-34, iar serviciile în clasele 35-45. Fiecare clasă este reprezentată de un titlu de clasă, care oferă informații generale despre tipul de produse sau servicii pe care le cuprinde. De exemplu, titlul clasei 25 este „Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, articole pentru acoperirea capului", iar al clasei 15 „Instrumente muzicale".

Fiecare clasă conține o serie de termeni din acea clasă pentru a permite o mai bună definire a produselor sau serviciilor care urmează a fi protejate prin cererea de înregistrarea a unei mărci UE. La indicarea produselor și serviciilor într-o cerere de înregistrare a unei mărci UE, solicitanților li se recomandă insistent să folosească termenii din Clasificarea de la Nisa pentru a evita întârzieri în procedura de înregistrare cauzate de necesitatea traducerii termenilor transmiși. Folosirea acestor termeni generici va îmbunătăți și capacitățile de căutare în bazele de date cu mărci UE, ducând în final la o mai mare transparență.

Se pot efectua căutări în Clasificarea de la Nisa prin TMclass, un instrument interactiv de căutare disponibil în toate limbile oficiale ale UE, precum și în chineză, japoneză, coreeană, rusă și turcă.

Trebuie menționat faptul că lista inițială de produse și servicii dintr-o cerere de înregistrare a unei mărci UE poate fi doar restrânsă, nu și extinsă. Cu alte cuvinte, la cererea depusă inițial nu se pot adăuga produse, servicii sau clase.

La depunerea cererii puteți indica oricâte clase doriți, dar taxa de depunere (850 EUR) acoperă o singură clasă. Dacă alegeți mai multe clase, trebuie să plătiți o taxă pentru fiecare clasă suplimentară.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.