Accesaţi pagina de întâmpinare
EUIPO
Protejați-vă mărcile, desenele și modelele industriale în Uniunea Europeană

Protejaţi-vă proprietatea intelectuală în Uniunea Europeană

Menu

Gestionare

Desenele și modele comunitare înregistrate (DMC) pot fi vândute, transmise prin licență și reînnoite. Modificările care li se aduc se publică în Buletinul desenelor și modelelor comunitare.

 

Cum să vă păstrați protecția

Înregistrarea unui desen sau model comunitar este valabilă pe o perioadă de cinci ani, dar poate fi reînnoită de patru ori (rezultând o perioadă totală de protecție de maximum 25 de ani). O dată la cinci ani vă veți confrunta cu aceeași întrebare: doresc să îmi reînnoiesc desenul/modelul? Răspunsul depinde de strategia dumneavoastră de PI.

Vreți să vă păstrați protecția?

Reînnoire 

Aveți două opțiuni:

 

În cazul depozitelor multiple, puteți decide să reînnoiți doar unele desene sau modele.

 1. Să reînnoiți înregistrarea. Dacă vreți să vă păstrați protecția, puteți face o reînnoire online.

  Taxa de reînnoire a unui desen sau model, indiferent dacă face parte dintr-o înregistrare multiplă sau nu, este următoarea:

  • după 5 ani - 90 EUR
  • după 10 ani - 120 EUR
  • după 15 ani - 150 EUR
  • după 20 de ani - 180 EUR

 2. Să nu reînnoiți înregistrarea. Dacă decideți să nu vă reînnoiți desenul sau modelul în UE, drepturile asociate acestuia vor expira.

Când să vă reînnoiți desenul/modelul

Răspunderea de a vă asigura că respectați termenul de reînnoire a desenului/modelului vă revine dumneavoastră. De regulă, cu șase luni înainte de expirarea termenului, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) vă va informa, pe dumneavoastră sau pe reprezentantul dumneavoastră, cu privire la necesitatea de a reînnoi desenul/modelul. Orice altă persoană care deține un drept asupra desenului sau modelului dumneavoastră comunitar, de exemplu deținătorul unei licențe, va fi de asemenea informată de către Oficiu.

Termenul de depunere a formularului de reînnoire și de plată a taxei de reînnoire este de șase luni înainte de expirarea DMC-ului. Formularul poate fi depus până în ultima zi a lunii în care se termină protecția.

Dacă nu reușiți să respectați termenul, însă doriți în continuare să vă reînnoiți desenul/modelul, o puteți face în termen de șase luni de la data expirării, cu condiția să achitați o suprataxă de 25 %.

Fiecare perioadă din prima listă începe și se încheie cu unul dintre pașii prezentați în lista următoare.

 • Perioada de înregistrare
 • Reînnoire online
  Taxă normală
 • Reînnoire online cu întârziere
  Taxa suplimentară
  (suprataxă 25 %)
 • 1.1.2009

  Data depunerii
 • 1.8.2013

  Începerea perioadei de reînnoire
 • 31.1.2014

  Ultima zi de reînnoire cu taxă normală
 • 31.7.2014

  Ultima posibilitate de reînnoire
 

Cum să vă reînnoiți desenul/modelul

Desenul/modelul dumneavoastră trebuie reînnoit online. Rețineți că nu îi puteți aduce modificări atunci când îl reînnoiți.

Informați-ne dacă datele dumneavoastră se modifică

de exemplu, numele dumneavoastră sau al societății dumneavoastră, adresa sau datele de contact.

Modificați-vă datele personale

User Area 

De ce?

În cazul în care nu ați numit un reprezentant, va trebui să vă contactăm direct. Prin urmare, este esențial să ne informați cu privire la orice modificare a datelor dumneavoastră personale. Chiar dacă ați numit un reprezentant, aveți tot interesul să mențineți la zi datele referitoare la întreprinderea dumneavoastră. Este posibil ca noi sau o terță parte să trebuiască să vă contactăm.

 

Când?

Nu există un termen limită oficial. Cu cât ne informați mai repede despre eventualele modificări apărute, cu atât mai bine.

 

Cum?

Dacă aveți un reprezentant, informați-l, iar acesta se va ocupa de toate demersurile. Dar și dumneavoastră puteți efectua modificările cu ușurință online, din secțiunea User Area. Accesați „User Area" și utilizați meniul Opțiuni pentru a vă modifica datele în mod corespunzător.

Modificările aduse datelor personale nu trebuie să afecteze identitatea solicitantului/titularului. Schimbarea identității solicitantului se numește transfer.

Persoanele juridice pot avea o singură adresă oficială. În cazul în care există nelămuriri, EUIPO vă poate solicita dovezi privind forma juridică sau adresa.

Dacă indicați numărul dumneavoastră EUIPO, nu este necesar să precizați și toate drepturile pe care le aveți. Modificarea se va aplica automat tuturor acestor drepturi.

Pot să vând sau să transmit desenul sau modelul meu comunitar înregistrat?

Desenul sau modelul comunitar înregistrat de dumneavoastră este un activ. Dreptul de proprietate asupra sa poate fi transmis prin licență sau vândut. Principala diferență între aceste opțiuni este aceea că, odată cu vânzarea DMC, vă transferați și dreptul de proprietate asupra acestuia către cealaltă parte, în mod permanent; în schimb, dacă îl transmiteți prin licență, vă păstrați în continuare acest drept. Este la fel ca atunci când vă vindeți sau vă închiriați casa. De îndată ce ați ajuns la un acord în acest sens, trebuie să ne comunicați toate datele.

Depuneți cererea de înscriere a transferului ușor și rapid online

Solicitare online 

Transmiterea prin licență și transferul dreptului de proprietate — detalii

Dumneavoastră decideți dacă să vă transmiteți dreptul asupra DMC-ului prin licență sau să îl transferați. Noi nu trebuie decât să ne asigurăm că am înregistrat corect rezultatul. Iată câteva aspecte care trebuie avute în vedere:

Licență sau transfer?

Desenele sau modelele individuale incluse într-un depozit multiplu vor fi tratate ca și cum ar fi independente unele de altele. Cu alte cuvinte, fiecare desen/model inclus într-un depozit multiplu poate fi transferat sau transmis prin licență separat de celelalte.

Să vă cedați dreptul prin licență sau să îl transferați?

 
  Transfer Licență
Taxă Taxă administrativă – 200 EUR pe desen/model
Taxa maximă este de 1 000 EUR (cu condiția ca părțile implicate să fie aceleași).
Taxă administrativă – 200 EUR pe desen/model
Taxa maximă este de 1 000 EUR (cu condiția ca părțile implicate să fie aceleași).
Arie geografică Dreptul dumneavoastră va fi transferat pe tot teritoriul UE. Drepturile dumneavoastră pot fi transmise prin licență pentru anumite țări din UE.
Termen Dreptul dumneavoastră va fi transferat pe perioadă nedeterminată. Vă puteți transmite dreptul prin licență pentru o perioadă de timp determinată.
 

Când?

Informați-ne de îndată ce ați ajuns la un acord cu cealaltă parte.

 

Cum?

Tot ce trebuie să faceți este să solicitați ca transferul sau licența să fie consemnată în registru: această cerere poartă denumirea de „înscriere". Depuneți cererea de înscriere ușor și rapid online.

Dacă ați numit un singur reprezentant autorizat pentru ambele părți (iar acesta este reprezentantul titularului actual), acesta poate semna cererea în numele dumneavoastră. În astfel de cazuri, nu este necesar să depuneți o copie a actului de transfer sau de cedare prin licență.

Ce altceva mai puteți face cu dreptul dumneavoastră?

Există și alte operațiuni, mai puțin frecvente, pe care le puteți face cu dreptul dumneavoastră. Veți găsi toate opțiunile în formularul online. În continuare sunt prezentate succint informațiile de bază.

 • Drepturi reale: vă puteți folosi desenul/modelul ca garanție.

 • Renunțare: puteți renunța la dreptul dobândit prin înregistrare.

 • Corectarea DMC: puteți corecta erorile din descrierea desenului/modelului cauzate de copiere sau alte greșeli evidente. Dacă depistați o astfel de eroare, vă rugăm să ne informați. Dacă eroarea este imputabilă EUIPO, se va emite un nou certificat. În principiu, corecturile aduse reprezentării desenului/modelului sunt respinse, cu excepția cazului în care eroarea este imputabilă EUIPO.

Pagină actualizată ultima dată 27-06-2016
Site-ul nostru folosește module cookie pentru a consolida funcționalitățile tehnice care facilitează utilizarea sa. De asemenea, folosește și analize. Faceți clic pentru mai multe informații