Accesaţi pagina de întâmpinare
EUIPO
Protejați-vă mărcile, desenele și modelele industriale în Uniunea Europeană

Protejaţi-vă proprietatea intelectuală în Uniunea Europeană

Menu

 

Verificați disponibilitatea desenului sau modelului industrial

Desenele și modelele industriale funcționează conform principiului „primul venit, primul servit". Dacă altcineva a înregistrat sau a divulgat deja desenul sau modelul dumneavoastră industrial ori unul similar, acesta nu este disponibil. Puteți economisi timp și bani verificând, înainte de a depune cererea, dacă nu cumva există desene sau modele industriale care ar putea intra în conflict cu al dumneavoastră.

Verificarea nu vă costă nimic și vă poate ajuta să găsiți informații esențiale pentru cererea dumneavoastră. Dacă cineva deține deja un desen sau model industrial, este posibil să dorească să se opună cererii dumneavoastră.

Este important să nu vă limitați căutarea numai la desenele și modelele industriale înregistrate. Toate desenele și modelele industriale divulgate anterior, indiferent dacă sunt neînregistrate sau au fost înregistrate și au expirat, ar putea constitui o amenințare.


Desene sau modele industriale înregistrate

Puteți să căutați desene sau modele industriale înregistrate în două baze de date diferite:

Accesați eSearch plus, o bază de date a EUIPO

eSearch plus permite accesul la baza de date a EUIPO cu desene și modele industriale înregistrate. Vă poate ajuta să aflați dacă cineva a mai înregistrat la noi un desen sau model industrial similar.

Accesați Designview, o bază de date a Rețelei europene pentru mărci, desene și modele industriale (tmdn)

În Designview se găsesc baza de date a EUIPO cu desene și modele industriale și bazele de date ale altor registre naționale. Un desen sau model industrial pentru care s-a depus o cerere sau care a fost înregistrat la nivel național înainte de al dumneavoastră poate constitui o amenințare pentru cererea dumneavoastră.


Desene sau modele industriale neînregistrate

Efectuați o căutare în cercurile specializate din sectorul dumneavoastră de activitate. Consultați sursele bibliografice existente, vizitați târgurile comerciale și efectuați cercetări pe internet etc.

În calitate de expert în domeniul dumneavoastră, știți care sunt tendințele actuale în materie de desene și modele industriale și cum să folosiți cât mai bine aceste cunoștințe. Nu ar trebui să vă restrângeți căutarea la teritoriul UE: orice desen sau model industrial care a fost făcut public oriunde în lume și în orice moment trebuie să fie luat în calcul, dacă se poate considera în mod rezonabil că a devenit cunoscut, pe parcursul desfășurării activității obișnuite, în cadrul cercurilor specializate din sectorul respectiv, care activează pe teritoriul Uniunii Europene.

Metode de căutare

Există doi factori principali de care trebuie să se țină seama când se analizează rezultatele căutării: perioada de timp și desenul sau modelul industrial. Verificarea acestor factori nu elimină în totalitate riscurile, dar le reduce la minimum.

Prioritatea

Drepturile aferente unui desen sau model industrial neînregistrat intră în vigoare atunci când acesta este făcut public: acest lucru se numește „divulgare".

Protecția unui desen sau model industrial înregistrat începe din momentul acordării unei date a depunerii.

Cu toate acestea, atunci când se stabilește cine a depus mai întâi o cerere de înregistrare a unui desen sau model industrial, nu se ia în calcul numai data la care potențialul concurent a depus cererea. Dacă există o dată de prioritate, ar trebui ca și aceasta să fie luată în considerare.

Ce este un drept de prioritate?

Orice persoană care a depus o cerere de înregistrare a unui desen sau model industrial în orice țară care este parte la Convenția de la Paris pentru protecția proprietății industriale sau la Acordul privind constituirea Organizației Mondiale a Comerțului poate să revendice prioritatea acestuia, folosind cererea respectivă ca bază pentru o cerere de înregistrare a unui DMIC.

Pentru a beneficia de acest drept de prioritate, trebuie să depuneți cererea de înregistrare a unui DMIC în termen de șase luni de la prima cerere referitoare la desenul sau modelul industrial respectiv. Dacă cererea depusă de dumneavoastră pentru revendicarea priorității este acceptată, înregistrarea desenului sau modelului dumneavoastră va avea prioritate în fața altor cereri depuse pe parcursul perioadei respective de șase luni.

Vi se oferă opțiunea de a revendica prioritatea la momentul completării cererii de înregistrare a DMIC. Data depunerii primei cereri va deveni criteriul de stabilire a părții care a depus prima cererea.

 


Perioada de prioritate a desenului sau modelului industrial

Cele două liste prezentate mai jos sunt interdependente. Primul element din prima listă este corelat cu primul element din cea de-a doua listă ș.a.m.d.

 • 1.7.2015
  Data depunerii în SUA

 • 1.10.2015
  Data depunerii la EUIPO

 • 1.11.2015
  Data depunerii la EUIPO


În acest exemplu, titularul desenului sau modelului B poate solicita declararea nulității desenului sau modelului A, chiar dacă din punct de vedere temporal înregistrarea desenului sau modelului A a fost solicitată prima în UE.

Comparați desenul sau modelul dumneavoastră industrial cu celelalte

Atunci când comparați aspectul unui desen sau al unui model industrial anterior cu aspectul desenului sau modelului dumneavoastră industrial, faceți o comparație de ansamblu. Dacă fiecare element care intră în alcătuirea desenului sau modelului dumneavoastră industrial se regăsește și în cel anterior, cele două desene sau modele industriale vor fi considerate identice și, în consecință, al dumneavoastră va fi lipsit de noutate.

Compararea se complică atunci când între cele două desene sau modele industriale există unele diferențe, dar în ansamblu ele par foarte similare. Întrebarea pe care trebuie să v-o puneți este:

„Unui utilizator avizat, desenul sau modelul meu îi va face o impresie de ansamblu diferită de cea pe care i-o transmite desenul sau modelul existent?"

Aceste două concepte necesită câteva precizări.

 • Utilizator avizat: gândiți-vă la „utilizatorul avizat" ca la o persoană care deține anumite cunoștințe despre desenele sau modelele industriale din sectorul respectiv, dar nu este neapărat autor, expert tehnic, producător sau vânzător.
 • Impresie de ansamblu: atunci când comparați desenele sau modelele industriale, încercați să nu acordați prea multă atenție caracteristicilor care sunt mai puțin evidente sau mai puțin vizibile în timpul utilizării produsului și nici caracteristicilor standard ale tipului respectiv de produs. Concentrați-vă în schimb pe caracteristicile arbitrare sau care se abat de la normă.

Ce ar trebui să faceți cu rezultatele verificării?

În cazul în care descoperiți un desen sau model industrial – înregistrat sau neînregistrat – care transmite aceeași impresie de ansamblu ca al dumneavoastră, aveți mai multe opțiuni.

 • Negociați: luați legătura cu titularul desenului sau modelului industrial anterior pentru a ajunge la o înțelegere (în fond, pe piață coexistă numeroase desene și modele industriale identice sau similare).
 • Asumați-vă riscul înregistrării: depuneți cererea oricum și asumați-vă riscul apariției unei acțiuni pentru declararea nulității. Decizia de a formula sau nu obiecții împotriva înregistrării unui DMIC depinde de mai mulți factori. Existența unui desen sau model industrial (ne)înregistrat anterior nu vă împiedică să depuneți cererea, dar în acest caz vă asumați riscul de a încălca drepturile altcuiva și de a fi atacat în justiție.
 • Contestați: contestați primul desen sau model industrial.
 • Renunțați: abandonați procedura, deoarece riscul de litigiu este prea mare.

Înainte de a vă decide asupra uneia dintre opțiunile de mai sus, vă recomandăm să solicitați consiliere profesională.

Pagină actualizată ultima dată 13-02-2019
Site-ul nostru folosește module cookie pentru a consolida funcționalitățile tehnice care facilitează utilizarea sa. De asemenea, folosește și analize. Faceți clic pentru mai multe informații