Accesaţi pagina de întâmpinare
EUIPO
Protejați-vă mărcile, desenele și modelele industriale în Uniunea Europeană

Protejaţi-vă proprietatea intelectuală în Uniunea Europeană

Gestionare

Mărcile Uniunii Europene (mărcile UE) pot fi vândute, transmise prin licență, modificate și reînnoite. Modificările care li se aduc se publică în Buletinul mărcilor Uniunii Europene.

 

Cum să vă păstrați protecția

O înregistrare a unei mărci UE este valabilă 10 ani, dar poate fi reînnoită pe perioadă nedeterminată. O dată la 10 ani vă veți confrunta cu întrebarea: să reînnoiesc marca? Răspunsul depinde de strategia dumneavoastră de marcă.

Vreți să vă păstrați protecția?

Reînnoire 

Aveți următoarele trei opțiuni:

 1. Reînnoire. Taxa de reînnoire online este de 850 EUR pentru o clasă, 50 EUR pentru a doua clasă și 150 EUR pentru a treia și toate clasele următoare. Dacă vreți să vă păstrați protecția pe teritoriul UE, reînnoiți-vă marca online.


 2. Transformare. Dacă doriți să vă păstrați marca numai în unele state membre, vă puteți transforma marca UE în înregistrări naționale. Punte PI


 3. Renunțare. Dacă decideți să nu vă reînnoiți marca în UE, drepturile asociate acesteia vor expira.

 

Când să vă reînnoiți marca

Răspunderea de a vă asigura că respectați termenul limită de reînnoire a mărcii vă revine dumneavoastră. De regulă, cu șase luni înainte de expirarea termenului, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) vă va informa, pe dumneavoastră sau pe reprezentantul dumneavoastră, cu privire la necesitatea de a reînnoi marca. Orice altă persoană care deține un drept asupra mărcii dumneavoastră UE, de exemplu deținătorul unei licențe, va fi de asemenea informată de către Oficiu.

Termenul de depunere a formularului de reînnoire și de plată a taxei de reînnoire este de șase luni înainte de expirarea mărcii. Formularul poate fi depus până în ziua în care se termină protecția.

Dacă nu reușiți să respectați termenul, însă doriți totuși să vă reînnoiți marca, o puteți face în termen de șase luni de la data expirării, cu condiția să achitați o suprataxă de 25 %.

Fiecare perioadă din prima listă începe și se încheie cu una dintre etapele prezentate în următoarea listă.

 • Perioada de înregistrare
 • Reînnoire online
  Taxă normală
 • Reînnoire online cu întârziere
  Taxă suplimentară
  (suprataxă 25 %)
 • 10.6.2007

  Data depunerii
 • 11.12.2016

  Începutul perioadei de reînnoire
 • 10.6.2017

  Ultima zi de reînnoire cu taxă normală
 • 10.12.2017

  Ultima posibilitate de reînnoire

Cum să vă reînnoiți marca?

EUIPO recomandă reînnoirea online, aceasta fiind metoda cea mai rapidă, cea mai ieftină și cea mai ușoară. Există și un formular tipărit care poate fi trimis prin poștă sau printr-un serviciu de curierat. Taxa de reînnoire cu formularul tipărit este de 1 000 EUR, față de 850 EUR pentru reînnoirea online. Rețineți că nu puteți modifica marca atunci când o reînnoiți. Puteți restrânge lista produselor și a serviciilor pe care le-ați solicitat în urmă cu 10 ani, însă nu puteți adăuga alte produse sau servicii.

Informați-ne dacă datele dumneavoastră se modifică

(de exemplu, numele dumneavoastră sau al întreprinderii dumneavoastră, adresa sau datele de contact).

Modificați-vă datele personale

User Area 

De ce?

Dacă nu ați numit un reprezentant, va trebui să vă contactăm direct. Prin urmare, este esențial să ne comunicați orice modificare a datelor dumneavoastră personale. Chiar dacă ați numit un reprezentant, aveți tot interesul să mențineți la zi datele despre întreprinderea dumneavoastră. S-ar putea ca Oficiul sau o terță parte să trebuiască să vă contacteze.

 

Când?

Nu există un termen limită oficial. Cu cât ne comunicați mai repede eventualele modificări, cu atât mai bine.

 

Cum?

Dacă aveți un reprezentant, informați-l, iar acesta se va ocupa de toate demersurile. Și dumneavoastră puteți efectua ușor modificările online, din secțiunea User Area. Accesați „User Area” și utilizați meniul Opțiuni pentru a vă modifica datele în mod corespunzător.

Modificările aduse datelor personale nu trebuie să afecteze identitatea solicitantului/titularului. Schimbarea identității solicitantului se numește transfer.

Persoanele juridice pot avea o singură adresă oficială. În cazul în care există nelămuriri, EUIPO vă poate solicita dovezi privind forma juridică sau adresa.

La indicarea numărului dumneavoastră de identificare, nu este necesar să precizați și toate drepturile pe care le aveți. Modificarea se va aplica automat tuturor acestor drepturi.

Pot să vând sau să transmit prin licență marca mea UE?

Marca dumneavoastră este un activ. Dreptul de proprietate asupra sa poate fi transmis prin licență sau vândut. Principala diferență între aceste opțiuni este că, odată cu transferul mărcii UE, vă transferați și dreptul de proprietate asupra acesteia către cealaltă parte, în mod permanent; în schimb, dacă o transmiteți prin licență, vă păstrați acest drept. Este la fel ca atunci când vă vindeți sau vă închiriați casa. Când ajungeți la un acord în acest sens, trebuie să ne comunicați toate datele.

Depuneți cererea de înscriere a transferului ușor și rapid online

Solicitare 

Transmiterea prin licență și transferul dreptului de proprietate — detalii
Dumneavoastră decideți dacă să vă transmiteți dreptul asupra mărcii UE prin licență sau să îl transferați. Noi trebuie să ne asigurăm doar că am înregistrat corect rezultatul. Iată câteva aspecte care trebuie avute în vedere:

Licență sau transfer?

 
  Transfer Licență
Taxă Nu există taxă administrativă. Taxă administrativă - 200 EUR pentru fiecare marcă
Taxa maximă este de 1 000 EUR (cu condiția ca părțile să fie aceleași pentru toate licențele).
Aria geografică Dreptul dumneavoastră va fi transferat pe tot teritoriul UE. Drepturile dumneavoastră pot fi transmise prin licență pentru anumite țări din UE.
Termen Dreptul dumneavoastră va fi transferat pe perioadă nedeterminată. Vă puteți transmite dreptul prin licență pentru o perioadă de timp determinată.
Produse și servicii Puteți transfera numai o parte din lista de produse și servicii. Puteți transmite prin licență numai o parte din lista de produse și servicii.
 

Când?

Informați-ne imediat ce ați ajuns la un acord cu cealaltă parte.

 

Cum?

Tot ce trebuie să faceți este să solicitați ca transferul sau licența să fie consemnată în registru: această cerere poartă denumirea de „înscriere”. Depuneți cererea de înscriere ușor și rapid online sau prin poștă ori printr-un serviciu de curierat.

Dacă ați numit un singur reprezentant profesional pentru ambele părți (iar acesta este reprezentantul titularului actual), reprezentantul poate depune cererea în numele dumneavoastră. În astfel de cazuri, nu este necesar să depuneți o copie a actului de transfer sau de cedare prin licență.

De ce să revizuiți întinderea protecției mărcii după înregistrare

Pot exista situații în care să doriți să revizuiți întinderea protecției mărcii UE, fie din motive de strategie, fie din cauza unor factori externi, cum ar fi un concurent care amenință că vă contestă dreptul dacă nu restrângeți întinderea protecției mărcii. Rețineți că lista produselor și serviciilor care fac obiectul protecției poate fi doar restrânsă, nu și extinsă. Restrângerea întinderii protecției unei mărci UE după înregistrare se numește renunțare parțială.

Solicitați o renunțare totală sau parțială

Solicitare 

 

Când să revizuiți întinderea protecției mărcii după înregistrare

Imediat. Trebuie doar să ne înștiințați. Rețineți însă că ulterior nu veți mai avea dreptul de a reconstitui lista inițială.

 

Cum să revizuiți întinderea protecției mărcii după înregistrare

Cea mai simplă metodă constă în utilizarea formularului online de renunțare parțială. Cererea poate fi semnată de dumneavoastră sau de reprezentant și trebuie redactată clar și fără echivoc. Rețineți că după restrângerea întinderii protecției nu se va emite un nou certificat de înregistrare. Se emite un certificat nou numai atunci când EUIPO face o corecție din proprie inițiativă. Dacă doriți să obțineți un document nou – certificat sau necertificat – îl puteți solicita prin formularul online de consultare a dosarului.

Ce altceva mai puteți face cu dreptul dumneavoastră?

Există și alte operațiuni, mai puțin frecvente, pe care le puteți face cu dreptul dumneavoastră. Pentru mai multe informații, consultați secțiunea User Area. În continuare sunt prezentate succint informațiile de bază.

Depuneți alte cereri online

Solicitare 

 • Transformare: Aceasta este puntea dintre mărcile UE și mărcile naționale. Dacă cererea de înregistrare vă este respinsă sau marca dumneavoastră UE încetează să mai existe, fie pentru că ați renunțat la ea, fie pentru că a fost respinsă sau anulată, o puteți transforma într-una sau mai multe cereri de înregistrare ca marcă națională. Data depunerii pentru mărcile UE transformate în mărci naționale rămâne aceeași cu cea a mărcilor UE.Punte PI

   


 • Divizare: Vă puteți diviza marca UE în două sau mai multe mărci.

   


 • Drepturi reale: Vă puteți folosi marca drept garanție.


 • Senioritate: Puteți revendica senioritatea unei mărci naționale anterioare (sau a unei înregistrări internaționale anterioare cu efect într-un stat membru). În acest caz, cererea de înregistrare a unei mărci UE reprezintă o consolidare a înregistrărilor naționale anterioare. Dacă revendicați senioritatea uneia sau mai multor mărci naționale înregistrate anterior, iar cererea vă este acceptată, puteți decide să nu reînnoiți înregistrările naționale anterioare. Dacă renunțați la marca dumneavoastră națională înregistrată anterior sau dacă aceasta expiră, sunteți în aceeași situație în care ați fi fost dacă marca anterioară ar fi continuat să fie înregistrată. Revendicarea seniorității se poate face în termen de două luni de la data depunerii cererii de înregistrare a mărcii UE sau după înregistrare.

   

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.