Verificați disponibilitatea
Dacă altcineva a înregistrat deja marca dumneavoastră, aceasta nu este disponibilă. Puteți economisi timp și bani verificând, înainte de a depune cererea de înregistrare, dacă nu cumva există mărci care ar putea intra în conflict cu marca dumneavoastră. În Uniunea Europeană (UE) există peste 11 milioane de mărci înregistrate.
Verificarea nu vă costă nimic, iar informațiile pe care le veți găsi sunt esențiale pentru cererea dumneavoastră. Dacă cineva deține deja o marcă, este posibil să dorească să se opună cererii dumneavoastră.
Mărci UE
Puteți să căutați mărci înregistrate în două baze de date diferite:

eSearch plus reprezintă accesul EUIPO la baza sa de date cu mărci ale Uniunii Europene și cu desene sau modele industriale comunitare înregistrate. Vă poate ajuta să aflați dacă altcineva a înregistrat o marcă similară la EUIPO. Tot prin eSearch plus puteți să căutați și să urmăriți imagini, să găsiți un reprezentant sau să consultați Buletinul mărcilor UE.

Baza de date TMview conține informații despre cererile de înregistrare a mărcilor și despre mărcile înregistrate, provenind de la toate oficiile naționale de PI de pe teritoriul UE, de la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), precum și de la o serie de oficii internaționale partenere din afara UE. O marcă pentru care s-a depus o cerere de înregistrare sau care a fost înregistrată la nivel național înaintea mărcii dumneavoastră vă poate pune în pericol cererea.
Metode de căutare
Când analizați rezultatele căutării, trebuie să țineți seama de trei factori principali: perioada, semnul și produsele și serviciile. Verificarea acestor factori nu elimină complet riscurile, dar le reduce la minimum.
Prioritatea
La protecția mărcilor se aplică principiul „primul venit, primul servit”.
Protecția mărcii începe din momentul acordării unei date de depunere legale.
Pe de altă parte, atunci când se stabilește cine a depus mai întâi o cerere de înregistrare a mărcii, nu se ia în calcul numai data la care potențialul concurent al mărcii a depus cererea, ci și eventuala dată de prioritate.
Ce este prioritatea?
Cererile anterioare de înregistrare a unei mărci pot beneficia de un drept de prioritate pe o perioadă de șase luni de la data la care se depune cererea pentru o marcă UE și invers. Această prioritate poate fi revendicată dacă s-a depus o cerere de înregistrare a mărcii la nivel național (sau în Benelux), într-o țară participantă la Convenția de la Paris sau membră a Acordului TRIPS sau într-un stat pentru care Comisia a confirmat reciprocitatea, precum și dacă s-a depus o cerere de înregistrare a unei mărci UE.
Pentru a beneficia de dreptul de prioritate, trebuie să depuneți cererea de înregistrare a mărcii UE în termen de șase luni de la data la care ați depus cererea de înregistrare a mărcii la o jurisdicție națională. Dacă vi se acceptă cererea de revendicare a priorității pentru marca națională, cererea de înregistrare a mărcii UE va fi considerată depusă în aceeași zi cu cererea anterioară: cu alte cuvinte, ea va avea prioritate în fața altor cereri depuse în cursul celor șase luni.
La completarea cererii de înregistrare a mărcii, trebuie să completați secțiunea referitoare la prioritate. Data depunerii primei cereri va deveni referința pe baza căreia se va stabili care parte a depus cererea mai întâi.
Următorul exemplu ilustrează modul în care funcționează prioritatea. În acest exemplu, marca UE B are prioritate în fața mărcii UE A, chiar dacă cererea de înregistrare a mărcii UE A a fost depusă în UE înaintea mărcii UE B.
-
Marca UE B
-
Marca UE A
-
Marca UE B
-
1.7.2014
Data priorității revendicând data primei depuneri în SUA -
1.10.2014
Data depunerii la EUIPO -
1.11.2014
Data depunerii la EUIPO
Similaritatea
Când comparați marca dumneavoastră cu cele anterioare, trebuie să vă puneți în postura consumatorului obișnuit. Întrebarea pe care trebuie să v-o puneți este: „Ar putea crede consumatorul că marca mea aparține deja altcuiva?” Dacă răspunsul este „da”, s-ar putea să aveți o problemă.
Oricum, nu vă limitați verificarea doar la mărcile identice. Și semnele similare cu al dumneavoastră ar putea reprezenta un pericol. În eSearch plus puteți face căutări după denumirea mărcii, tipul mărcii, data depunerii cererii de înregistrare și multe alte criterii și puteți chiar să utilizați imagini pentru a găsi mărci cu aspect similar.
Analogia
În majoritatea cazurilor trebuie să existe o legătură între produsele și serviciile pe care le oferiți și cele pentru care s-a depus cererea de înregistrare a unei mărci potențial conflictuale. Nici în acest caz nu este obligatoriu ca produsele și serviciile pe care le oferiți să fie identice cu cele ale celeilalte părți pentru a reprezenta un pericol. Este suficient să fie similare.
Ce trebuie să faceți cu rezultatele verificării?
Dacă descoperiți că marca dumneavoastră sau una similară a fost deja înregistrată sau a făcut obiectul unei cereri, aveți mai multe opțiuni:
- Negociați: luați legătura cu titularul mărcii anterioare pentru a ajunge la o înțelegere (pe piață coexistă mai multe mărci identice sau similare).
- Asumați-vă riscul înregistrării: depuneți cererea oricum și asumați-vă riscul ca cealaltă parte să formuleze o opoziție (decizia de a formula sau nu obiecții împotriva cererii de înregistrare a unei mărci UE depinde de mai mulți factori; existența unei înregistrări anterioare nu vă împiedică să depuneți cererea).
- Contestați: contestați prima marcă.
- Renunțați: abandonați procedura, deoarece riscul de opoziție este prea mare.
Puteți solicita consiliere profesională unui avocat specializat în mărci. Publicăm aici o listă a consilierilor de specialitate.