Nazaj na domačo stran
EUIPO
Zaščitite svoje znamke in modele v Evropski uniji

Zaščitite svojo intelektualno lastnino v Evropski uniji

Nazaj v glavni center za pomoč

Spletna vložitev pritožbenega obrazca

E-pritožbeni obrazec registriranim uporabnikom omogoča elektronsko vložitev pritožbe v vseh uradnih jezikih EU. Upoštevajte, da morate biti za uporabo teh možnosti prijavljeni in da je treba za vložitev pritožbe plačati pristojbino.

Opomba: dopise v zvezi z določenim spisom je treba vedno vložiti prek svojega uporabniškega območja ali po pošti, osebno ali s posebno kurirsko službo. Vedno navedite številko spisa.

Kje lahko dostopam do e-obrazca za pritožbo?

Za dostop do e-obrazca za pritožbo se premikajte med zavihki na spletišču in sledite eni od naslednjih možnosti:

 • „Stopite v stik z nami“ – pomaknite se navzdol do naslova „Prijave in vložitev dokumentov pri nas“ in videli boste povezavo „Obrazci in vloge“. Nato na spustnem seznamu kliknite gumb „Pritožba“;
 • prijavite se v svoje uporabniško območje. Kliknite gumb „Spletne storitve“. Izberite „Vložitev pritožbe“;
 • v uporabniškem območju kliknite gumb „Nadzorna plošča, nato „Spletne storitve“ in „Vložitev pritožbe“;
 • z zavihka „Domov“ se pomaknite na zavihek „Pravo in praksa“ in nato na zavihek „Pritožba“;
 • z zavihka „Domov“ se pomaknite na zavihek „Spletne storitve“.
 • V uporabniškem območju izberite gradnik „Spletni obrazci“.

Kdo lahko vloži pritožbo?

Med vložitvijo pritožbe sta s sistemom povezana dva akterja:

 • pritožnik – fizična ali pravna oseba, opredeljena kot imetnik zadevne pravice intelektualne lastnine, ki ji je bila dodeljena posebna identifikacijska oznaka imetnika. Pravico do pritožbe ima samo stranka, ki je bila oškodovana zaradi odločitve urada EUIPO;
 • zastopnik – subjekt, ki lahko deluje v imenu imetnika pravic intelektualne lastnine. Zastopanje je obvezno za pritožnike, ki niso iz držav EGP, in v primerih, ki se nanašajo na blagovne znamke EU in registrirane modele Skupnosti.

Koraki pri vložitvi pritožbe

Če vam je urad EUIPO predhodno že dodelil identifikacijsko oznako imetnika ali zastopnika, se bodo vaši podatki samodejno izpisali tudi v zadevnem razdelku „Pritožniki“ ali „Zastopniki“.

Če želite preveriti osebno referenčno številko, jo lahko vnesete v zavihku „Referenčna oznaka“.

Upoštevajte, da so informativne označbe namenjene lažjemu izvajanju poteka dela ter pomoči pri razumevanju postopka e-vložitve prijave in njegovih posebnosti.

 

 • Identifikacija izpodbijane odločbe

  E-obrazec za pritožbo lahko vložite za odločbe o blagovnih znamkah ali odločbe o modelih.

  V obeh primerih na spustnem seznamu izberite vrsto izpodbijane odločbe in vpišite številko odločbe.

  Opomba: številka vaše odločbe ima različne oblike glede na vrsto odločbe. V vsakem primeru vam bo sistem prikazal primer, kako postopati.

 • Dodaj novega pritožnika

  Pritožnika lahko dodate na dva načina.

  Dodajanje obstoječega pritožnika:

  Vpišite prijaviteljevo ime – prikazal se bo seznam obstoječih prijaviteljev: izberite ustreznega in kliknite gumb „Uvozi“. Prikazali se bodo pritožnikovi podatki; za nadaljevanje kliknite gumb „Dodaj“.

  Dodajanje novega pritožnika:

  1. Kliknite gumb „Ustvari novo“ in ročno vnesite podatke.
  2. S spustnega seznama izberite vrsto prijavitelja.
  3. Izpolnite preostali del obrazca (obvezna polja so označena z zvezdico *).
  4. Za nadaljevanje kliknite gumb „Dodaj“.

  Opomba: pritožnik je lahko posameznik ali podjetje iz držav EGP. V skladu s členom 92 Uredbe o blagovni znamki EU je zastopanje obvezno v primerih, ki se nanašajo na blagovne znamke EU, in za pritožnike, ki niso iz držav EGP. V primerih, ki se nanašajo na registrirane modele Skupnosti, je zastopanje obvezno za pritožnike, ki niso iz držav članic EU.

 • Dodaj novega zastopnika

  Zastopnika je mogoče dodati na dva načina.

  Dodajanje obstoječega zastopnika:

  Vpišite zastopnikovo ime – prikazal se bo seznam obstoječih zastopnikov: izberite ustreznega in kliknite gumb „Uvozi“. Prikazali se bodo zastopnikovi podatki; za nadaljevanje kliknite gumb „Dodaj“.

  Dodajanje novega zastopnika:

  1. Kliknite gumb „Ustvari novo“ in ročno vnesite podatke.
  2. S spustnega seznama izberite vrsto zastopnika.
  3. Izpolnite preostali del obrazca (obvezna polja so označena z zvezdico *).
  4. Za nadaljevanje kliknite gumb „Dodaj“.

  Če izberete možnost „Zaposleni v vlogi zastopnika“, se prikaže potrditveno polje „Ekonomske povezave“. Če odkljukate možnost „Ekonomske povezave“, boste morali izpolniti dve dodatni polji; vnesti boste morali vrsto ekonomskih povezav, ki jih imate s pritožnikom (npr. zaposleni ali poslovni partner), in ime svojega delodajalca. Zaposleni, ki zastopajo fizične ali pravne osebe, morajo vložiti podpisano pooblastilo za vnos v spise.

  Zastopnik je lahko zaposleni, odvetnik ali zastopnik pri uradu EUIPO.

  Glede na vrsto zastopnika boste morali vnesti nekaj dodatnih podatkov.

  • Če ste zaposleni, bo sistem po vpisu vaših osebnih podatkov zahteval pooblastilo.

   Lahko vpišete podatke in nato izberete možnost „Priloži“ ali pa kliknete gumb „Naknadno“ in pooblastilo priložite pozneje.

  Preveriti morate tudi, ali se vaše podjetje razlikuje od podjetja pritožnika (npr. s posebnimi ekonomskimi povezavami), ter navesti vrsto razlik in ime delodajalca.

  • Če ste odvetnik ali zastopnik pri uradu EUIPO, vam bo na voljo tudi možnost „Ustvari račun za združenje“, pri kateri boste morali izpolniti nekaj dodatnih obveznih polj, kot sta „Ime združenja“ in „Država registracije“.

 • Jezik postopka

  V večini primerov bo sistem samodejno izbral jezik postopka. Kadar pa se to izjemoma ne bo zgodilo, boste morali jezik izbrati sami.

 • Odločbe je mogoče izpodbijati v celoti ali delno

  Če boste izbrali možnost „delno“, boste morali besedilo v obveznem besedilnem polju napisati v jeziku postopka.

 • Izjava o razlogih in priloge

  Tukaj mora uporabnik izbrati in naložiti datoteke iz „izjave o razlogih za pritožbo“.

  Datoteke lahko priložite med izpolnjevanjem obrazca, če pa jih želite priložiti pozneje, kliknite možnost „Naknadno“.

  Upoštevajte, da je treba izjavo o razlogih za pritožbo vložiti v jeziku postopka; če pisne izjave o razlogih ne vložite v štirih mesecih, bo pritožba zavrnjena.

  Opomba: zaradi dokumentov v nebesedilni obliki prihaja do zamud pri postopku.

  Priponke lahko naložite tudi med „priloge k izjavi o razlogih za pritožbo“.

 • Podpis

  Z izpolnitvijo polja „Ime in priimek“ potrjujete, da ste preverili podatke ter da želite podpisati prijavni obrazec in soglašate z njegovo predložitvijo.

 • Shrani, natisni in ponastavi

  E-obrazec za pritožbo lahko shranite v svojem uporabniškem območju. Med izpolnjevanjem prijavnega obrazca lahko opravljeno delo kadar koli shranite kot osnutek. Kliknite gumb „Shrani prijavo“ v stolpcu na desni strani prijave. Do osnutka lahko dostopate iz razdelka „Osnutki“ v svojem uporabniškem območju.

  Med postopkom prijave lahko svoj obrazec kadar koli natisnete.

  Če želite prijavni postopek začeti znova, kliknite gumb „Ponastavi prijavo“ in vsa predhodno izpolnjena polja bodo počiščena, informacije pa izbrisane.

 • Pritožbo pred vložitvijo preverite

  Na voljo imate možnost, da svojo pritožbo pregledate, preden jo vložite in plačate.

  Na isti strani lahko pritožbo shranite kot dokument v obliki PDF, ne da bi že morali izvesti plačilo.

 • Način plačila in potrditev

  Pristojbine za elektronsko pritožbo lahko plačate s kreditno kartico, bančnim nakazilom ali prek tekočega računa pri uradu EUIPO. Urad EUIPO zagotavlja spletno storitev za imetnike tekočih računov ter jim omogoča dostop do podatkov o vseh transakcijah in informacij v zvezi s tekočim računom.

  Če izberete bančno nakazilo, je priporočljivo, da si zapišete transakcijsko kodo plačila, saj bo ta v pomoč pri identifikaciji vašega plačila.

  S klikom na gumb „Potrdi plačilo“ v naslednjem okencu bo vaša prijava vložena.

 • Kaj se zgodi, ko vložim pritožbeni obrazec?

  Po končanem postopku vložitve prijave boste prejeli potrditev, da je bila vaša pritožba pravilno vložena, in uradno številko prijave. Številko pritožbe lahko uporabite pri sporazumevanju z uradom EUIPO v zvezi s pritožbo.

  Poleg tega boste morali prenesti uradno potrdilo in potrditev v eni datoteki PDF. Upoštevajte, da urad EUIPO ne izdaja kopij potrdil.

 • Pojasnitev vrst odločb

  Vrste izpodbijanih odločb: blagovne znamke EU/mednarodne registracije

  • Preizkus blagovne znamke EU: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo oddelka za preizkušanje o zavrnitvi registracije vaše prijave za blagovno znamko EU.
  • Ugovor: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo oddelka za ugovore.
  • Izbris: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo oddelka za izbris.
  • Preizkus pri mednarodni registraciji: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo oddelka za preizkušanje o zavrnitvi varstva za vaše imenovanje EU v skladu z madridskim sistemom. To vključuje zlasti odločbe o zavrnitvi varstva na podlagi absolutnih razlogov, odločbe, ki se nanašajo na formalne pomanjkljivosti v zvezi s kolektivnimi znamkami, odsotnost drugega jezika, zahteve za prednost starejše znamke in imenovanje zastopnika.
  • Mednarodna prijava: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo urada EUIPO v vlogi urada izvora v skladu z madridskim sistemom. To vključuje zlasti odločbe o zavrnitvi posredovanja vaše mednarodne prijave organizaciji WIPO, odločbe, ki se nanašajo na plačilo pristojbine za prenos, zahteve za priznanje prednostne pravice, formalnosti, kot so upravičenost, opis, nejasnosti v navedbi blaga in storitev, neprepis blagovne znamke v drugo abecedo in prevajalska vprašanja.
  • Naknadno imenovanje pri blagovni znamki EU: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo, ki jo je izdal urad EUIPO v vlogi urada izvora v zvezi z zahtevo za ozemeljsko razširitev vaše mednarodne registracije. To vključuje zlasti odločbe, ki se nanašajo na formalne pomanjkljivosti, kot so uporabljena oblika, nenavedba registracije, na kateri temelji zahteva, vprašanja v zvezi s seznamom blaga in storitev ter upravičenostjo, neoveritev prevoda, neuporaba istega jezika kot v prvotni mednarodni prijavi.
  • Vpis: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo, s katero je bila zavrnjena zlasti katera od naslednjih zahtev: zahteva za polni ali delni prenos ali delitev prijave v skladu s členom 44 Uredbe o blagovni znamki EU, zahteva po prednosti starejše blagovne znamke po registraciji, izbrisu prednosti starejše blagovne znamke, vpisu stvarne pravice, izbrisu stvarne pravice, spremembi blagovne znamke, vpisu izvršbe, vpisu licence, konverziji, podaljšanju itd.
  • Splošno pooblastilo: to možnost izberite, če želite vložiti pritožbo zoper odločbo urada EUIPO o zavrnitvi sprejetja splošnega pooblastila, vloženega za zaposlenega, ki želi zastopati svojega delodajalca v zvezi z blagovno znamko EU.
  • Zahtevek za pregled: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo urada EUIPO o zavrnitvi zahteve za pregled spisov v zvezi z registrom blagovnih znamk EU.
  • Zastopnik: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo urada EUIPO o zavrnitvi vpisa na seznam poklicnih zastopnikov za blagovno znamko EU.

  Vrste izpodbijanih odločb: Registrirani modeli Skupnosti

  • Preizkus registriranega modela Skupnosti/popolna zavrnitev: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo oddelka za modele o popolni zavrnitvi registracije vaše prijave registriranega modela Skupnosti.
  • Preizkus registriranega modela Skupnosti/delna zavrnitev združene prijave: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo oddelka za modele, v kateri je zavrnil registracijo nekaterih delov vaše združene prijave registriranega modela Skupnosti.
  • Ničnost registriranega modela Skupnosti: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo oddelka o razglasitvi ničnosti.
  • Registrirani model Skupnosti/mednarodna registracija: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo oddelka za modele o zavrnitvi dodelitve varstva za vaše imenovanje EU v skladu s haaškim sistemom.
  • Vpis registriranega modela Skupnosti: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo urada EUIPO, s katero je bila zavrnjena zlasti katera od naslednjih zahtev: za polni prenos, delni prenos, vpis stvarne pravice, izbris stvarne pravice, vpis izvršbe, vpis licence, podaljšanje itd.
  • Splošno pooblastilo za registrirani model Skupnosti: to možnost izberite, če želite vložiti pritožbo zoper odločbo urada EUIPO o zavrnitvi sprejetja splošnega pooblastila, vloženega za zaposlenega, ki želi zastopati svojega delodajalca v zvezi z registriranim modelom Skupnosti.
  • Zahtevek za pregled pri registriranem modelu Skupnosti: to možnost izberite, če želite vložiti pritožbo zoper odločbo urada EUIPO o zavrnitvi vaše zahteve za pregled spisov v zvezi z registrom registriranih modelov Skupnosti.
  • Zastopnik za registrirani model Skupnosti: to možnost izberite, če se želite pritožiti zoper odločbo urada EUIPO o zavrnitvi vpisa na seznam poklicnih zastopnikov za registrirani model Skupnosti.
 
This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.