Nazaj na domačo stran
EUIPO
Zaščitite svoje znamke in modele v Evropski uniji

Zaščitite svojo intelektualno lastnino v Evropski uniji

Menu

Predhodni pregled pravic intelektualne lastnine (IP Scan) ilustracija žarnice

 

Predhodni pregled pravic intelektualne lastnine (IP Scan)

Prepoznajte svojo intelektualno lastnino in spoznajte, kako vključiti strategijo intelektualne lastnine v svoje poslovne načrte.

Zaščita intelektualne lastnine je edina pravna podlaga, s pomočjo katere lahko preprečite, da bi se vaše edinstvene zamisli, proizvodi in storitve kopirali ali uporabljali brez vašega dovoljenja.

Pri predhodnem pregledu pravic intelektualne lastnine boste skupaj s strokovnjakom za intelektualno lastnino, ki ga imenuje nacionalni urad za intelektualno lastnino, pregledali svoj poslovni model, proizvode in storitve ter načrte za poslovni razvoj.

Skupaj z njim boste ugotavljali, katera neopredmetena sredstva bi bilo treba zaščititi in kako s pomočjo intelektualne lastnine pospešiti poslovno rast. Predhodni pregled pravic intelektualne lastnine ni pravna storitev, temveč zagotavlja zgolj napotke, kako registrirati in izkoristiti intelektualno lastnino sedaj in v prihodnosti.

Predhodni pregled pravic intelektualne lastnine je na voljo v spodaj navedenih državah članicah EU.


„To je bilo zelo dobro in koristno za nas. Prihranili smo precej časa, na pomoč so nam priskočili strokovnjaki in sedaj imamo registrirane blagovne znamke, kar povečuje vrednost našega podjetja.“

– Laura Andelin, ONIT Sport (Finska)

Osnovna dejstva o predhodnem pregledu pravic intelektualne lastnine

Predhodni pregled pravic intelektualne lastnine je lahko podlaga za strategijo intelektualne lastnine vašega podjetja.

Zaščitena intelektualna lastnina obsega različna sredstva – takšna, ki jih je mogoče registrirati, pa tudi takšna, ki jih ni mogoče registrirati, vključno z blagovnimi znamkami, modeli in patenti. Registracija neopredmetenih sredstev ne zagotavlja zgolj pravnega varstva, temveč omogoča tudi ekskluzivnost in konkurenčno prednost na trgu.

Intelektualna lastnina visoke vrednosti se lahko uporabi za ustvarjanje novih virov prihodka iz naslova licenciranja, prodaje ali pogodb o souporabi blagovnih znamk. Pri vprašanjih financiranja se registrirana intelektualna lastnina obravnava kot znak močnega in zdravega podjetja.

  • Preglejte svoj poslovni model s strokovnjakom za intelektualno lastnino.
  • Ugotovite, katera sredstva intelektualne lastnine dejansko ima vaše podjetje in kako jih registrirati in upravljati.
  • Spoznajte načine, kako zaščititi svojo intelektualno lastnino in kaj storiti, če pride do kršitev vaših pravic.
  • Seznanite se s tem, kako preprečiti spore na področju intelektualne lastnine s konkurenčnimi podjetji ali potencialnimi partnerji.
  • Oblikujte jasno strategijo intelektualne lastnine svojega podjetja – kaj registrirati, kje registrirati in kako izkoristiti vašo intelektualno lastnino s pomočjo licenciranja, partnerstev, uveljavitve na mednarodnem trgu ipd.

Morda ima vaše podjetje eno ali več neopredmetenih sredstev, ne da bi se tega zavedali:

  1. Osnova: Naziv vašega podjetja in njegovo domensko ime
  2. Intelektualna lastnina, ki jo je mogoče registrirati: blagovne znamke, patenti, modeli, uporabni modeli, avtorske pravice, rastlinske sorte ali geografske označbe
  3. Intelektualna lastnina, ki je ni mogoče registrirati: poslovne skrivnosti in neregistrirani modeli
 

Postopek predhodnega pregleda pravic intelektualne lastnine (IP Scan)

Predhodni pregled pravic intelektualne lastnine (IP Scan) je celovit pregled, ki zahteva sodelovanje vseh. Ob pomoči strokovnjaka za intelektualno lastnino lahko preverite vse vidike intelektualne lastnine vašega podjetja.

Med predhodnim pregledom pravic intelektualne lastnine se oceni vsako neopredmeteno sredstvo, ki ga morda ima vaše podjetje, zato je izjemno pomembno, da strokovnjak za intelektualno lastnino prejme vse ustrezne informacije. Postopek pregleda od vašega podjetja zahteva, da zbiranju vseh potrebnih informacij, razgovoru in sodelovanju s strokovnjakom za intelektualno lastnino nameni precej časa. Predhodni pregled pravic intelektualne lastnine (IP Scan) je razdeljen na tri faze:

1. Priprava
Med pripravljalno fazo mora vaše podjetje izpolniti kratek vprašalnik za samooceno. Tega nato pregleda strokovnjak za intelektualno lastnino, da bi lahko iz njega razbral odnos vašega podjetja do intelektualne lastnine.
2. Analiza
Med fazo analize strokovnjak za intelektualno lastnino opravi več razgovorov z vami, da bi se seznanil z vašim poslovnim modelom, ocenil vašo intelektualno lastnino in opredelil najustreznejšo strategijo za vaše podjetje.
3. Poročilo
Med fazo poročanja strokovnjak za intelektualno lastnino predstavi ugotovitve analize in poda priporočila o tem, kako vključiti strategijo intelektualne lastnine v poslovni načrt vašega podjetja.

Poročilo o predhodnem pregledu pravic intelektualne lastnine

Poročilo strokovnjaka za intelektualno lastnino vsebuje osrednje ugotovitve iz prve in druge faze postopka ter se nanaša na pet glavnih tem:

Poslovni model in strategija MSP

Prepoznavanje in analiza obstoječe intelektualne lastnine ter sredstev, pomembnih za intelektualno lastnino

Iskanje intelektualne lastnine

Upravljanje in strategija intelektualne lastnine: kako najbolje upravljati vašo intelektualno lastnino

Povzetek in strateška priporočila

Stroški predhodnega pregleda pravic intelektualne lastnine (IP Scan) se krijejo iz sklada za MSP.

Zaprosite za 90 % povračilo stroškov predhodnega pregleda pravic intelektualne lastnine (IP Scan) s pomočjo nepovratnih sredstev iz sklada za MSP.

Na voljo je finančna pomoč.

Sklad za MSP (SME Fund) je shema nepovratnih sredstev, ki malim in srednjim podjetjem (MSP) v Evropski uniji (EU) pomaga pokriti stroške registracije intelektualne lastnine. MSP, ki opravijo predhodni pregled pravic intelektualne lastnine (IP Scan), lahko zaprosijo za povračilo 90 % stroškov te storitve z oddajo vloge za nepovratna sredstva iz sklada za MSP.

Priložnost samo za MSP s sedežem v EU

Za nepovratna sredstva lahko zaprosijo samo mala in srednja podjetja s sedežem v Evropski uniji. Preverite uradno opredelitev MSP v EU, da ugotovite, ali je vaše podjetje upravičeno.

 

Postopek oddaje vloge za sredstva iz sklada za MSP ne zahteva veliko obrazcev ali birokracije. Pri roki morate imeti samo nekaj osnovnih podatkov, kot je identifikacijska številka za DDV in številka bančnega računa vašega podjetja.

Prvi korak je, da se prijavite za sredstva iz sklada za MSP in prejmete sklep o dodelitvi sredstev. Prijava ne zahteva veliko časa, odgovor pa boste prejeli že v nekaj dneh.

Za več informacij, obiščite domačo stran sklada za MSP in izberite svojo državo za ogled podrobnih navodil. Če imate kakršna koli vprašanja, si lahko na spletni strani sklada preberete pogosto zastavljena vprašanja ali pa se na nas obrnete neposredno prek spletnega klepeta. Lahko pa stopite v stik s svojim nacionalnim uradom za intelektualno lastnino prek zgoraj navedenih povezav.

 

Stran je bila nazadnje posodobljena 06-06-2022
Na našem spletišču uporabljamo piškotke v podporo tehničnim funkcijam, ki izboljšujejo vašo uporabniško izkušnjo. Prav tako uporabljamo orodje za spletno analitiko. Za več informacij kliknite tukaj