Nazaj na domačo stran
EUIPO
Zaščitite svoje znamke in modele v Evropski uniji

Zaščitite svojo intelektualno lastnino v Evropski uniji

Upravljanje

Registrirani modeli Skupnosti (RMS) se lahko prodajo, licencirajo in podaljšajo. Spremembe registriranih modelov Skupnosti so objavljene v Biltenu modelov Skupnosti.

 

Kako ostati zavarovan?

Registracija modela Skupnosti traja pet let in jo je mogoče štirikrat podaljšati (s čimer je skupaj zavarovan največ 25 let). Vsakih pet let boste soočeni z vprašanjem, ali želite svoj model podaljšati. Odgovor je odvisen od vaše strategije na področju intelektualne lastnine.

Želite ostati zavarovani?

Podaljšanje 

Imate dve možnosti:

 

Pri združeni prijavi se lahko odločite, da boste podaljšali le nekatere modele.

 1. Podaljšanje. Če želite ostati zavarovani, imate možnost spletnega podaljšanja.

  Pristojbina za podaljšanje za posamezen model, ne glede na to, ali gre za združeno registracijo ali ne, znaša:

  • po 5 letih — 90 EUR
  • po 10 letih — 120 EUR
  • po 15 letih — 150 EUR
  • po 20 letih — 180 EUR

 2. Ni podaljšanja. Če se odločite, da ne boste podaljšali svojega modela v EU, pravice, povezane z njim, prenehajo veljati.

Kdaj podaljšati?

Sami morate poskrbeti, da ne zamudite roka za podaljšanje. Vendar pa je običajno, da Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) vas ali vašega zastopnika šest mesecev pred potekom vaše registracije modela Skupnosti obvesti, da je treba registracijo podaljšati. Urad bo obvestil tudi vse druge osebe, ki imajo pravico do vašega modela Skupnosti, npr. imetnika licence.

Obrazec za podaljšanje je treba vložiti in plačati pristojbino za podaljšanje šest mesecev pred datumom poteka registriranega modela Skupnosti. Obrazec lahko vložite do zadnjega dneva v mesecu, v katerem preneha varstvo.

Če ste zamudili rok, vendar še vedno želite podaljšati svoj model, lahko to še vedno storite v šestih mesecih po datumu poteka, vendar boste plačali 25 % več.

Vsako obdobje na seznamu se začne in konča s korakom, predstavljenem na naslednjem seznamu.

 • Obdobje registracije
 • Spletno podaljšanje
  Običajna pristojbina
 • Pozno spletno podaljšanje
  Dodatna pristojbina
  (doplačilo 25 %)
 • 01/01/2009

  Datum vložitve
 • 01/08/2013

  Obdobje podaljšanja se začne
 • 31/01/2014

  Zadnji dan za podaljšanje z običajno pristojbino
 • 31/07/2014

  Zadnja možnost za podaljšanje
 

Kako obnoviti model?

Vaš model Skupnosti je treba podaljšati na spletu. Upoštevajte, da pri podaljšanju modela ni mogoče spreminjati.

Sporočite nam spremembo vaših podatkov

npr. vašega imena ali imena podjetja, naslova ali kontaktnih podatkov.

Spremenite svoje osebne podatke

User Area 

Zakaj?

Če niste imenovali zastopnika, bomo morali stopiti v stik neposredno z vami. Zato je zelo pomembno, da nas obvestite o vseh spremembah osebnih podatkov. Tudi če ste imenovali zastopnika, je v vašem interesu, da so podatki v zvezi z vašim poslovanjem posodobljeni. Mi ali tretja oseba bo morda morala stopiti v stik z vami.

 

Kdaj?

Uradne časovne omejitve ni. Čim prej nas boste obvestili o spremembah, tem bolje.

 

Kako?

Če imate zastopnika, ga obvestite, in za vse bo poskrbel on. Lahko pa to storite tudi sami v svojem spletnem uporabniškem območju User Area. Prijavite se v svoje uporabniško območje User Area in uporabite meni z možnostmi, da ustrezno spremenite svoje osebne podatke.

Spremembe osebnih podatkov ne smejo vplivati na identiteto prijavitelja/lastnika. Sprememba identitete prijavitelja se imenuje prenos.

Pravne osebe lahko imajo le en uradni naslov. Če se pojavi dvom, lahko urad zahteva dokazila o pravni obliki ali naslovu.

Pri navedbi številke EUIPO vam ni treba navesti vseh pravic, ki vam pripadajo. Sprememba se bo samodejno upoštevala za vse pravice.

Ali lahko prodam svoj registrirani model Skupnosti ali ga dam v zakup?

Vaš registrirani model Skupnosti je premoženje. Lastništvo je mogoče dati v zakup ali prodati. Glavna razlika med tema možnostma je v tem, da pri prodaji registriranega modela Skupnosti za stalno prenesete lastništvo na drugo stranko, pri oddaji v zakup pa lastništvo obdržite. Podobno je pri prodaji ali oddajanju hiše. Takoj po sprejetju dogovora nam morate sporočiti podrobnosti.

Vpis lahko vložite hitro in preprosto na spletu

Vloga 

Dajanje v zakup in prenos lastništva — podrobnosti

Odločitev o oddaji vašega registriranega modela Skupnosti v zakup ali prenosu lastništva je vaša. Za nas je pomembno le, da jo pravilno zabeležimo. V nadaljevanju je naštetih nekaj vprašanj, o katerih je treba razmisliti.

Oddaja v zakup ali prenos?

Posamični modeli, ki so vključeni v združeni prijavi, bodo obravnavani kot neodvisni drug od drugega. Z drugimi besedami, vsak model, ki ga vsebuje združena prijava, se lahko prenese ali odda v zakup ločeno od preostalih.

Oddaja v zakup ali prenos?

 
  Prenos Oddaja v zakup
Pristojbina Upravna pristojbina – 200 EUR za vsak model.
Najvišja pristojbina v višini 1 000 EUR (pod pogojem, da udeleženi stranki ostaneta nespremenjeni).
Upravna pristojbina – 200 EUR za vsak model.
Najvišja pristojbina v višini 1 000 EUR (pod pogojem, da udeleženi stranki ostaneta nespremenjeni).
Geografski obseg Vaša pravica bo prenesena za celotno ozemlje EU. Vaše pravice je mogoče oddati v zakup za posamezne države v EU.
Čas Vaša pravica bo prenesena brez časovne omejitve. Svojo pravico lahko oddate v zakup za določeno obdobje.
 

Kdaj?

Obvestite nas takoj po sprejetju dogovora med vami in drugo stranko.

 

Kako?

Vse, kar morate storiti, je, da zahtevate vpis prenosa ali oddaje v zakup v register: to zahtevo imenujemo vpis. Vpis lahko vložite hitro in preprosto na spletu.

Če ste imenovali enega poklicnega zastopnika za obe stranki (in je ta zastopnik sedanjega lastnika), lahko ta zastopnik podpiše zahtevo v vašem imenu. V takšnem primeru vam ni treba vložiti kopije listine o prenosu ali oddaji v zakup.

Kaj še lahko naredite s svojo pravico?

Na voljo so tudi druge, manj običajne možnosti v zvezi z vašo pravico. Vse te možnosti lahko najdete na našem spletnem obrazcu, najosnovnejše med njimi pa so povzete v nadaljevanju:

 • Stvarne pravice: pri tej možnosti lahko svojo model uporabite kot vrednostni papir.

 • Odpoved: pri tej možnosti lahko opustite pravico, ki ste jo pridobili z registracijo.

 • Popravite svoj registrirani model Skupnosti: napake v besedilu zaradi prepisovanja ali očitne napake je dovoljeno popraviti. Če opazite takšno napako, nam sporočite. Če je za napako odgovoren urad EUIPO, bo izdano novo potrdilo. Popravki predstavitve modela bodo načeloma zavrnjeni, razen če je napako mogoče pripisati uradu EUIPO.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.