Nazaj na domačo stran
EUIPO
Zaščitite svoje znamke in modele v Evropski uniji

Zaščitite svojo intelektualno lastnino v Evropski uniji

Strategija

Na tej stopnji verjetno že veste, da registracija modela Skupnosti ni enaka registraciji avtomobila. Registrirani model Skupnosti varuje vašo kreativnost in izboljšuje vašo prisotnost na trgu. Vendar pa vrednost vašega modela ni trdno določena – njegov potencial morate uresničiti. Kolikor več boste vložili, toliko več boste dobili.

Strategija, ki jo boste sprejeli v zvezi s tem, bo samo vaša. Odražala bo širše interese podjetja in vaš portfelj intelektualne lastnine.

 

Objavite svoj model

Če ste se odločili odložiti objavo vašega modela, ker ga nočete razkriti konkurentom, ne pozabite, da ga boste morali enkrat objaviti, če hočete izkoristiti vse ugodnosti registracije. Če modela ne boste objavili, bo enako, kot če sploh ne bi obstajal.

Najpozneje tri mesece pred pretekom 30‑mesečnega obdobja (tj. na zadnji dan 27. meseca po datumu vložitve ali datumu prednostne pravice, kakor je ustrezno), morate Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) zaprositi za objavo vašega modela. Seveda lahko to naredite tudi kadar koli pred pretekom 27‑mesečnega obdobja. Pri vložitvi zahteve za objavo navedite tudi, ali želite, da urad EUIPO objavi vaš model čim prej ali da ga ne objavi do preteka obdobja odloga. Če niste plačali pristojbine za objavo ob vložitvi prijave, poskrbite, da jo boste poravnali ob vložitvi zahteve za objavo.

Urad ne pošilja opozoril o poteku 27‑mesečnega obdobja. Za upoštevanje tega roka ste odgovorni sami.

Razširite varstvo

Vaša strategija intelektualne lastnine se bo z leti razvijala, z njo pa se bo večala vaša potreba po širitvi. Morda boste želeli pridobiti varstvo za model tudi zunaj Evropske unije (EU).

Če ste že vložili prijavo za registrirani model Skupnosti, lahko izkoristite prednostno pravico. Prijavo za registrirani model Skupnosti lahko uporabite kot podlago za prijavo drugega modela zunaj EU. V tem primeru morate v šestih mesecih od prijave vašega registriranega modela Skupnosti vložiti prijavo za varstvo v drugi sodni pristojnosti. Če je vaša zahteva za priznanje prednostne pravice sprejeta, bo vaša prijava imela prednost pred drugimi prijavami, vloženimi v tem šestmesečnem obdobju.

Da se vaša zahteva za priznanje prednostne pravice sprejme, mora vaša prijava za registriran model Skupnosti biti vaša prva prijava za model.

Za vložitev zahteve za prednostno pravico boste v nekaterih državah verjetno morali dokazati, da ste model prijavili pri uradu EUIPO. V nekaterih sodnih pristojnostih bo sprejeto sklicevanje na našo podatkovno zbirko, v drugih pa se lahko zahteva bolj uraden dokument, ki ga lahko pridobite z zahtevkom za pregled spisa. Upoštevajte, da nekatere države zahtevajo notarsko ali sodno overitev potrjenih kopij, preden jih sprejmejo kot podlago za zahtevo za prednostno pravico.

Nekatere države zahtevajo notarsko ali sodno overitev potrjenih kopij, preden jih sprejmejo kot podlago za zahtevo za prednostno pravico pred nacionalnim uradom ali kot podlago za katero koli drugo zahtevo pred njihovimi organi.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.