Nazaj na domačo stran
EUIPO
Zaščitite svoje znamke in modele v Evropski uniji

Zaščitite svojo intelektualno lastnino v Evropski uniji

Obrazec za prijavo v petih korakih

Obrazec za prijavo v petih korakih vam omogoča enostavno vložitev prijave blagovne znamke EU v katerem koli od 23 jezikov Evropske unije (EU).

obrazec za prijavo v petih korakih
 

Obvezna polja so označena z zvezdico (*).

Za dostop do obrazca za prijavo v petih korakih pojdite na razdelek spletišča Blagovne znamke > Pot do registracije > Vložite prijavo zdaj in nato kliknite na modri gumb Začni postopek prijave.

Začni postopek prijave
 
 • Osnutki (Shrani prijavo)

  Postopek prijave lahko kadar koli prekinete, prijavo pa shranite v obliki osnutka in jo dokončate pozneje. Kliknite na gumb „Shrani prijavo“ v stolpcu na desni strani prijave. Do osnutka lahko dostopate iz razdelka Osnutki v svojem uporabniškem območju User Area.

 

Korak 1: Podrobnosti o znamki

 • Jeziki in sklic
  Prvi jezik

  Prvi jezik izberete na strani Vložite prijavo zdaj. Lahko je kateri koli od 23 jezikov EU.

  Drugi jezik

  Za drugi jezik morate izbrati enega od petih uradnih jezikov urada EUIPO (DE, EN, ES, FR, IT). Drugi jezik ne sme biti isti kot prvi. Upoštevajte, da je vašo blagovno znamko mogoče izpodbijati v tem drugem jeziku.

  Izberite potrditveno polje, če želite uradna sporočila prejemati v izbranem drugem jeziku.

  Opomba: Če ste za prvi jezik izbrali katerega od petih uradnih jezikov urada, ne morete izbrati možnosti prejemanja uradnih sporočil v svojem drugem jeziku. Potrditveno polje zato ne bo prikazano.

  Osebni sklic

  Sklic mora vsebovati do 30 alfanumeričnih znakov, uporablja se latinica: a–z, A–Z, 0–9. Ne uporabljajte presledkov. Za vsa morebitna vprašanja v zvezi s svojo blagovno znamko uporabite uradni sklic urada EUIPO.

  Opomba: Za vsa morebitna vprašanja, ki jih pošljete uradu EUIPO v zvezi s svojo blagovno znamko, uporabite uradni sklic urada EUIPO.

 • Vrste blagovnih znamk

  Izbrati morate vrsto blagovne znamke, ki jo želite registrirati. Na voljo so naslednje vrste:

  Vrsta Oblike priponk (po potrebi)
  Besedna znamka n. r.
  Figurativna znamka JPEG
  Figurativna znamka z besednimi elementi* JPEG
  Oblikovna znamka JPEG, OBJ, STL, X3D
  Oblikovna znamka z besednimi elementi* JPEG, OBJ, STL, X3D
  Zvočna znamka JPEG, MP3

  *Opomba: V skladu z izvedbeno uredbo o blagovni znamki EU navedene vrste blagovnih znamk niso ločene kategorije. Iz praktičnih in tehničnih razlogov pa se v obrazcu za prijavo v petih korakih med njimi razlikuje.

  Več o vrstah blagovnih znamk si lahko preberete v razdelku Opredelitev blagovne znamke.

  Na strani Tehnične informacije so na voljo vse podrobnosti o dovoljenih vrstah datotek za priponke.

  Zahtevani podatki
  Vnesti boste morali različne informacije glede na vrsto blagovne znamke, ki jo želite zaščititi.

  Prikaz blagovne znamke
  Pomembno je, da naložite ustrezni prikaz blagovne znamke, ki jo želite registrirati, in da jasno opredelite, kakšno zaščito želite. Prikaz je mogoče dopolniti z navedbo vrste zadevne blagovne znamke, v nekaterih primerih pa z opisom. Vendar pa morata biti morebitni opis in navedba vrste blagovne znamke v skladu s prikazom.

  Ko naložite prikaz blagovne znamke, se prikaže naslednje opozorilo:

    „Urad EUIPO bo vašo znamko objavil tako, kot je tukaj prikazana. Če ta prikaz ne predstavlja točno tega, kar želite zaščititi, naredite popravke pred oddajo vloge.“

    „Slika je bila obdelana, da ustreza tehničnim merilom“.

  Besedni element(i)
  Navesti je treba samo besedne elemente, ki so vidni v logotipu. Če besedni elementi niso pravilni, jih bo urad EUIPO popravil brez posebnega obvestila.

 

Korak 2: Blago in storitve

 • Dodajanje blaga in storitev v prijavo

  Za dodajanje blaga in storitev v prijavo kliknite na gumb Išči.

  Odprlo se bo novo pojavno okno. Vpišite ključno besedo za blago in storitve, ki jih želite izbrati (prikazal se bo spustni meni s predlogi za samodokončanje), ali kliknite na povezavo Brskanje po vsem blagu in storitvah.

  Če si želite med brskanjem po vsem blagu in storitvah ogledati celoten obseg posameznega razreda, kliknite na ikono „+“ Ikona plus. Če bi radi omejili seznam, kliknite na ikono „–“ Ikona minus.

  Kliknite na ikono „mape“ Ikona mape za ogled vseh izrazov v izbranem razredu. Za dodajanje izraza na seznam izberite potrditveno polje na levi strani vrstice v preglednici Izbrana ikona potrditvenega polja.

  Za ogled izbranih izrazov in razredov kliknite na gumb Ogled moje izbire.

  Ko izberete vse želeno blago in storitve, kliknite na gumb Nadaljuj, ki se pojavi na strani Ogled moje izbire. Preusmerjeni boste v svojo prijavo, v kateri bo prikazana vaša izbira.

  Upoštevajte, da lahko svoj seznam blaga in storitev predložite samo, če uporabite obrazec za naprednejše uporabnike.

 

Korak 3: Podobne blagovne znamke

 • Poročilo o podobnosti

  Urad zagotovi poročilo o podobnosti, v katerem je seznam blagovnih znamk, ki bi lahko vplivale na vašo prijavo. Starejše blagovne znamke bi lahko ogrozile vašo prijavo. Na seznamu so upoštevani imena blagovnih znamk ter blago in storitve, za katere je bila vložena prijava.

  Upoštevajte, da ta seznam ni izčrpen. Vašo blagovno znamko je mogoče izpodbijati, tudi če na seznamu ni nobenih zadetkov.

  Ogled zadetkov
  Prikazana je preglednica s seznamom podobnih blagovnih znamk. Za ogled dodatnih informacij o zadetkih kliknite na ikono s povečevalnim steklom na desni strani preglednice . Odprlo se bo novo okno, v katerem bodo prikazane informacije iz aplikacije TMview.

  S klikom na gumb Prenesi PDF, ki ga najdete pod preglednico z zadetki, lahko prenesete in shranite datoteko PDF z zadevnimi informacijami.

  Če imate pomisleke glede svoje registracije, zaprosite za pravni nasvet strokovnjaka za intelektualno lastnino.

 • Zahteve

  Zahteva za priznanje prednostne pravice
  Odgovoriti morate na vprašanje, ali ste v zadnjih šestih mesecih vložili prijavo za isto blagovno znamko. Če je vaš odgovor ne, kliknite na gumb Naslednja za nadaljevanje.

  Če je vaš odgovor da, morate:

  • na spustnem seznamu izbrati državo prve vložitve prijave;
  • vpisati ime blagovne znamke (polje se bo dokončalo samodejno, če so podatki o blagovni znamki na voljo v zbirki TMview) in klikniti na gumb Uvozi ali
  • ročno vnesti podatke s klikom na gumb Ustvari ročno;
  • Urad EUIPO zahtevkov za priznanje prednostne pravice ne preverja več vsebinsko, ampak bo to preverjanje omejil na formalne zahteve.
  • dodati datum in številko vložitve ter državo prejšnje prijave.
  • Zahteve za priznanje prednostne pravice je zdaj treba vložiti skupaj s prijavo blagovne znamke EU, pozneje pa jih ni več mogoče vložiti.
  • Zahtevano dokumentacijo v podporo taki zahtevi je treba vložiti v treh mesecih od datuma vložitve.

  Opomba: Če podporna dokumentacija (pri prvi vložitvi) ni v jeziku urada EUIPO, se od vas lahko zahteva, da jo prevedete.

  Zahteva za priznanje prednosti starejše znamke
  Odgovoriti morate na vprašanje, ali ste isto blagovno znamko že registrirali na nacionalni ravni znotraj EU. Če je vaš odgovor ne, kliknite na gumb Naslednja za nadaljevanje.

  Če je vaš odgovor da, morate:

  • na spustnem seznamu izbrati državo članico, v kateri je bila blagovna znamka registrirana;

  • vpisati ime blagovne znamke (polje se bo dokončalo samodejno) in klikniti na gumb Uvozi ali

  • ročno vnesti podatke s klikom na gumb Ustvari ročno;

  • izbrati ustrezno možnost v polju Vrsta registracije;

  • dodati datum vložitve, številko vložitve, datum in številko registracije ter izbrati možnost priložitve zahtevanih dokumentov.

 

Korak 4: Vaši podatki

 • Ustvari račun/Prijava

  Tukaj imate na voljo dve možnosti:

  • Če še niste registrirali uporabniškega računa pri uradu EUIPO, boste morali to storiti s klikom na gumb Ustvari račun.
  • Če že imate račun pri uradu EUIPO, vnesite svoje podatke in kliknite na gumb Prijava.

  Vaši podatki se nato uvozijo v obrazec, tako da morate dodati samo manjkajoče informacije (podatke o prijavitelju in/ali zastopniku).

  Prijave za blagovno znamko EU za nerezidente EU/podjetja zunaj EU
  Če ne živite v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP), lahko prijavite blagovno znamko EU, vendar boste morali imenovati zastopnika.

 • Prijavitelj in zastopnik

  Prijavitelja in/ali zastopnika je mogoče dodati na dva načina.

  Dodajanje obstoječega prijavitelja/zastopnika

  Vnesite prijaviteljevo/zastopnikovo ime. Prikazal se bo seznam obstoječih vnosov – izberite ustreznega in kliknite gumb Uvozi. Prikazali se bodo prijaviteljevi/zastopnikovi podatki; če želite nadaljevati, kliknite gumb Dodaj. Ta način lahko uporabite, če so bili podatki predhodno že vneseni.

  Dodajanje novega prijavitelja/zastopnika
  1. Kliknite gumb Ustvari novo in ročno vnesite podatke.
  2. S spustnega seznama izberite vrsto prijavitelja/zastopnika.
  3. Izpolnite preostanek obrazca (obvezna polja so označena z zvezdico *).
  4. Za nadaljevanje kliknite gumb Dodaj.

  * Če obrazec izpolnjujete kot prijavitelj, zastopnika ne morete dodati.

  Opomba: če odkljukate možnost „Ekonomske povezave“, boste morali izpolniti dve dodatni polji; vnesti boste morali vrsto ekonomskih povezav, ki jih imate s prijaviteljem (npr. uslužbenec ali poslovni partner), in ime svojega delodajalca.

  Združenja

  Pri izpolnjevanju prijave v imenu združenja vnesite samo identifikacijsko številko združenja.

 

Korak 5: Potrdi in plačaj

Na tej stopnji si boste lahko ogledali osnutek prijave, ki jo želite vložiti. Podatke lahko pred oddajo še vedno spremenite.

V naslednjem koraku se odpre okno za plačilo, v katerem boste morali izbrati način plačila. Če plačate z bančnim nakazilom, je priporočljivo, da si zapišete transakcijsko kodo. To lahko pomaga pri identifikaciji plačila.

 • Po vložitvi obrazca za prijavo

  Po končanem postopku registracije boste prejeli potrditev, da je bila vaša prijava pravilno vložena, in uradno številko prijave.

  Upoštevajte, da morate domensko ime .eu registrirati prek akreditiranega registrarja (seznam je na voljo na spletni strani registra).

  Prav tako morate prenesti uradno potrdilo o prejemu. Upoštevajte, da urad EUIPO ne izdaja kopij potrdil o prejemu.

  V vednost boste od urada ob koncu postopka elektronske prijave prejeli informacije iz podatkovne zbirke WHOIS o razpoložljivosti domenskih imen.eu, ki so enaka blagovni znamki, za katero je bila vložena prijava. Uporabniki lahko v uporabniškem območju in orodju eSearch plus nastavijo opozorila, tako da bodo vselej obveščeni, kadar se registrira domensko ime .eu, enako njihovi blagovni znamki.

Na našem spletišču uporabljamo piškotke v podporo tehničnim funkcijam, ki izboljšujejo vašo uporabniško izkušnjo. Prav tako uporabljamo orodje za spletno analitiko. Za več informacij kliknite tukaj