Nazaj na domačo stran
EUIPO
Zaščitite svoje znamke in modele v Evropski uniji

Zaščitite svojo intelektualno lastnino v Evropski uniji

Blago in storitve

Vaša prijava za blagovno znamko Evropske unije mora vsebovati prikaz znamke, ki jo želite registrirati, in seznam blaga in/ali storitev, ki jih bo znamka zajemala.

Obstajajo določena pravila, kako pripraviti seznam blaga in storitev:

  • Blago in storitve naj se navedejo čim bolj točno in natančno.
  • Razvrstiti jih je treba v enega od razredov Nicejske klasifikacije.

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) je sprejel Nicejsko klasifikacijo za razvrščanje blaga in storitev. Nicejska klasifikacija blago in storitve deli na 45 kategorij (ali razredov).

Pristojbina za prijavo v višini 850 EUR vam omogoča, da izberete en razred. Za dodatno pristojbino v višini 50 EUR lahko dodate še drugi razred, za tri razrede ali več pa boste morali plačati 150 EUR za vsak razred.

 

Poiščite in razvrstite svoje blago in storitve

Ko vlagate prijavo za znamko prek katerega koli od naših spletnih obrazcev, obrazca za prijavo v petih korakih in obrazca za naprednejše uporabnike, lahko prebrskate seznam blaga in storitev, znanega kot usklajena podatkovna zbirka (HDB).

Ta zbirka podatkov vsebuje izraze, ki so jih urad EUIPO in vsi nacionalni uradi za intelektualno lastnino v Evropski uniji, pa tudi zunaj nje, že potrdili.

Kako najhitreje objaviti znamko

Z izbiro svojega blaga in storitev iz usklajene podatkovne zbirke (HDB) nam boste olajšali obdelavo prijave. Morda bo ustrezna tudi za postopek „Fast Track", ki je pospešeni postopek urada EUIPO za hitrejšo objavo vaše prijave.

Za pripravo seznama lahko pred prijavo uporabite tudi orodje za pripravo seznama blaga in storitev. To se priporoča strokovnjakom s področja blagovnih znamk, saj je včasih treba vložiti več prijav hkrati.

Pri pripravi seznama blaga in storitev gre tudi za doseganje ravnotežja.

Razmišljajte široko

Kot podjetje lahko dejansko ponujate več blaga in storitev, kot mislite, da jih lahko. Čeprav ste prepričani v opredelitev trga, na katerem delujete danes, razmislite tudi, kako želite razvijati svojo blagovno znamko v prihodnosti. Če tako na primer danes proizvajate bonbone, boste morda čez dve ali pet let želeli ponuditi še več proizvodov (na primer sladoled).

Bodite stvarni

Morda vas bo mikalo, da bi vložili prijavo za obširen seznam blaga in/ali storitev, vendar se morate zavedati, da bo vaša blagovna znamka EU občutljiva za napade, če je ne boste uporabljali za vse blago in storitve, za katere ste vložili prijavo.

Če boste navedbo zožili, boste zmanjšali nevarnost nasprotovanja z drugimi znamkami.

Tehtnica nad kamnom predstavlja uravnoteženje pri izbiri blaga in storitev za vašo blagovno znamko

Prosimo upoštevajte, da imajo dolgi seznami blaga in/ali storitev številne slabosti, in sicer:

  • večje tveganje za pomanjkljivosti v razvrstitvi blaga/storitev;
  • zamudnejši postopek objave in registracije blagovne znamke EU;
  • večje tveganje za navzkrižja z drugimi blagovnimi znamkami (ugovor);
  • večje tveganje, da bo znamka izbrisana zaradi podobnosti s prejšnjo znamko ali zaradi neuporabe vsega registriranega blaga in/ali storitev.

Ne pozabite: Po vložitvi prijave blaga in storitev ne morete več dopolnjevati, zato dobro razmislite, katere blago in/ali storitve boste izbrali.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.