Nazaj na domačo stran
EUIPO
Zaščitite svoje znamke in modele v Evropski uniji

Zaščitite svojo intelektualno lastnino v Evropski uniji

Pomoč v zvezi z iskalnimi podatkovnimi zbirkami

Dodatne informacije o iskalnih podatkovnih zbirkah so na voljo v okviru naslednjih tem:

   

eSearch plus

Z orodjem eSearch plus lahko najdete obsežne informacije o blagovnih znamkah, modelih, imetnikih, zastopnikih in biltenih. Omogoča vam hitro in učinkovito iskanje po podatkovnih zbirkah urada EUIPO.

 

Tematike

 

Usklajena podatkovna zbirka

Usklajena podatkovna zbirka

Usklajena podatkovna zbirka vsebuje več kot 70 000 izrazov, med katerimi lahko uporabniki izberejo blago in storitve, za katere iščejo varstvo v svoji prijavi blagovne znamke. Uporablja se v spletnih obrazcih Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) za prijavo blagovne znamke, in sicer v obrazcu za prijavo v petih korakih in obrazcu za naprednejše uporabnike, vključuje pa izraze, ki so jih že odobrili vsi nacionalni uradi za intelektualno lastnino v Evropski uniji (EU).

Če boste izraze za svoje blago in storitve izbrali iz te usklajene podatkovne zbirke, jih bodo naši sodelavci pri obdelavi vaše prijave zagotovo sprejeli. To bo tudi pomenilo, da je izraz že preveden v vse druge uradne jezike EU (razen v irščino). Vaša prijava bo tako hitreje obdelana, saj uradu EUIPO ne bo treba prevajati izrazov, ki ste jih izbrali za vaše blago in storitve.


Do usklajene podatkovne zbirke lahko dostopate na štiri različne načine.

 1. Če uporabite obrazec za prijavo v petih korakih, lahko po podatkovni zbirki brskate ali iščete v drugem koraku prijave, in sicer v zavihku Blago in storitve.

 1. Pri uporabi obrazca za naprednejše uporabnike je treba zgolj klikniti na gumb „Išči“ pod zavihkom Blago in storitve.
Obrazec za naprednejše uporabnike, zavihek Blago in storitve

 1. Če bi svoj seznam blaga in storitev raje pripravili vnaprej, lahko uporabite tudi orodje za pripravo seznama blaga in storitev. To orodje vsebuje izraze iz usklajene podatkovne zbirke in vam omogoča, da seznam shranite in ga uporabite pri naslednjih prijavah.
Orodje za pripravo seznama blaga in storitev

 1. Do usklajene podatkovne zbirke lahko dostopate tudi prek orodja TMclass. To je mednarodna podatkovna zbirka, ki vključuje izraze iz usklajene podatkovne zbirke in izraze, ki so jih odobrile druge države po svetu in mednarodne organizacije, kot je na primer Svetovna organizacija za intelektualno lastnino. Pri pripravi prijave je koristno, če preverite to podatkovno zbirko, saj vam boste tako hitro dobili pregled nad podobnimi znamkami, ki že obstajajo na trgu, na katerem želite poslovati.

Pravilen način za razvrstitev vašega blaga in storitev

TMclass 


 

Razlaga prednosti uporabe usklajene podatkovne zbirke

Prijavitelji blagovnih znamk imajo z uporabo usklajene podatkovne zbirke veliko koristi. V nadaljevanju so navedeni najbolj utemeljeni razlogi za njeno uporabo:

 1. Zajamčena potrditev izrazov
  Strokovnjaki za razvrstitev iz vseh uradov držav članic EU so preverili vsak izraz v usklajeni podatkovni zbirki. To pomeni, da z uporabo izraza iz usklajene podatkovne zbirke ne tvegate, da bi bil v zvezi z razvrstitvijo vaše blagovne znamke Evropske unije ali prijavo za nacionalno blagovno znamko Evropske unije vložen ugovor.

 2. Tržni pogoji
  V usklajeno podatkovno zbirko so bili vneseni seznami blaga in storitev iz dejanskih prijav, kar pomeni, da je podatkovna zbirka v skladu z razmerami na trgu. Poleg novih izrazov, ki odražajo najnovejše poslovne težnje, se zbirka nenehno preverja, da vključuje najnovejše posodobitve iz Nicejske klasifikacije. Uporabniki se lahko obrnejo na urad EUIPO ali nacionalne ali regionalne urade in predlagajo vključitev novih izrazov v zbirko ali odstranitev določenih izrazov iz nje.

 3. Prihranek časa in sredstev
  Vsi izrazi v usklajeni podatkovni zbirki so predhodno odobreni, kar pomeni, da jih samodejno sprejmejo vsi nacionalni in regionalni uradi za intelektualno lastnino v EU ter urad EUIPO. Uporabniki se lahko izognejo zamudam in prihranijo denar pri prevajanju, kadar želijo svojo zaščito geografsko razširiti, saj se seznami blaga in storitev v usklajeni podatkovni zbirki samodejno prevedejo. Uporabniki, ki izpolnjujejo določene pogoje, kot je na primer plačilo vnaprej, lahko svoje prijave tudi objavijo hitreje z našim hitrim postopkom Fast Track za blagovne znamke, kadar uporabijo izraze iz usklajene podatkovne zbirke.

 4. Večja varnost in predvidljivost
  Taksonomska zgradba usklajene podatkovne zbirke uporabnikom omogoča, da v celoti razumejo obseg varstva, ki ga zagotavljajo splošni izrazi. Taksonomija temelji na sistemu Nicejske klasifikacije in je zasnovana tako, da je preprosta in dostopna ter uporabnikom brez predhodnega znanja o sistemih razvrščanja omogoča, da na podlagi hierarhične zgradbe najdejo blago in storitve, ki jih potrebujejo. Na vrhu so splošni izrazi, podrobnejši izrazi (zajeti v splošnem opisu) pa pod njimi. Uporabnikom je zagotovljen enak obseg varstva, kadar uporabijo prevode iz usklajene podatkovne zbirke za geografsko širitev.

 5. Dopolnjevanje predhodnih smernic
  Uporabniki, ki želijo preveriti, ali so morda v nasprotju s predhodnimi blagovnimi znamkami, se lahko odločijo za uporabo orodja za ugotavljanje podobnosti blaga in storitev Similarity, ki sodelujočim uradom za intelektualno lastnino omogoča, da podajo svoje mnenje o stopnji podobnosti med blagom in/ali storitvami. Ker orodje Similarity uporablja samo izraze iz usklajene podatkovne zbirke, lahko uporabniki pridobijo natančnejše informacije o morebitnih nasprotjih, preden se zavežejo k začetku trženja izdelka ali storitve.

 

Ali lahko predlagam nove izraze za usklajeno podatkovno zbirko?

Usklajena podatkovna zbirka je dinamični sklop izrazov, ki ga vsi sodelujoči uradi sproti in pregledno posodabljajo. Če ne najdete iskanega blaga ali storitev, lahko uporabite kontaktni obrazec in predlagate nove izraze.


Kaj menijo naši uporabniki?

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.