Nazaj na domačo stran
EUIPO
Zaščitite svoje znamke in modele v Evropski uniji

Zaščitite svojo intelektualno lastnino v Evropski uniji

Kako upravljam, ustvarim in urejam izraze na svojem seznamu?

Ta razdelek pojasnjuje, kako enostavno upravljati in urejati izraze na svojem seznamu.

Na levi strani zaslona sta zavihka Dejanja in Dodaj izraze, ki ju lahko uporabite pri pripravi svojega seznama izrazov in dostopu do hitrega postopka „Fast track“.

 • Dejanja

  Novo
  Kliknite gumb „Novo“, da ustvarite nov seznam izrazov. Najprej morate izbrati želeni jezik svojega seznama, ki je lahko kateri koli od 23 uradnih jezikov EU, in nato seznam poimenovati.

  Prenesi
  Kliknite gumb „Prenesi“, da seznam prenesete v ločeni dokument na svojem računalniku. V pojavnem oknu izberite želeno obliko datoteke za prenos (.txt ali .csv) in mesto, kamor jo želite shraniti na svojem računalniku.

  Shrani
  Kliknite gumb „Shrani“, da shranite izbrane sezname blaga in storitev v skrbniškem delu svojega uporabniškega območja. Upoštevajte, da se podatki samodejno shranijo vsakih deset minut.

  Zakaj morate biti prijavljeni?
  Ker se vaš seznam shrani samo v vašem uporabniškem območju User Area, morate biti za shranjevanje ali podvajanje svojega seznama prijavljeni.

  Sistem vas bo opozoril, če katera funkcija ni na voljo za neprijavljene uporabnike z obvestilom: „Ta funkcija je na voljo samo registriranim uporabnikom. Prijavite se, če želite nadaljevati.“

  Poleg tega vas sistem opozori tudi, če ste pred tem, da izgubite podatke: „Opozarjamo vas, da boste izgubili vse informacije s prejšnjega seznama. Da ne bi izgubili že vnesenih podatkov, vam priporočamo, da si svoj trenutni seznam prenesete in ga nato ponovno uvozite ter nadaljujete delo.“

  Naredi dvojnik
  Izberite Naredi dvojnik, če želite izdelati kopijo svojega seznama. Vpišite novo ime v pojavno okno v polju Ime novega seznama. Upoštevajte, da morate pred izdelavo dvojnika seznam najprej shraniti.

  Prevedi
  Svoj seznam lahko prevedete v enega od 23 jezikov EU. Najprej morate v spustnem seznamu izbrati jezik, ki ga želite uporabiti, nato pa določiti, kam želite shraniti prevod na svojem računalniku.

  Izvozite v elektronske obrazce (e-filing)
  Izberite to možnost, če želite seznam blaga in storitev izvoziti v obrazce za elektronsko predložitev prijave. Sistem vam bo ponudil možnosti, ki so na voljo. Ko boste izbrali določeno možnost, se bo v novem obrazcu za spletno predložitev prikazal vaš seznam.

  Uvoz datoteke s seznamom blaga in storitev
  Naložena datoteka mora biti v istem jeziku kot vaš seznam. Dovoljene oblike datoteke so .txt, .csv in .xls.

 • Dodaj izraze

  Ročno
  V tem zavihku lahko ročno dodate posamezne izraze na svoj seznam. Izberite razred, potem vtipkajte blago in storitve, ločeno s podpičji (;), ali pa dodajte lasten seznam blaga in storitev tako, da izberete razred in prilepite seznam v besedilno polje.

  Ko so izrazi (ali seznam izrazov za ta razred) dodani, kliknite „OK“ in začel se bo postopek potrditve.

  Išči
  Tukaj lahko vpišete svoje izraze v iskalno polje, krmarite med vsemi obstoječimi vrstami blaga in storitev v usklajeni podatkovni zbirki (HDB) ter izberete želene možnosti.

  Uvozi
  Če ste že ustvarili seznam blaga in storitev in ga želite uvoziti, morate najprej izbrati datoteko na svojem računalniku in klikniti gumb „OK“, nato „Začni postopek potrjevanja“ in nazadnje „Prikaži (potrjeni) seznam“.

  Če želite datoteko naložiti v svoje orodje za pripravo seznama blaga in storitev, morate upoštevati dve stvari:

  1. datoteka, ki jo želite naložiti, mora biti v jeziku, ki ste ga prvotno izbrali za pripravo seznama;
  2. dovoljeni obliki zapisa seznama sta .txt ali .csv. Če izberete drugo obliko, se vam bodo prikazovala sporočila o napaki z obvestilom, da zapis datoteke ni v dovoljeni obliki (glej zgoraj).

  Pomočnik za razreda 35 in 37
  Razreda 35 in 37 lahko enostavno samodejno ustvarite iz svojih predhodno izbranih izrazov.

  Če želite svoj izraz povezati z eno od storitev, kot so maloprodajne storitve, vzdrževanje in popravila, montaža ali veleprodajne storitve, boste s tem orodjem samodejno ustvarili nove izraze, ki so skladni z razredoma 35 in 37.

  1. Naprej izberite nov razred, ki ga želite samodejno ustvariti, nato pa izberite storitev.
  2. Izberite, iz katerega od svojih že uporabljenih razredov želite samodejno ustvariti razred, ali prebrskajte usklajeno podatkovno zbirko.
   Sistem vas bo obvestil, ali so vaši razredi skladni z razredoma 35 in 37.
  3. Kliknite „OK“ za ogled ustvarjenega seznama.
 • Funkcije orodja za pripravo seznama blaga in storitev

  Uredi izraz
  Če kazalec miške premaknete čez izraz, se pojavi ikona za urejanje, s pomočjo katere lahko izraz ročno uredite.

  Premakni izraz
  Vrstni red izrazov na seznamu lahko spremenite tako, da kliknete neposredno na izraz in ga povlečete na želeno mesto.

  Ogled razvrstitve izraza v usklajeni podatkovni zbirki (HDB)
  To funkcijo uporabite, če si želite ogledati razvrstitev izbranega blaga in storitev v taksonomiji usklajene podatkovne zbirke.

  Preveri z drugimi podatkovnimi zbirkami
  To funkcijo uporabite, če želite preveriti, ali je vaš izraz že na voljo na drugih seznamih ali v drugih podatkovnih zbirkah. Opozarjamo vas, da so rezultati tega preverjanja zgolj informativni in, ker z njimi ne upravljamo mi, za njihovo točnost ne moremo jamčiti.

  Samodejno ugotavljanje naslova razreda
  Ko vnašate seznam, lahko sistem samodejno odkriva, ali uporabljate naslove razredov, in vam ponudi enakovredne izraze, ne da bi izgubili obseg. Te spremembe lahko sprejmete ali zavrnete.


  Filtriraj poglede
  Ta možnost vam pomaga pri pripravi seznama tako, da svoje izraze filtrirate glede na postopek potrditve (zelena, oranžna, črna in rdeča).

 • Veljavni znaki
  Ime Znak Primer
  Črke a–ž A–Ž Deli in sestavni deli za vozila
  Števila 0–9 MP3 predvajalniki
  Vezaj - (koda ascii 045) A-vitamin
  Lomljeni oklepaj < > Orožje airsoft > 0,5 Joula
  Poševnica / Videopredvajalniki/snemalniki
  Zvezdica (*) * Oblačil*
  Okrogli oklepaj ( ) Priročniki (vodniki) za usposabljanje
  Zaviti oklepaj { } Zagonske ročice {deli strojev}
  Oglati oklepaj [ ] Emajli [laki]
  Dvopičje : (koda ascii 058) Storitve v zvezi z: električnimi in elektronskimi vezji, elementi
  Vejica , Koruzna moka, maltoza
  Opuščaj/apostrof ' (koda ascii 039) (v slovenščini rabljeno v neskladenjski obliki) Miz'ca
  Podpičje (ni dovoljeno v grščini) ; (koda ascii 059) Jedrski reaktorji; pripravki za modeliranje
  Sredinska pika (dovoljeno samo v grščini) · (koda ascii 250) Καρυκεύματα· Μαγειρικά βότανα
This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.