Internationell registrering
Systemet ger innehavaren av en industriell formgivning möjlighet att få en formgivning skyddad i alla territorier som tillhör de avtalsslutande parterna genom att inge en ansökan till Wipos internationella byrå. Ansökan görs på ett enda språk och avgifterna betalas i en enda valuta (schweiziska franc).
Haagöverenskommelsen består av två olika akter: 1960 års Haagakt och 1999 års Genèveakt. Båda består av en separat uppsättning rättsbestämmelser. Ett land har i princip frihet att välja vilken akt som det vill ansluta sig till. Internationella mellanstatliga organisationer, som t.ex. EUIPO, kan dock endast ansluta sig till Genèveakten. Genèveakten trädde i full kraft den 1 april 2004. Europeiska unionen anslöt sig till Genèveakten den 24 september 2007, och den trädde i kraft för EU den 1 januari 2008.
För mer information, besök Wipos webbplats om de avtalsslutande parterna i Genèveakten.
Anslutningen innebär även att EU kan designeras i en internationell registrering. Om EUIPO inte avslår en internationell registrering kommer den att ha samma verkan inom EU:s territorium som en gemenskapsformgivning.
Om en ansökan om internationell registrering felaktigt har lämnats in till EUIPO, vidarebefordrar inte EUIPO ansökan till Wipo och returnerar den inte heller till avsändaren.
För mer information om hur man ansöker, se riktlinjerna för granskning av ansökningar om registrerade gemenskapsformgivningar.
För mer information om hur man ansöker, se riktlinjerna för granskning av ansökningar om registrerade gemenskapsformgivningar.
För mer information om hur man ansöker, se riktlinjerna för granskning av ansökningar om registrerade gemenskapsformgivningar.
Denna internationella tidning finns tillgänglig på Wipos webbplats och uppdateras varje vecka.
Mer information om registrering.
Om EUIPO finner en grund för avslag gör EUIPO en anmälan om avslag till Wipo och förhindrar därigenom att den internationella registreringen får verkan inom EU:s territorium. Wipo vidarebefordrar anmälan om avslag till innehavaren av den internationella registreringen, som kan svara på den genom att inge yttranden direkt till EUIPO.
Om EUIPO konstaterar att innehavarens yttranden övervinner grunderna för avslaget, drar EUIPO tillbaka avslaget och anmäler detta till Wipo. Den internationella registreringen får då samma verkan inom EU:s territorium som en registrerad gemenskapsformgivning.
Frågorna och svaren på denna sida är framtagna endast i informationssyfte och utgör inte någon rättslig referenspunkt. Läs gärna förordningarna om EU-varumärken och gemenskapsformgivningar eller riktlinjerna för varumärken/formgivningar för mer information.
Mer information om hur myndigheten hanterar dina personuppgifter finns i vår dataskyddsförklaring.